Στα 47 της χρόνια, στην ακμή της καριέρας της, πέθανε τη νύχτα της Τετάρτης στο Βερολίνο η περιζήτητη Ελληνογερμανίδα μέτζο σοπράνο Στέλλα Ντουφεξή. Νικήθηκε τελικά από τον καρκίνο, με τον οποίο πάλευε τέσσερα χρόνια.
Η χώρα του πατέρα της, του γνωστού σκηνοθέτη Σταύρου Ντουφεξή, δεν πρόλαβε, δυστυχώς να τη γνωρίσει και να την απολαύσει όσο της άξιζε, όπως οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, και κυρίως οι Γερμανοί.
Ελάχιστες εμφανίσεις της καταγράφονται στην Ελλαδα (σε Ηρώδειο, Μέγαρο και Samos Young Artists Festival) και παρακολουθούσαμε την εντυπωσιακή πορεία της από μακριά. Τελευταία φορά που ήρθε στην Αθήνα ήταν φέτος τον Μάρτιο για ένα ρεσιτάλ για φωνή και πιάνο με τίτλο «Ανοιξιάτικη νύχτα» και τραγούδια Σούμαν, Λιστ και Ρίχαρντ Στράους.
Πέρυσι, στις αρχές του χρόνου, δημοσιεύαμε στην «Εφ.Συν.» με υπερηφάνεια την είδηση ότι αυτήν είχε επιλέξει ο διάσημος Αυστριακός ηθοποιός Κριστόφ Βαλτς για να πρωταγωνιστήσει στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο στην όπερα, με τον «Ιππότη με το ρόδο» του Ρίχαρντ Στράους. Δικός του Ιππότης-Οκταβιάνος, στη σκηνή της Οπερας της Αντβέρπης, άταν η Στέλλα Ντουφεξή.
Γεννημένη στη Φρανκφούρτη, η Στέλλα Ντουφεξή μοίραζε την καλλιτεχνική της ζωή ανάμεσα στο λυρικό τραγούδι και την όπερα, ενώ ζούσε στο Βερολίνο με τον σύζυγό της, συνθέτη, πιανίστα και μαέστρο Κρίστιαν Γιοστ.
Από τον Οκτώβριο του 2014 δίδασκε και στο Πανεπιστήμιο Ρόμπερτ Σούμαν του Ντίσελντορφ. Ηταν μια από τις πιο αγαπημένες ερμηνεύτριες της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, αλλά είχε εμφανιστεί και στις μεγαλύτερες όπερες και αίθουσες κονσέρτων του κόσμου:
Κωμική Οπερα του Βερολίνου, Οπερα της Σκοτίας, Βίγκμορ Χολ, Gran Teatro del Liceu της Βαρκελώνης, Grand Theatre de Geneve, Βαυαρική Κρατική Οπερα του Μονάχου, Theatre de la Monnaie των Βρυξελλών, Οπερα της Μόσχας.
Είχε συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους μαέστρους, τον Κλαούντιο Αμπάντο, τον Σάιμον Ρατλ, τον Ζούμπιν Μέτα, τον Κουρτ Μαζούρ, τον Γκουστάβο Ντουνταμέλ, τον Κεντ Ναγκάνο, αλλά και ορχήστρες όπως τη Συμφωνική του BBC, τη Φιλαρμονική του Ισραήλ, το Ensemble Intercontemporain, τη Συμφωνική του Λονδίνου, την Ορχήστρα Δωματίου Μάλερ.
Διακρινόταν κυρίως στην ερμηνεία του λιντ. Είχε τη τύχη να την ανακαλύψουν και να της ανοίξουν πόρτες στο τραγούδι, ύστερα από σκληρή εκπαίδευση, οι δάσκαλοί της, όπως ο μεγάλος Ντίτριχ Φίσερ Ντίσκαου.
Είχε ξεκινήσει από μικρή μαθήματα μουσικής, ανήκε και σε μια οικογένεια καλλιτεχνών. Εκτός από τον διεθνή σκηνοθέτη, Ελληνα πατέρα της, και η Γερμανίδα μητέρα της στον ίδιο κόσμο κινούνταν, διηύθυνε επί χρόνια το γραφείο του συνθέτη Χανς Βέρνερ Χέντσε και ένας θείος της ήταν μαέστρος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας