Αναζητώντας την Αλίκη
«Και θα σφάξουμε το κουνέλι» είναι ο τίτλος της παράστασης που παρουσιάζεται στο Bios.Tesla Main (Πειραιώς 84, τηλ. 210-3425335) σε σύνθεση κειμένου-σκηνοθεσία-ερμηνεία των Σοφίας Κορώνη/Horses in my dreams, Αγγελικής Παπαθεμελή, κίνηση Αγγελικής Στελλάτου, μουσική Θάνου Ανεστόπουλου, σκηνογραφία-ενδυματολογία Γιώργου Λυντζέρη
Η Αγγελική Παπαθεμελή και η Σοφία Κορώνη, με αφετηρία την αναρώτηση «Περί αλήθειας και ψεύδους υπό εξωηθική έννοια» του Φ. Νίτσε, ταξιδεύουν μέσα από τα αφρισμένα «Κύματα» της Β. Γουλφ και ακολουθούν την «Αλίκη» του Λ. Κάρολ «Μέσα από τον Καθρέφτη» προς μια «Χώρα των Θαυμάτων» όπου οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Οι δυο τους ενσαρκώνουν από κοινού μια σύγχρονη Αλίκη και στήνουν ένα ενήλικο παιχνίδι ψηλαφώντας τα όρια της πολλαπλής πραγματικότητας και του ονείρου.
Σε μια πορεία αναζήτησης της Αλίκης για την Αλίκη, με μοναδικό σύντροφο και συνομιλητή τον κατακερματισμένο εαυτό, εισχωρούν στο σύμπαν της Βιρτζίνια Γουλφ όπου η βιωμένη εμπειρία αναπαράγεται στη μόνη έγκυρη πραγματικότητά της, στη συνειδησιακή ροή της, και γίνεται πλέον ποίηση της ζωής. Kάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20.30, μέχρι την 1η Μαρτίου.
Η κυρία Αδαμαντία στο Υπόγειο
Το έργο «Αδαμαντία» του Παναγιώτη Μέντη μπορείτε να δείτε στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης (Πεσμαζόγλου 5, τηλ.: 210-3228706) σε σκηνοθεσία-φωτισμούς Κωστή Καπελώνη, σκηνικά Μανώλη Ζαχαριουδάκη, μουσική Σταύρου Σιόλα, κίνηση Κατερίνας Παπαναστασάτου.
Η Αδαμαντία, γυναίκα και άντρας, μάνα και πατέρας σε µια οικογένεια που της ζητά να απολογηθεί για όσα λαχτάρησε αλλά δεν τα έζησε. Από ένα νησί του Αιγαίου, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξάνδρεια, στο Κάιρο, στην Αθήνα.
Η Ελλάδα µετά τον Εµφύλιο, η Ελλάδα του Καραµανλή, της δικτατορίας, του Ανδρέα. Γεγονότα στο Σουέζ και στην Κύπρο, ο πόλεµος των έξι ηµερών, Πολυτεχνείο…Η Αδαμαντία πρέπει να µεγαλώσει τα παιδιά της κάνοντας συµβάσεις και συµβιβασµούς.
Η Μάνια Παπαδημητρίου τραγουδά, αλλάζει πρόσωπα ανάλογα με τις εποχές, για να δώσει ένα πρόσωπο στην κυρία Αδαμαντία, μια συνηθισμένη γυναίκα που προσπαθεί να επιβιώσει και να φροντίσει τα παιδιά της, δηλαδή το μέλλον της πατρίδας. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
Ενας νεοβυζαντινός ζωγράφος
Εγκαινιάζεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη 1) η αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Ιωάννη Μητράκα μέσα στις αίθουσες της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Συλλογής του.
Ογδόντα πέντε έργα του καλλιτέχνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά στις αίθουσες του μουσείου, σε μια «προκλητική» έκθεση όπου το παρόν αναμετριέται με την Ιστορία, τα πινέλα του Μητράκα διασταυρώνονται με τον χρωστήρα του Αγγελου, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, των Λαμπάρδων, του Κωνσταντίνου Τζάνε και του Θεόδωρου Πουλάκη και πολλών ανώνυμων βυζαντινών και μεταβυζαντινών «πιτόρων» και τεχνιτών που γεφύρωσαν το πέρασμα από τον Ελληνισμό της αρχαιότητας στον νεότερο Ελληνισμό.
Οι ήρωές του: αγιοποιημένοι λιγνιτωρύχοι, λαϊκοί άνθρωποι, αυτοκράτορες, παγανιστικοί θεοί ή άγιοι, μορφοποιημένες ιδέες και έννοιες είναι ενεργές φιλοσοφικές συνειδήσεις, ζωγραφισμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνουν την εντύπωση ότι ανήκουν σ’ έναν υπερρεαλιστικό κόσμο όπου το όνειρο λειτουργεί υποσυνείδητα, αποκαλύπτοντας τους μηχανισμούς διαχρονίας του Ελληνισμού.
Η έκθεση, που επιμελείται ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης, αναπλ. καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Μαρτίου 2016.
Ποιητική συλλογή
Οι εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν τη νέα ποιητική συλλογή της Δάφνης Νικήτα, «Μαύρα σκυλιά», απόψε (20.00) στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, τηλ.: 210-3734904).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Φώτης Δημητρακόπουλος, καθηγητής στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και ο συγγραφέας Ανδρέας Μήτσου. Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη.
ΣΙΝΕΜΑ Επιλογές
Επιμέλεια: Λήδα Γαλανού ([email protected])
«Το μεγάλο σορτάρισμα» του Ανταμ ΜακΚέι
Με τους Στιβ Καρέλ, Κρίστιαν Μπέιλ, Ράιαν Γκόσλινγκ, Μπραντ Πιτ.
Συναρπαστικοί πρωταγωνιστές σε μια ανορθόδοξη ταινία για το παρελθόν και το μέλλον της οικονομικής κρίσης. Νέα Υόρκη, χρηματιστήριο, η μεγάλη απάτη και η ανθρώπινη αφέλεια σ’ ένα πρωτότυπα ελκυστικό, όσο και σαρκαστικό, πακέτο.
ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS, ΑΕΛΛΩ CINEMAX, ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX, ΝΑΝΑ CINEMAX, 3 ΑΣΤΕΡΙΑ
«Το δωμάτιο» του Λένι Εϊμπραμσον
Με τους Μπρι Λάρσον, Τζέικομπ Τρέμπλεϊ. Βασισμένη στο best seller της Εμα Ντόναχιου, μια ταινία για τον εγκλεισμό και τη μητρική αγκαλιά, συγκινητική και ανυψωτική, με δύο από τις καλύτερες ερμηνείες της χρονιάς. Η Μπρι Λάρσον φαβορί για το Οσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου.
ΑΒΑΝΑ, ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ΙΛΙΟΝ, ΓΑΛΑΞΙΑΣ, ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ, ΙΝΤΕΑΛ, ΣΙΝΕΑΚ, ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX, NANA CINEMAX, ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS, GAZARTE, VILLAGE MALL, VILLAGE PART ΡΕΝΤΗ, VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ, VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ, ODEON STARCITY, STER ESCAPE ΙΛΙΟΝ
«Trumbo» του Τζέι Ρόουτς
Με τους Μπράιαν Κράνστον, Ελεν Μίρεν, Νταϊάν Λέιν. Η ιστορία του σεναριογράφου Ντάλτον Τράμπο και της Μαύρης Λίστας του ψυχροπολεμικού Χόλιγουντ, με μια σύνθετη, απολαυστική ερμηνεία από τον πρωταγωνιστή του «Breaking Bad», που διεκδικεί το Οσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου.
CINERAMA, ODEON STARCITY, STER ESCAPE ILION, VILLAGE MALL, ΑΕΛΛΩ CINEMAX, ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS, ΑΙΓΛΗ, ΑΣΤΟΡ, ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX, NANA CINEMAX, ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ΑΙΓΑΛΕΩ, ΝΙΡΒΑΝΑ CINEMAX, ΟΣΚΑΡ, ΣΙΝΕ ΑΝΟΙΞΙΣ, ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ, ΤΡΙΑΝΟΝ
«Ταξίδι στην άλλη όχθη» του Κιγιόσι Κουροσάουα
Με τους Ταντανόμπου Ασάνο, Ερι Φουκάτσου. Βραβείο στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Κανών για τον Ιάπωνα σκηνοθέτη που, εδώ, κάνει πέρα τις σκοτεινές ιστορίες τρόμου κι αφοσιώνεται σ΄ ένα ρομαντικό μεταφυσικό road movie, μια συμφιλίωση με την αντίπερα όχθη της ζωής και με τις δεύτερες ευκαιρίες.
«Interruption» του Γιώργου Ζώη
Με τους Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστο Στέργιογλου, Μαρία Φιλίνη. Ταινία «γνωριμίας» με τον φιλόδοξο, ευφάνταστο και ικανό Γιώργο Ζώη, στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του (μετά τα «Casus Belli» και «Τίτλοι Τέλους»), που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας. Μια αποτύπωση της κατάστασης ομηρίας της σύγχρονης κοινωνίας.
«Νοτιάς» του Τάσου Μπουλμέτη
Με τους Γιάννη Νιάρρο, Μελισσάνθη Μάχουτ, Xαρά Μάτα Γιαννάτου, Θέμη Πάνου, Μαρία Καλλιμάνη, Ταξιάρχη Χάνο, Αργύρη Ξάφη, Ερρίκο Λίτση, Ομηρο Πουλάκη, Ζωζώ Σαπουντζάκη. Ιστορία ενηλικίωσης, ενός νεαρού και μια χώρας, στην Ελλάδα του ΄60 – ΄81. Αστεία, τρυφερή και προσωπική, η επόμενη ταινία από την «Πολίτικη Κουζίνα» είναι μόνο καλύτερη.
ΑΕΛΛΩ CINEMAX, ΔΑΝΑΟΣ, NANA CINEMAX, ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX
«Η επιστροφή» του Αλεχάντρο Ινιάριτου
Με τους Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Τομ Χάρντι. Ιστορία επιβίωσης και εκδίκησης στην άγρια αμερικανική φύση του 19ου αιώνα, το νέο φιλόδοξο κινηματογραφικό έπος από τον δημιουργό του «Birdman», υποψήφιο για 12 Οσκαρ.
ODEON ΟΠΕΡΑ, ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, CINE ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ, ΦΟΙΒΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, 3 ΑΣΤΕΡΙΑ ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ODEON ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΔΑΦΝΗ, ΒΑΡΚΙΖΑ, ΖΕΑ, ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ, NOVACINEMA ODEON ΜΑΡΟΥΣΙ, ODEON STARCITY, STER ESCAPE ΙΛΙΟΝ, VILLAGE MALL, VILLAGE PARK ΡΕΝΤΗ, VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ, VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ, VILLAGE ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
«Δεσμοί αίματος» του Γκρίμουρ Χακόναρσον
Με τους Σίγκουρντουρ Σιγκουργιόνσον, Θεοντόρ Γιούλιουσον. Ισλανδική ταινία βραβευμένη στις Κάνες, στον δρόμο για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ. Μινιμαλιστική τραγικωμωδία στα ισλανδικά βουνά, με ήρωες δυο ηλικιωμένα αδέλφια που, μέσω των κριαριών που εκτρέφουν, προσπαθούν να διασώσουν το νόημα της ζωής τους. Ενα από τα πιο μεγαλειώδη φινάλε των τελευταίων χρόνων.
ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας