Χωρίς τέλος οι διαμαρτυρίες για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη στα θέατρα ανά την Ελλάδα, με τον καλλιτεχνικό κόσμο να εκφράζει τις τελευταίες μέρες την κάθετη αντίθεσή του στον ανασταλτικό χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης σε βάρος του 59χρονου με ποινή φυλάκιση 12 ετών για κατά συρροή βιασμούς δύο ανηλίκων, χωρίς ελαφρυντικά.
Η αρχή έγινε με τις κινητοποιήσεις χιλιάδων πολιτών και ανθρώπων του πολιτισμού, που ανταποκρίθηκαν την Πέμπτη στα καλέσματα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και της φεμινιστικής συλλογικότητας Sabbat, και η ηχηρή συνέχεια δόθηκε το τριήμερο με πλήθος παρεμβάσεων, με πανό και ανάγνωση του κειμένου-καταγγελία του ΣΕΚ, σε παραστάσεις από την Κρήτη μέχρι την Επίδαυρο, τη Θεσσαλονίκη και την Καλαμάτα.
Εκεί, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, πρώτος ένας 28χρονος χορευτής σήκωσε πλακάτ που έγραφε «Rapists must be in jail» («Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή») βρίσκοντας θετική ανταπόκριση από το κοινό αλλά όχι από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον υφυπουργός, Νικόλα Γιατρομανωλάκης, που ήταν παρόντες αλλά επέλεξαν, συνειδητά, όπως ανακοίνωσαν την επόμενη -χαρακτηρίζοντας «εργαλειοποίηση του Πολιτισμού» το κύμα διαμαρτυριών-, να φύγουν αφού ενημερώθηκαν πριν την παράσταση για την επερχόμενη δράση.
Ο Κύπριος χορευτής, χορογράφος και ακτιβιστής, Πάνος Μαλακτός, που ζει στις Βρυξέλλες και συμμετείχε στην παράσταση «Triptych: The Missing Door, The Lost Room, The Hidden Floor» της ομάδας «Peeping Tom» από το Βέλγιο, μίλησε στο avgi.gr για την απόφασή του, όσα προηγήθηκαν και όσα την ακολούθησαν.
Και αναρωτιέται «η Υπουργός γιατί φοβήθηκε και έφυγε; Μήπως αυτό δείχνει ενοχή; Θα ήταν υποκρισία για μένα, να βγω στην σκηνή και να μην κάνω αυτό που μου υπαγορεύουν οι δικές μου αρχές και η δική μου συνείδηση. Η θεατρική ομάδα δεν είναι ούτε πολιτική, ούτε ακτιβιστική. Όμως εγώ ο δημιουργός Πάνος, είμαι ακτιβιστής και δεν μπορώ να καμώνομαι ότι δεν ξέρω τι συμβαίνει στον θεατρικό κόσμο της Ελλάδας».
Ο ίδιος εξηγεί πως όταν έμαθε την Παρασκευή ότι θα είναι παρούσα στην πρεμιέρα η κ. Μενδώνη σκέφτηκε πως δεν μπορεί να δώσει δύο ώρες τον καλύτερό του εαυτό για να ευχαριστήσει την υπουργό, η οποία δεν έκανε αυτά που έπρεπε για τη υπόθεση Λιγνάδη, και ενημέρωσε τους δύο χορογράφους μου που ήταν στο εξωτερικό για την δράση.
«Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι το σύνθημα "οι βιαστές πρέπει να είναι στην φυλακή" δεν είναι αυτονόητο για όλους»
«Μου είπαν "Ναι". Ενημέρωσα και τον μάνατζερ. Με βοήθησαν οι τεχνικοί να βρω πανί και μπογιές για το πανό. Ήταν επιλογή μου να γραφτεί το σύνθημα στα αγγλικά. Δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε πολλά μέρη του κόσμου» είπε αλλά πρόσθεσε πως «λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η παράσταση αρχίζουν οι πιέσεις από το φεστιβάλ Καλαμάτας. Μου λέγανε να μην το κάνω γιατί αυτό θα είχε επιπτώσεις στην καριέρα μου, στην συμμετοχή μου σε άλλες διοργανώσεις, να σκεφτώ το καλό της ομάδας, το καλό του Φεστιβάλ. Ήμουν έξαλλος με αυτά που άκουγα. Βγήκα εκτός εαυτού.
»Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι το σύνθημα "οι βιαστές πρέπει να είναι στην φυλακή" δεν είναι αυτονόητο για όλους… Πώς είναι δυνατόν να είναι μέσα στην αίθουσα η Υπουργός Πολιτισμού και 'γω να είμαι άπραγος. Εγω να μην αντιδράσω. Ήμουν σε απίστευτη ένταση. Έτρεμαν τα πόδια μου. Ταυτόχρονα έπρεπε να κάνω ενδοσκόπηση για την παράσταση. Μου λέγαν να ηρεμήσω. Δεν τα κατάφερα».
Ο κ. Μαλακτός σημειώνει πως θεωρούσε ότι η κ. Μενδώνη παρακολουθεί την παράσταση. «Την αναζητούσα με το βλέμμα αλλά δεν την έβλεπα. Αγωνιούσα να μην μου κλέψουν το πανό. Το είχα καλά κρυμμένο στην σκηνή. Τελειώνει η παράσταση, αρχίζουμε τις υποκλίσεις και μετά την τέταρτη υπόκλιση, με πιάνει πανικός. ‘Η τώρα ή ποτέ. Αν δεν το έκανα θα το μετάνιωνα αργότερα.. Αποχωρούν οι συγχορευτές μου και τότε μένω μόνος στην σκηνή. Παίρνω το πανό το ανοίγω και έρχεται η λύτρωση. Οι άλλοι χορευτές δεν κρύβονται πίσω από τα σκηνικά, αλλά μένουν στην σκηνή και χειροκροτούν.. Πρώτη ανάσα. Το κοινό διαβάζει το μήνυμα και ξεσπά σε χειροκρότημα. Κάποιοι από τα πάνω έδρανα φωνάζουν. Προχώρα, μπράβο, που είναι η Υπουργός... Εγώ την αναζητώ με τα μάτια, αλλά δεν την βρίσκω. Μπράβο! Τα πόδια μου τρέμουν, λυγίζουν… Ξεσπάω σε κλάματα» δήλωσε, μεταξύ άλλων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας