Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
callas-ekthesi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Φωτ.: Βαλέρια Ισάεβα
«Unboxing Callas» - ΕΛΣ

Τα πολύτιμα μυστικά του αρχείου μιας διάσημης συλλογής για την Κάλλας

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στο αίθριο του 2ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης και στο Φουαγέ παρουσιάζει με σύγχρονο τρόπο όσα σπουδαία συνέλεξε επί 40 χρόνια ο Δημήτρης Πυρομάλλης κατ’ αρχάς κι ακόμα όσα σχετικά στοιχεία περιλαμβάνει το αρχείο της Λυρικής, αλλά και όσα δώρισε στον ελληνικό φορέα ένας ακόμη συλλέκτης, ο Μπένεντικτ Γκάγκελμαν.

Η Μαρία Κάλλας μπορεί να ήταν αδιαμφισβήτητα μια μοναδική ντίβα της όπερας έγινε ωστόσο και ένα λαϊκό ίνδαλμα, ή ποπ είδωλο αν προτιμάτε. Η ακτινοβολία της ήταν παγκόσμια και το ενδιαφέρον που ενέπνευσε για το πρόσωπο και τη ζωή της είναι διαχρονικό. Τόσο που 100 χρόνια από τη γέννησή της ανακαλύπτονται ακόμη στοιχεία για την προσωπικότητά της και διοργανώνονται εκθέσεις που στηρίζονται σε ιδιωτικές συλλογές θαυμαστών της.

«Είναι οι πειρατικές ηχογραφήσεις που διέσωσαν το μεγαλείο της», ακούσαμε τον συλλέκτη Δημήτρη Πυρομάλλη να λέει στα εγκαίνια της έκθεσης «Unboxing Callas», βασικός κορμός της οποίας αποτελεί η αρχειακή εξερεύνηση της συλλογής του που ξεκίνησε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες πριν. Κι αυτό γιατί τότε δεν ήταν συνηθισμένες οι κινηματογραφήσεις από τις όπερες και οι ηχογραφήσεις τους σε στούντιο υπολείπονταν κατά πολύ της ζωντανής απόδοσής τους επί σκηνής. Δεν παύει αυτό να είναι το συμπέρασμα ενός ανθρώπου που συγκεντρώνοντας ό,τι αφορούσε τη ζωή και την τέχνη της παρέδωσε έναν τεράστιο όγκο τεκμηρίων στα οποία στηρίζεται η μεγάλη έκθεση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας (1923-1977), στο αίθριο του 2ου ορόφου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και στο Φουαγέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η έκθεση που θα υποδέχεται το κοινό έως τις 10 Ιανουαρίου 2024, καθημερινά 10.00-21.00, με ελεύθερη είσοδο, παρουσιάζει με έναν σύγχρονο τρόπο, χρησιμοποιώντας το αρχείο ως θέμα και όχι απλά ως πηγή, τη σπουδαία συλλογή που δημιούργησε ο Δημήτρης Πυρομάλλης για τη Μαρία Κάλλας, η οποία περιλαμβάνει περίπου 4.000 δίσκους βινυλίου, 6.000 CDs, εκατοντάδες βιβλία, αποκόμματα εφημερίδων, περιοδικές εκδόσεις, χιλιάδες φωτογραφίες, αυτόγραφα, ιδιόγραφα, γραμματόσημα, μετάλλια, αλλά και προσωπικά της είδη. Παράλληλα εκτίθενται σπάνιοι θησαυροί από το αρχείο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, τεκμήρια από την Εθνική Βιβλιοθήκη στην οποία ένας ακόμη συλλέκτης, ο Μπένεντικτ Γκάγκελμαν, δώρισε τη συλλογή του από πρωτότυπες εκδόσεις για το πρόσωπό της από διαφορετικά μήκη και πλάτη της Γης. Εκτίθενται ακόμη δύο κοστούμια της Κάλλας από την παραγωγή της «Νόρμας» το 1960 στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σπαρτίτι από τη Συλλογή του Μουσείου Μαρία Κάλλας αλλά και νέα πρωτότυπα εικαστικά έργα, εμπνευσμένα από τη συλλογή 11 σύγχρονων καλλιτέχνιδων και καλλιτεχνών (Μαρίας Βαρελά, Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Πέτρου Ευσταθιάδη, Ελευθερίας Κοτζάκη, Χρυσάνθης Κουμιανάκη, Αγγελικής Μπόζου, Λυκούργου Πορφύρη, Πάνου Προφήτη, Μάριου Σταμάτη, Αλέξη Φιδετζή και Μαλβίνας Παναγιωτίδη). Δεν λείπει και ένα βίντεο-ντοκουμέντο με τη μαρτυρία του συλλέκτη γύρω από αυτό το πολύτιμο έργο ζωής που δώρισε στην ΕΛΣ και αποκτά ξεχωριστό νόημα, καθώς προέρχεται από το υστέρημά του...

«Είναι πολύ σπουδαία η συλλογή πέρα από τα βιβλία των βινυλίων του Δημήτρη Πυρομάλλη, καθώς παρουσιάζει όλη την τέχνη και την πορεία αυτής της γυναίκας, από τις πρώτες ηχογραφήσεις της, τις πρώτες εκδόσεις από το στούντιο αλλά και εκδόσεις και επανεκδόσεις από διαφορετικές χώρες, οι οποίες διασώζουν τις συγκλονιστικές ερμηνείες της που τις ακούς και θαρρείς ότι τη βλέπεις κιόλας. Εκτίθενται περισσότερα από 1.000 άλμπουμ, που όμως μπορεί να περιέχουν ένα, δύο η και τρία βινύλια η κάθε έκδοση, μια δισκογραφία αποκαλυπτική, με πολύ όμορφα εξώφυλλα διαφορετικών εποχών, μερικά φιλοτεχνημένα στο χέρι, αλλά βλέπουμε για πρώτη φορά το ανάπτυγμα της δισκογραφίας της», μας είπε η Σοφία Κομποτιάτη επιφορτισμένη με την επιστημονική επιμέλεια μιας έκθεσης που πέρα από όλα τα άλλα διερευνά τον τρόπο αλληλεπίδρασης και συνομιλίας ενός αρχείου με το κοινό.

Πληροφορίες: Για την έκθεση συνεργάστηκαν οι Στέφη Στούρη (συνεργάτιδα επιμέλειας), Δημήτρης Πυρομάλλης (σύμβουλος), Σοφία Κομποτιάτη (επιστημονική επιμέλεια) και Σοφία Θεοδωράκη (συντονισμός παραγωγής). Κατά τη διάρκειά της θα εξελίσσεται παράλληλο πρόγραμμα ξεναγήσεων, ομιλιών και παρουσιάσεων, αλλά και εκπαιδευτικών δράσεων για νεότερες ηλικίες. Καθημερινά 10.00-21.00. Είσοδος ελεύθερη, με προκρατήσεις στο ticketservices.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα πολύτιμα μυστικά του αρχείου μιας διάσημης συλλογής για την Κάλλας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας