Οσο πλούσια σε μνημεία και αρχαιότητες είναι η ελληνική γη, άλλο τόσο είναι και ο βυθός της. Ναυάγια της αρχαιότητας και της πρόσφατης ιστορίας αναπαύονται στον πυθμένα φυλάσσοντας μυστικά και ευρήματα από τους προϊστορικούς έως τους νεότερους χρόνους. Δύο εξ αυτών βρίσκονται βυθισμένα στο στενό της Κέας και φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την τραγωδία που σημειώθηκε εκεί στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να δημιουργηθούν θαλάσσια μουσεία, ενώ στόχος είναι να αναδειχθεί το νησί σε προορισμό θεματικού τουρισμού και διεθνές καταδυτικό κέντρο.
Ηταν το πρωινό της 14ης Νοεμβρίου του 1916 όταν το «S/S Burdigala» περνούσε το στενό της Κέας και βυθιζόταν από πρόσκρουση σε νάρκη που είχε ποντίσει το γερμανικό υποβρύχιο U-73. Το υπερωκεάνιο, επιταγμένο από το γαλλικό ναυτικό, είχε μετατραπεί σε ελαφρύ καταδρομικό-μεταγωγικό και στο συγκεκριμένο ταξίδι κατευθυνόταν προς την Τουλούζη.
Ακριβώς ύστερα από μία εβδομάδα, στις 21 Νοεμβρίου του 1916, ακολούθησε, κατά τον ίδιο τρόπο, η βύθιση του «HMHS Britannic». Είναι γνωστό ως «αδελφάκι του Τιτανικού» και εκείνη την εποχή αποτελούσε το μεγαλύτερο υπερωκεάνιο παγκοσμίως.
Με την έναρξη του πολέμου μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο και όταν βυθίστηκε κατευθυνόταν βόρεια προς το λιμάνι του Μούδρου. Επέβαιναν 1.200 άτομα, άνδρες του Βασιλικού Υγειονομικού Σώματος και νοσοκόμες, κι αν είχε φτάσει στο λιμάνι θα είχε επιβιβάσει 2.000 με 2.500 τραυματισμένους Βρετανούς στρατιώτες. Εντοπίστηκε από τον Ζακ Κουστό το 1975.
Τα δύο ναυάγια βρίσκονται μεταξύ τους σε απόσταση 2 μιλίων και το μεν πρώτο είναι βυθισμένο σε 80 μέτρα και το «Britannic» σε 110 μέτρα. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη βύθισή τους, ο Δήμος Κέας και ο Σύλλογος Φίλων Κέας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, διοργανώνουν το διεθνές συνέδριο «100 years Kea shipwrecks 1916-2016» (30 Σεπτεμβρίου-2 Οκτωβρίου). Εκτός από το να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς και να αναδείξουν τα ιστορικά γεγονότα έχουν στόχο να προωθήσουν την Κέα ως μοναδικό προορισμό καταδυτικού τουριστικού ενδιαφέροντος.
Η Κέα σήμερα έχει 2.500 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι ασχολούνται με τη γεωργία, με μικρή αλλά ιδιαίτερη τοπική παραγωγή, και τον τουρισμό. Το νησί έχει χαρακτηριστεί Natura κατά 50%, ένα μεγάλο μέρος του καλύπτεται από δάσος βασιλικής δρυός, διαθέτει 65 χιλιόμετρα πλακόστρωτα μονοπάτια, πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και πλούσιο βυθό. «Ο πλούτος της θάλασσας θα αξιοποιηθεί.
»Θα ξεκινήσουμε από τη Μακρόνησο όπου υπάρχουν 5 ναυάγια, εκ των οποίων τα 4 γνωστά. Στο συνέδριο θα τεθούν θέματα δημιουργίας καταδυτικού κέντρου στην Κέα, ερευνητικού στην ξηρά και θαλάσσιου μουσείου σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων», είπε ο δήμαρχος Κέας, Γιάννης Ευαγγέλου.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος ανέφερε ότι στο συνέδριο θα παρουσιαστεί «το πιλοτικό πρόγραμμα που επεξεργαζόμαστε για τον καταδυτικό τουρισμό. Εχουμε επιλέξει την Κέα και τη Λέρο από τα Δωδεκάνησα, που θα ενισχύσουμε διοικητικά και οικονομικά».
«Αλλο τα υποβρύχια μουσεία και άλλο τα καταδυτικά πάρκα», ξεκαθάρισε η Αγγελική Σίμωσι, προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων. «Οπως έχουμε τα μουσεία της Ολυμπίας, των Δελφών, αντίστοιχα μπορεί να γίνουν και στους ελληνικούς βυθούς» και τόνισε ότι σήμερα «υπάρχει η τεχνογνωσία για να τα προστατέψουμε από σύληση, ενώ θα προσληφθούν άνθρωποι για να εποπτεύουν τον επισκέψιμο χώρο.
»Τα καταδυτικά πάρκα αφορούν τις ομορφιές που έχει δημιουργήσει η φύση και δεν έχουν σχέση με τα αρχαία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας