Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Αποστολή... εξετελέσθη! Το σπουδαίο έργο αποκαθηλώθηκε...
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Αποστολή... εξετελέσθη! Το σπουδαίο έργο αποκαθηλώθηκε...
«Σημαία» - Γεωργία Λαλέ

Εργο καλό για το μουσείο, κακό για τον... σκληρό κρατικό πυρήνα!

Εγινε πράξη η εντολή λογοκρισίας του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, παρ’ όλη την κατακραυγή, παρότι ακόμα και μέλη της παράταξής του, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, η Λίνα Μενδώνη, ο Δημήτρης Καιρίδης, είχαν αντίθετη γνώμη. , –όχι ροζ σημαία, ούτε ελληνική σημαία, όπως επιμένει η ίδια– και το επιβεβαιώνει ανεβάζοντας στο facebook και στο instagram μια φωτογραφία της μπροστά στον άδειο τοίχο. Η καλλιτέχνις, που πιστεύει (όπως τόνισε στη συνέντευξή της στην «Εφ.Συν.») ότι «η λογοκρισία στην τέχνη δεν είναι κάτι υγιές για τη δημοκρατική κοινωνία», ήταν παρούσα, όπως το επιθυμούσε, στο κατέβασμα του έργου, προκειμένου να μην προκληθεί κάποια ζημιά. Με μια επιπλέον κίνησή της, όμως, φαίνεται πως εκφράζει τη διαμαρτυρία της και την ακτιβιστική της διάθεση: με δική της πρωτοβουλία αποσύρθηκε το δεύτερο έργο της, καταγγελτικό κι αυτό, για το οξυμένο φαινόμενο των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα και για την έμφυλη βία, η «Ενοχή της γειτονιάς», «καθώς ανησυχώ για την ασφάλειά του».

Και πώς να μην ανησυχεί, αφού μέσα σε αυτό το κλίμα ακροδεξιάς υστερίας, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής έγινε απόπειρα εμπρησμού από άγνωστο άντρα στον εξωτερικό χώρο του Γενικού Προξενείου, όπου προκλήθηκαν κάποιες ζημιές. Πάντως ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, εξακολουθεί να υπερασπίζεται το έργο της Γεωργίας Λαλέ μιλώντας στον ομογενειακό ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos FM: «Η τέχνη είναι έκφραση, η ελευθερία του ανθρώπου που εκφράζει την άποψή του. Εάν συμφωνούμε όλοι σε όλα δεν θα είχε νόημα ο κοινωνικός διάλογος. Εγώ θα σας πω το επιχείρημα που λέει η ίδια η καλλιτέχνις και με το οποίο συμφωνώ: Ακριβώς επειδή είναι πολύ δυνατό το σύμβολο της σημαίας, ήθελε μέσα από αυτό να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα: ότι πρέπει η κοινωνία να σταθεί απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα που πρέπει να παταχθούν εντελώς από την κοινότητά μας».

Ο γενικός πρόξενος υπογράμμισε ότι το έργο της Γεωργίας Λαλέ συνάδει με τη σύγχρονη Ελλάδα που έχει κοινωνικές ευαισθησίες, που προχωράει μπροστά και δεν μένει στις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Και ξεκαθάρισε: «Η μόνη σημαία που κυματίζει στο Γενικό Προξενείο είναι η γαλανόλευκη. Δεν υπάρχει καμία άλλη σημαία, είναι το πιο ιερό σύμβολο που έχουμε εμείς ως Ελληνες. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα έργο που αφορά σε ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό ζήτημα, όπως είναι αυτό της γυναικοκτονίας και της κοινωνικής βίας».

Την αμέριστη στήριξή τους στη Γεωργία Λαλέ και την αντίθεσή τους στην απόφαση του ΥΠΕΞ να κατεβεί το επίμαχο έργο δηλώνουν με ανακοίνωσή τους και τα μέλη της επιτροπής που επιμελήθηκε την έκθεση, στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος Carte Blanche Project. Την υπογράφουν οι εικαστικοί Ειρήνη Λιναρδάκη, Πάνος Τσαγκάρης, η διευθύντρια παραγωγής Νατάσσα Κατερινοπούλου και η σύμβουλος τέχνης Λόλα Κουτούδη, που επισημαίνουν: «Η δήλωση της καλλιτέχνιδας ότι “τα θύματα γυναικοκτονίας και ενδοοικογενειακής βίας είναι ήρωες στον αγώνα για το δικαίωμα στη ζωή και την ελευθερία στην Ελλάδα και παγκοσμίως” μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους/ες».

Εν τω μεταξύ, το κύμα υποστήριξης μεγαλώνει. Με Ανοιχτή Επιστολή Στήριξης έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες υπογραφές από εργαζόμενες και εργαζόμενους στην τέχνη και στον πολιτισμό (συνυπογράφεται από το Σωματείο Εργαζόμενων στη Σύγχρονη Τέχνη και άλλους οργανισμούς), που θα αποσταλεί σήμερα στους αρμόδιους φορείς, καταγγέλλοντας ανεπιφύλακτα την κατάφωρη λογοκρισία του έργου της Γεωργίας Λαλέ και απαιτώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης απόσυρσής του.

Με το περιστατικό λογοκρισίας να παίρνει διαστάσεις στα ΜΜΕ της ομογένειας, στα κυπριακά μέσα αλλά και σε διεθνή δίκτυα, όπως το abs news, o Γιώργος Γεραπετρίτης εμμένει στις αντιφατικές θέσεις του: από τη μια «ως άνθρωπος, ως πολίτης και ως ακαδημαϊκός έχω υποστηρίξει και υποστηρίζω κάθε μορφή της ελευθερίας της τέχνης και ελευθερίας της έκφρασης», δήλωσε στον ΣΚΑΪ. Κι ενώ δέχεται να έχει θέση το συγκεκριμένο έργο σε ένα μουσείο ή σε μια γκαλερί, δεν δέχεται την ανάρτησή του στο Ελληνικό Προξενείο της Νέας Υόρκης: «Πρόκειται για τον σκληρό πυρήνα του κράτους και τη δημόσια εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό». Και «αντίθετα με ένα μουσείο ή με μία γκαλερί, που είναι προορισμένα για την έκφραση της τέχνης, το προξενείο, πρώτον, οφείλει αναγκαστικώς να φέρει ακέραια τα σύμβολα και τα εμβλήματα. Αυτή είναι η βασική του αποστολή. Και δεύτερον, οφείλει να εξυπηρετεί τους Ελληνες της διασποράς, ιδίως τους ομογενείς».

Κι όμως, ήταν μια πολύ καλή αφορμή αυτή η έκθεση για την κυβέρνηση να δείξει την κοινωνική της ευαισθησία, αλλά και ένα σύγχρονο, προοδευτικό και πολιτισμένο πρόσωπο στις ΗΠΑ, όπου οι Αμερικανοί και περήφανοι είναι για τη σημαία τους αλλά και για τους καλλιτέχνες που έχουν «πειράξει» τη σημαία τους, από τον Τζασπερ Τζονς, τον Ζαν Μισέλ Μπασκιά, τον Κιθ Χάρινγκ, τον Ντέιβιντ Χάμονς, μέχρι την Μπάρμπαρα Κρούγκερ, τον Γουίλιαμ Κόπλεϊ, τον Ρόμπερτ Λόνγκο, με τα έργα τους να βρίσκονται σε περίοπτη θέση στα μεγάλα μουσεία.

Ας κρατήσουμε ότι τελικά, με όλον αυτόν το θόρυβο, η «Σημαία» της Λαλέ βρήκε τον στόχο της, έγινε σύμβολο, κυμάτισε και πολλαπλασίασε τα μηνύματά της. «Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία και τη ζωή», αναφέρει στη νέα ανάρτησή της η 34χρονη καλλιτέχνις στα κοινωνικά δίκτυα, ευχαριστώντας «όλους όσοι στέκονται δίπλα στην τέχνη μου και στο μήνυμά της». Και καταλήγει: «Και τα δύο έργα είναι φτιαγμένα από σεντόνια δωρεά γυναικών που ζουν στην Ελλάδα, με την προϋπόθεση ότι τα έχουν χρησιμοποιήσει για να ξεκουράσουν το σώμα τους και να ονειρεύονται έναν κόσμο όπου όλοι μπορούν να ζουν με ασφάλεια και οι δημιουργοί να εκφράζονται χωρίς λογοκρισία».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εργο καλό για το μουσείο, κακό για τον... σκληρό κρατικό πυρήνα!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας