Η Ελινορ Ρούζβελτ, στο «You Live By Living», περιέγραφε ως ώριμο άτομο εκείνο που βαδίζει ταπεινά και που δεν σκέφτεται μόνο εντός απόλυτων πλαισίων.
Η Χριστίνα Πουλίτση έχει εμφανώς επηρεαστεί από αυτό το αγαπημένο της βιβλίο. Αποφεύγει τις βεβαιότητες και μιλά ειλικρινά για την όπερα, την τέχνη, τον κόσμο, την Ελλάδα και την Ευρώπη, κρατώντας καθαρές αποστάσεις από κάθε είδους μεγαλομανίες.
Η επικείμενη εν Αθήναις σύμπραξή της με τον σπουδαίο μαέστρο Ζούμπιν Μέτα αποτελεί έναν από τους «κόμβους» της ανοδικής της πορείας, που συμπληρώνεται από εμφανίσεις στο Βερολίνο, τη Φλωρεντία, το Λος Αντζελες, τη Σανγκάη.
Η Αθήνα, πάντως, «αποτελεί πάντα πολύ σημαντικό σταθμό για κάθε Ελληνα τραγουδιστή».
Απόψε, στο Μέγαρο Μουσικής, θα κληθεί να ερμηνεύσει την άρια της Βασίλισσας της Νύχτας από τον «Μαγικό Αυλό», την άρια της Τζίλντα από τον «Ριγκολέτο» και το «Una voce poco fa» από τον «Κουρέα της Σεβίλης».
Η αξία της ως υψιφώνου έχει αναγνωριστεί διεθνώς μέσα από τη βραβευμένη ερμηνεία της Βασίλισσας της Νύχτας στον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ.
«Είναι εντυπωσιακός ρόλος, πολύ δύσκολος και ανοίγει πολλές πόρτες», λέει η ίδια.
Επίσης η Τζίλντα από τον «Ριγκολέτο» του Βέρντι είναι αγαπημένος της ρόλος. «Οταν τον διάβασα, μου ταίριαξε σαν γάντι. Η εξέλιξη στον ρόλο είναι μοναδική. Και για έναν τραγουδιστή τέτοιες δοκιμασίες λειτουργούν ως κάθαρση. Μετά από κάθε τέτοια παράσταση νιώθεις ολοκληρωμένος ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης», μας εξηγεί.
Για τους ίδιους λόγους θέλει να ερμηνεύσει την Κονστάντσε από την «Απαγωγή από το σεράι» του Μότσαρτ.
Η Χριστίνα Πουλίτση μιλά με ευγένεια για οτιδήποτε την περιβάλλει και χωρίς στεγανά.
Τη ρωτάμε αν θα έπραττε κάτι σαν αυτό που έκανε ο Ζούμπιν Μέτα, ο οποίος αρνήθηκε να παίξει στη Νότια Αφρική επειδή μαύροι και Ινδοί δεν θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τη συναυλία του.
Απαντά απερίφραστα «ναι».
«Πιστεύω βαθιά στην έννοια της δικαιοσύνης. Αν, λοιπόν, διακρίνω ότι κάπου υπάρχει αδικία, δεν θα την υποστηρίξω», ξεκαθαρίζει.
Και συνεχίζει εξηγώντας ότι «οι καλλιτέχνες είναι πολιτικά, αλλά όχι πολιτικοποιημένα όντα. Και μέσα από τη μουσική μπορείς να βρεις μια άλλου είδους λύση για μεγάλα προβλήματα. Η συμβολή ενός καλλιτέχνη μπορεί να είναι πραγματικά μεγάλη».
Κινείται σε χώρες που καλούνται να υποδεχτούν πρόσφυγες, ενώ ορισμένοι εμπλέκουν την τρομοκρατία με αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.
«Εχουμε αποπροσανατολιστεί από το ποιοι είμαστε ως κοινωνίες και κράτη, αλλά και από το τι θέλουμε τελικά. Το προσφυγικό θέμα είναι πολύπλοκο και πολύπλευρο, γι’ αυτό και ο χειρισμός του από κάθε κράτος ξεχωριστά, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραμέτρους», μας λέει.
Εχει ως αρχή τη φράση του Γκάντι «γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο» και βλέπει τη μουσική ως ένα μέσο που μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά. Ωστόσο δεν μένει σε γενικές θεωρίες.
«Παρακολουθούσα με πολλή προσοχή τα όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα. Αλλά τα τελευταία χρόνια μοιάζει να επικρατεί μεγάλη απογοήτευση σε πολλά κοινωνικά στρώματα», παρατηρεί για τη γενέτειρά της.
Θεωρεί όμως ότι «μέσα από τη δυσκολία πολλές φορές βρίσκουμε λύσεις, που οδηγούν σε ουσιαστικά αποτελέσματα. Σε αυτό θα πρέπει να επενδύσουμε».
Οσον αφορά την όπερα στην Ελλάδα, παρατηρεί: «Δεν είμαστε πολύ ανοιχτόμυαλοι. Μπορεί να μην έχουμε την παράδοση της Γερμανίας, αλλά δεν χρειάζεται να έχει κανείς πολλές γνώσεις. Απλά χρειάζεται να αφήσεις ελεύθερο τον εαυτό σου να εισπράξει τη μουσική αυτή».
Γι’ αυτό και με αφοπλιστική απλότητα παραδέχεται: «Θέλω να παρακινήσω περισσότερο κόσμο να δει με αυτόν τον τρόπο την κλασική μουσική και την όπερα».
Περιγράφει μάλιστα ως γενικότερο στόχο της το «να γίνει πιο άμεση η όπερα και η τέχνη, να εκτιμηθεί για την ουσία της και όχι για το περιτύλιγμά της».
Μεγάλος, αλλά σπουδαίος στόχος, παρατηρούμε εμείς. Αλλωστε, η τόλμη, κατά τον Γκέτε, «χαρίζει ευφυΐα, μαγεία και δύναμη».
Info:
Ο Ζούμπιν Μέτα θα διευθύνει σήμερα Δευτέρα τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ στο Μέγαρο Μουσικής, σε άριες από τον «Μαγικό Αυλό», τον «Ριγκολέτο», τον «Κουρέα της Σεβίλης» με ερμηνεύτρια τη Χριστίνα Πουλίτση.
Στις 20.30. Τιμές: από 10 έως 75 ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας