«Κάνει συνομιλίες το Βρετανικό Μουσείο με το Μουσείο Ακρόπολης και δεν το γνωρίζω εγώ; Το δημοσίευμα είναι προβοκατόρικο, δεν ισχύει, τελεία και παύλα», ήταν η αυστηρή απάντηση του διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη στην «Εφ.Συν.» για το «ρεπορτάζ» του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg, που χθες βράδυ κυκλοφόρησε με αστραπιαία ταχύτητα και αναπαράχθηκε από πολλά ελληνικά δημοσιογραφικά σάιτ, αμάσητο. Το δημοσίευμα δεν επιβεβαιώθηκε ούτε από πηγές του υπουργείου Πολιτισμού.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που υπογράφουν δύο δημοσιογράφοι, με τίτλο «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ενδέχεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας ανταλλαγής με το Ηνωμένο Βασίλειο», οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει ορισμένα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα να αποστέλλονται από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο Ακρόπολης, το οποίο σε αντάλλαγμα θα δανείζει άλλες αρχαιότητες στο Βρετανικό. Οι συντάκτες του Bloomberg επικαλούνται συνομιλίες τους με πρόσωπα που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους και υποστηρίζουν ότι η συμφωνία είναι υπό διαμόρφωση και δεν έχει υπογραφεί ακόμα.
Ποιοι παίζουν παιχνίδια για ένα θέμα που έχει εθνική γραμμή και ακολουθείται από το 1984 από όλες τις κυβερνήσεις; Καθώς οποιοσδήποτε δανεισμός έχει ως προϋπόθεση η Ελλάδα να αναγνωρίσει ως νόμιμο ιδιοκτήτη τη βρετανική πλευρά ενώ οποιαδήποτε «συμφωνία» που θα επέτρεπε μερική έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, θα έβαζε ταφόπλακα στην οριστική και συνολική επανένωσή τους με το μνημείο.
Κατά πόσο ευθύνεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που με μυστική διπλωματία (όπως αποκαλύφθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου) επιχειρεί να επιφέρει μια επιζήμια λύση, ένα πυροτέχνημα που θα το πετάξει κατά την προεκλογική περίοδο προς χάριν εντυπώσεων; Γιατί δεν εφαρμόζει η κυβέρνηση μια συντεταγμένη πολιτική και διπλωματία, όταν μάλιστα η UNESCO έχει αναγνωρίσει ότι το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών είναι θέμα διακρατικό και η επίλυσή του δεν αφορά απλά τα δύο Μουσεία, της Ακρόπολης και το Βρετανικό;
Τέτοια δημοσιεύματα που διαψεύδονται από επίσημα ελληνικά χείλη, όπως του κ. Σταμπολίδη, ποιους ωφελούν και από ποιους διακινούνται; Εστω την ύστατη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση όπως και το υπουργείο Πολιτισμού έχει υποχρέωση προς τους Ελληνες πολίτες να δημοσιοποιήσει επίσημα τις πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί και τις λύσεις που επιχειρούνται γύρω από το θέμα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας