Τα εγκαίνια μιας πολύ σημαντικής έκθεσης, καθώς σε αυτή εκτίθενται 25 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, που επί 45 χρόνια οι Κύπριοι τα θεωρούσαν χαμένα, έγιναν τη Δευτέρα 3 Απριλίου στο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά.
Πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής «Αμμόχωστος-Πειραιάς. Διαδρομές επί σκοπού» όπου οι Δήμοι Πειραιά και Αμμοχώστου στο πλαίσιο αδελφοποίησής τους, παρουσίασαν για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό 25 έργα της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, τα οποία για 45 χρόνια οι Κύπριοι τα θεωρούσαν χαμένα, αφού εγκαταλείφθηκαν στην Αμμόχωστο το 1974 με την εισβολή. Μεταξύ αυτών και έργα εμβληματικών Ελλήνων καλλιτεχνών, του Χατζηκυριάκου - Γκίκα, του Τσαρούχη, του Μόραλη, του Κόντογλου και άλλων.
Η έκθεση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη.
Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης χαρακτήρισε την έκθεση «ορόσημο» όχι μόνο για την πόλη του Πειραιά, αλλά και για την Ελλάδα και για την Κύπρο γιατί, όπως είπε, αυτά τα έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας σημαντικών Κύπριων αλλά και σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Η έκθεση, υποστήριξε, πέρα από την πολιτιστική της σημασία, έχει και μια πολύ σημαντική συμβολική σημασία, καθώς τα έργα αυτά εγκαταλείφθηκαν όταν οι Κύπριοι αναγκάστηκαν εσπευσμένα να εγκαταλείψουν την Αμμόχωστο. «Είναι μια κατεχόμενη πόλη, μια ερημωμένη πόλη, μια πόλη-φάντασμα, η μοναδική στον κόσμο για 50 χρόνια» ανέφερε και τόνισε ότι την επισκέφτηκε μαζί με τον δήμαρχο και άλλους Ελληνοκυπρίους και πραγματικά ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία γι’ αυτόν.
Μια πόλη νεκρή, μια πόλη – φάντασμα, μια πόλη όπου οι άνθρωποι μας έδειχναν τα σπίτια τους που ζούσαν εκεί, οι ίδιοι, οι γονείς τους ή τα παιδιά τους οι πιο μεγάλοι. Μια τραγική εικόνα, η οποία συνεχίζεται εδώ και 50 χρόνια, παρά τις αποφάσεις του ΟΗΕ, παρά το πλήθος αποφάσεων, οι οποίες δεν “ενοχλούν”», συμπλήρωσε.
Ο δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου από την πλευρά του χαρακτήρισε την έκθεση σημαντικότατο πολιτιστικό γεγονός που «στέλνει ένα ανανεωμένο μήνυμα δυναμισμού και υπόσχεσης πως ουδέποτε ξεχνούμε και αέναα αγωνιζόμαστε για να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη της Αμμοχώστου μας, ελπίζοντας και διεκδικώντας την απελευθέρωση του τόπου μας». Όπως είπε η έκθεση αυτή «αποτελεί πολύτιμο αλλά μικρό τεκμήριο της ζωής, της πολιτιστικής δράσης, της ανάπτυξης και ενός λαμπρού μέλλοντος γεμάτου υποσχέσεις και προσδοκίες για τον κόσμο της πόλης μας, ενός μέλλοντος που μας στέρησαν. Είναι σύμβολο της ζωής που μας έκλεψαν, της χαμένης μας νιότης. Ένα παράθυρο στη ζωντάνια και τη δράση των Αμμοχωστιανών που ο τουρκικός στρατός αντικατέστησε με τον μαρασμό και τη φθορά. Η προσωρινή Πινακοθήκη του Δήμου Αμμοχώστου επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως κιβωτός της κυπριακής και της ελληνικής τέχνης της τότε εποχής».
«Κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός», που αναδεικνύει τη δύναμη της τέχνης και της πολιτιστική μας κληρονομιάς» χαρακτήρισε την έκθεση ο υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Χατζηγιάννης. Ένα γεγονός, το οποίο όπως είπε, στέλνει «ένα δυνατό μήνυμα για τον αγώνα μας να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη της Αμμοχώστου μας». Τέλος ανέφερε ότι «ευχή όλων μας είναι η επιστροφή όλων των ιστορικών έργων σε μια ελεύθερη Αμμόχωστο».
Η διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά Ευαγγελία Μπαφούνη εξήγησε την διαδρομή μέχρι να φτάσουν στη διοργάνωση της έκθεσης: «Η αδελφοποίηση του Δήμου Πειραιά με τον Δήμο Αμμοχώστου αποτέλεσε την αφορμή για πολλούς από εμάς να έρθουμε πιο κοντά και να κατανοήσουμε καλύτερα κάτι που όλοι νομίζουμε ότι γνωρίζουμε, την Κύπρο. Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας στον Πειραιά της αντιπροσωπείας του Δήμου Αμμοχώστου, με επικεφαλής τον δήμαρχο Σίμο Ιωάννου, πληροφορηθήκαμε τις περιπέτειες της Δημοτικής Πινακοθήκης Αμμοχώστου, καθώς και την τύχη των αγνοούμενων επί 45 χρόνια έργων της, από το 1974∙ έργα σημαντικά, όχι μόνο για την ιστορία της τέχνης της Κύπρου, αλλά και για την παγκόσμια ιστορία. Ο σχεδιασμός της φιλοξενίας τους, προσωρινά, στο Μουσείο της Θάλασσας, στην Αγία Νάπα, έως ότου επιστρέψουν στην πραγματική τους στέγη στη Αμμόχωστο, αποτέλεσε για τον Δήμο Πειραιά μια πρόκληση για πολλούς λόγους.
Εν πρώτοις, η καλλιτεχνική αξία των έργων υπαγόρευε την έκθεσή τους σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, εκτός Κύπρου. Παράλληλα, όμως, παρουσίαζε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο τρόπος ανάκτησής τους, ύστερα από μια υποδειγματική συνεργασία μεταξύ των μελών της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό, που είχε συγκροτηθεί από εκπροσώπους τόσο της Ελληνοκυπριακής, όσο και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας του νησιού∙ συνεργασία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μάθημα προσέγγισης μεταξύ κοινοτήτων, που τις χώρισαν εχθροπραξίες, σε σχολές διπλωματίας. Τέλος, αποδεικνύεται μεγάλο δίδαγμα για το ότι η πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού είναι αναπαλλοτρίωτη και ανήκει σε αυτόν που τη δημιούργησε».
Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Ξένιος Σιμεωνίδης.
Διάρκεια έκθεσης: έως 21 Μαΐου 2023.
Ώρες λειτουργίας:
- Δευτέρα έως Παρασκευή : 10:00-14:00 και 18:00-21:00
- Σάββατο και Κυριακή : 10:00-14:00
Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, Φίλωνος 29. Τηλ. επικοινωνίας: 214 4090158-59
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας