Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
aggeio
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πήλινος στάμνος με παράσταση λέοντα, α’ μισό 7ου αι. π.Χ. | Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μεταποντίου

«Με τα παραπετάσματα του χρόνου διάπλατα ανοιχτά»

Παραφράζοντας τον Σεφέρη, ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Σταμπολίδης καλωσόρισε την έκθεση «Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Basilicata. Θησαυροί που έρχονται στο φως», με εκθέματα (11ος-6ος αι. π.Χ.) που αφηγούνται όσα συνάντησαν οι πρώτοι Ελληνες στην ιστορία όταν αποβιβάστηκαν στο νοτιότερο άκρο της Ιταλίας.

Ενα ταξίδι στο νοτιότερο άκρο της Ιταλίας που ξεκινάει από το τέλος της Εποχής του Χαλκού (11ος αι. π.Χ.) στις πρωτοϊστορικές κοινότητες της περιοχής της Matera και φτάνει έως και τον 6ο αι. π.Χ. στην Εποχή του Σιδήρου με τους Χώνες-Οινωτρούς στους παράκτιους οικισμούς του Ιονίου και στις εσωτερικές κοιλάδες των ποταμών Agri και Sinni, παρουσιάζεται στην περιοδική έκθεση «Οι αρχαίοι πολιτισμοί της Basilicata. Θησαυροί που έρχονται στο φως» στο Μουσείο Ακρόπολης. Η έκθεση ανοίγει για το κοινό σήμερα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη καθ’ όλη τη διάρκεια (έως και τις 26 Ιανουαρίου 2025) με απαραίτητη την έκδοση εισιτηρίου ελεύθερης εισόδου.

Μέσα από 300 έργα ιδιαίτερης ιστορικής αξίας και αισθητικής η έκθεση, καρπός συνεργασίας πολλών επιστημόνων, επιχειρεί να αναδείξει τον πολιτισμό της περιοχής στο νοτιότερο άκρο της Ιταλίας, της σημερινής Basilicata. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει τον πολιτισμό που συνάντησαν οι Ελληνες από την Πελοπόννησο και τη νησιωτική αρχαία Ελλάδα στα μεγάλα ταξίδια τους για εγκατάσταση στη γη της Ιταλίας και της Σικελίας, κυρίως στον τόπο που αργότερα, ονομάστηκε Μεγάλη Ελλάδα. «...Αυτοί δεν ήταν οι πρώτοι Ελληνες στην ιστορία που αποβιβάστηκαν σε τούτο το τμήμα της ακτής του Ιονίου στη Νότια Ιταλία. Ηδη από τη δεύτερη χιλιετία, κατά την Υστερη Εποχή του Χαλκού (13ος αι. π.Χ.), «Μυκηναίοι» ναυτικοί και τεχνίτες αγκυροβόλησαν στον ποταμό Basento για να εγκατασταθούν προσωρινά στο Termitito, δημιουργώντας σημαντικές σχέσεις με τους οινωτριακούς λαούς, όπως αποδεικνύεται από την ανασκαφή μιας μεγάλης καλύβας πλούσιας σε τέχνεργα, στα οποία περιλαμβάνονται μυκηναϊκή κεραμική τόσο εισηγμένη όσο και τοπικής παραγωγής» γράφει στο εισαγωγικό κείμενο του καταλόγου ο Massimo Osanna. Επιμελήθηκε την έκθεση μαζί με την Annamaria Mauro η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων «Τα εντυπωσιακά αντικείμενα της έκθεσης, κτερίσματα σε ανδρικούς και κυρίως γυναικείους τάφους, παρέχουν μαρτυρίες για τον πλούτο και τον ηγεμονικό ρόλο των προσώπων από την ανώτερη κοινωνική βαθμίδα μέσα στις κοινότητές τους και αποκαλύπτουν τις πολιτιστικές επαφές και το εμπόριο με τις περιοχές της ευρύτερης Αδριατικής, της Ετρουρίας (Τυρρηνίας) και του Αιγαίου».

Τα εκθέματα προέρχονται από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου της Σιρίτιδας, του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Μεταποντίου και των Εθνικών Μουσείων της Matera. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα περισσότερα από αυτά φυλάσσονταν στις αποθήκες και με την περιοδεύουσα έκθεση αποκαλύπτονται στο κοινό, καθιστώντας σαφείς τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ελληνικών φυλών που εγκαταστάθηκαν στις ακτές και των τοπικών πληθυσμών που κατοικούσαν στην εκτεταμένη ενδοχώρα. Οπως ανέφερε χθες, κατά τη συνέντευξη Τύπου ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης «Στην έκθεση περιλαμβάνονται κυρίως τα υλικά κατάλοιπα που προέρχονται από ταφές, για να το πω ποιητικά παραφράζοντας τον Σεφέρη “από φαντάσματα και φάσματα, φιλιά και χείλη χωνεμένα, με τα παραπετάσματα του χρόνου διάπλατα ανοιχτά”. Δηλαδή μέσα από ταφές γυναικών και ανδρών, μέσα από προσωπικά αντικείμενα που τους εναπόθεσαν στις ταφές οι κηδευτές τους, συγγενείς και φίλοι, για το μεγάλο ταξίδι στον Αδη. Με αντικείμενα συνοδευτικά που φανερώνουν τις πίστεις και τις δοξασίες τους, τις σχέσεις και τα έθιμά τους όταν αυτοί ήσαν εν ζωή, τόσο με έργα του πρώιμου πολιτισμού της Basilicata όσον κι αργότερα με έργα-αντικείμενα, τα οποία σχετίζονται με τους Ελληνες που κατέφθασαν στην περιοχή. Αντικείμενα που κατάπινε η γη στις ταφές και που τώρα πρωταγωνιστούν στις προθήκες της έκθεσης».

Η διοργάνωση είναι μέρος του προγράμματος «Εξιστορώντας την ομορφιά» (Il racconto della bellezza), που πραγματοποιείται μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Μουσείων του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας και Πολιτιστικής Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, στο πλαίσιο του οποίου διοργανώνονται εδώ και πάνω από έναν χρόνο περιοδεύουσες εκθέσεις στα Ιταλικά Μορφωτικά Ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο. Παρουσιάστηκε με επιτυχία στα Ινστιτούτα του Αμβούργου, της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης και, εμπλουτισμένη, φιλοξενείται στο Μουσείο Ακρόπολης, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ιταλίας στην Ελλάδα και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου της Αθήνας. Την έκθεση εγκαινίασε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, παρουσία του πρέσβη της Ιταλίας στην Ελλάδα Paolo Cuculi, των επιμελητών και άλλων.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εβδομαδιαίες ξεναγήσεις από την ερχόμενη Τρίτη (το πρόγραμμα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα theacropolismuseum.gr).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Με τα παραπετάσματα του χρόνου διάπλατα ανοιχτά»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας