Με πανηγυρικούς τόνους και συνοδεία χορηγίας γνωστού αναψυκτικού η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, εγκαινίασε το περασμένο Σάββατο το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης σε μια προσπάθεια οικειοποίησης του κυβερνητικού έργου άλλων: η ηγεσία του ΥΠΠΟ έστησε μια επικοινωνιακή φιέστα εγκαινίων για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο παρότι αυτό είχε ήδη εγκαινιαστεί το 2018 από την τότε υπουργό Λυδία Κονιόρδου!
Η κ. Μενδώνη, που απ’ ό,τι φαίνεται εζήλωσε τη δόξα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επισκεπτόμενος τον Μάιο την Αλεξανδρούπολη παραβρέθηκε στα εγκαίνια τεσσάρων αναπτυξιακών έργων στα οποία η κυβέρνησή του δεν είχε την παραμικρή συμμετοχή, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και εγκαινίασε τη λειτουργία ενός μουσείου που ήδη έχει εγκαινιαστεί! Μάλιστα στην ομιλία της δεν έκανε καμία αναφορά στους προκατόχους της, ενώ παράλληλα τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. «οργίαζαν» στα κοινωνικά δίκτυα διαφημίζοντας τα εγκαίνια!
Ούτε η φιλότιμη προσπάθεια της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων, να ενημερώσει το κοινό πως στην πραγματικότητα η υπουργός εγκαινίασε τη μόνιμη έκθεση του μουσείου, κατάφερε να καταλαγιάσει το κυβερνητικό αφήγημα της δήθεν υλοποίησης ακόμη ενός έργου στον Εβρο. Τα ευτράπελα, όμως, φαίνεται πως δεν σταματούν εκεί. Εντονη δυσαρέσκεια και αλγεινή εντύπωση προκάλεσε στους πολίτες της Αλεξανδρούπολης η απόφαση του ΥΠΠΟ ως προς την τιμή του εισιτηρίου που ορίστηκε για την επίσκεψη των πολιτών στο Αρχαιολογικό Μουσείο: το χρηματικό αντίτιμο ανέρχεται στα 6 ευρώ, σε μία περίοδο μάλιστα έντονης οικονομικής δυσπραγίας για τους πολίτες.
Η αντίδραση των εργαζομένων του ΥΠΠΟΑ ήταν άμεση, καθώς σε υπόμνημα που παραδόθηκε στην ίδια την κ. Μενδώνη μιλούσαν για μία εντελώς απαράδεκτη ενέργεια. Παράλληλα, δεν ήταν λίγοι οι πολίτες που μέσω των social media εξέφρασαν την αγανάκτησή τους σχετικά με το υψηλό αντίτιμο της επίσκεψης, που καθιστά το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης προϊόν για λίγους.
Τελικά, έπειτα από όλη αυτή την αναστάτωση, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εβρου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης να γίνεται δωρεάν έως και τις 10 Ιουλίου –κι όποιος πρόλαβε, πρόλαβε…
Μετά τις 10 Ιουλίου το Μουσείο αναμένεται να μετατραπεί σε ένα προϊόν καθαρής τουριστικής εκμετάλλευσης, με μόνο στόχο την είσπραξη χρημάτων από τα πορτοφόλια των τουριστών της πόλης, καθιστώντας ίσως ανέφικτη την πρόσβαση σε αυτό από αρκετούς πολίτες της Αλεξανδρούπολης, όπως επεσήμαναν στο υπόμνημά τους οι εργαζόμενοι.
Τραγική ειρωνεία, η παρουσία στα εγκαίνια του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Αλεξανδρούπολης και προβεβλημένου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Καΐσα, δίπλα μάλιστα στη σύμβουλο της υπουργού Πολιτισμού και τέως «εκπροσώπου τάφου» Αννας Παναγιωταρέα. Ο κ. Καΐσας απ’ ό,τι φαίνεται είτε δεν θυμήθηκε ότι έχει πάει ξανά στα εγκαίνια του ίδιου μουσείου είτε δεν είχε προσκληθεί τότε. Αλλη εξήγηση δεν υπάρχει!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας