Τη Δευτέρα 23 Μαΐου έγιναν τα εγκαίνια της πρώτης περιοδικής έκθεσης «Βath time: Σώμα - Νερό - Διάλογοι» του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων. Θα διαρκέσει έως τις 5 Σεπτέμβρη.
«Κι όταν, στο χάλκωμα που γυάλιζε, κόχλασε το νερό,
Με κατεβάζει στο λουτρό για να με λούσει•γλύκανε το καυτό νερό
απ’ το μεγάλο τρίποδα με δρόσερό, κι ύστερα το ‘χυνε
στους ώμους και την κεφαλή μου, τα μέλη μου ν’ανακουφίσει
από τον κάματο, που βάραινε και την ψυχή μου.»
Όμηρος, Οδύσσεια, ραψ. Κ (10.360-10.364),
Μτφρ. Δ.Ν. Μαρωνίτης
Την πρώτη περιοδική έκθεση του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων «Βath time: Σώμα - Νερό - Διάλογοι» εγκαινίασαν την Δευτέρα 23 Μαΐου ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου, ο Πρόεδρος του Mucem Jean François Chougnet, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης.
Η έκθεση «Bath Time» πραγματοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων σε συνεργασία με το Μουσείο Πολιτισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου (Mucem) που βρίσκεται στη Μασσαλία. Υλοποιείται μέσα από την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο πλαίσιο ενός συνολικού έργου-προγραμματισμού για τα πρώτα εξωστρεφή βήματα του νέου Μουσείου.
Είχε προηγηθεί το πρώτο σκέλος της συνεργασίας με την παρουσίαση 13 εκθεμάτων από την συλλογή του Μουσείου των Χανίων στο Mucem στη Μασσαλία από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 σε μία έκθεση η οποία συγκέντρωσε περισσότερους από 55.000 επισκέπτες.
Πώς ξεκίνησε όμως η ιδέα της συνεργασίας των δύο πόλεων;
Όπως αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος για θέματα πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης Δημήτρης Μιχελογιάννης «η έκθεση ήταν αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας των εξαιρετικών ομάδων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, του Mucem και των συνεργατών του μέσα στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας της Περιφέρειας Κρήτης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος για την τοπική ανάπτυξη μέσα από τον πολιτισμό».
Τι θα δει ο επισκέπτης
Η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου στον εξαιρετικό κατάλογο της έκθεσης μας «ξεναγεί»: Το ατομικό ή το δημόσιο λουτρό είναι μια πρακτική που συνδέεται με την ύπαρξη του ανθρώπου ανά τους αιώνες. Η έκθεση μέσα από 137 αντιπροσωπευτικά αρχαία αντικείμενα, έργα τέχνης ιστορικά τεκμήρια και αντικείμενα καθημερινής χρήσης παρουσιάζει ποικίλες όψεις των διαχρονικών λουτρικών συνηθειών στους πολιτισμούς της Μεσογείου.
Με την Αρπαγή της Ευρώπης του Ζαν Ρενέ Γκωγκέν, την Αφροδίτη του Παύλου Σάμιου και το ελληνιστικό αγαλμάτιο της θεάς, ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται την εμβληματική αξία του υγρού στοιχείου στη μυθολογική κοσμογονία των θεοτήτων. Στη συνέχεια, με τη Βάπτιση του Χριστού του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου και τα τελετουργικά αγγεία των κλασικών χρόνων βλέπει κανείς πόσο σημαντικό ήταν και είναι το «δεδομένο» σε μας σήμερα αγαθό του νερού.
Οι ιδιωτικές λουτρικές συνήθειες μέσα από αρχαία, μεσαιωνικά και νεότερα αντικείμενα αναδεικνύουν τη σημασία των δημόσιων λουτρών ως χώρων ευεξίας και κοινωνικοποίησης από την αρχαιότητα έως τους σύγχρονους χρόνους. Και στη συνέχεια ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ζωγραφικά έργα της Φλαμανδικής σχολής και κορυφαίων οριενταλιστών καλλιτεχνών. Από το έργο «Οι Λουόμενοι» του Πωλ Σεζάν έως τις αφίσες του ΕΟΤ, διοχετεύεται η μοναδική εμπειρία που προσφέρει η επαφή με τη φύση και το απόλυτο μεσογειακό τοπίο του ήλιου και της θάλασσας. Τέλος, σημαντικές ψηφίδες της ιστορίας του σαπουνιού με επίκεντρο τη Μασσαλία και το εργοστάσιο της ΑΒΕΑ στα Χανιά τονίζουν τον στενό δεσμό μεταξύ των δύο πόλεων, χάρη σε ικανό αριθμό εκθεμάτων.
Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε πως τα έργα πολιτισμού στα Χανιά αλλάζουν το χάρτη του πολιτισμού στην Κρήτη: «Τα έργα ανάδειξης σε αρχαία Άπτερα, αρχαία Λισό, τις Βυζαντινές Εκκλησίες του Φαραγγιού της Σαμαριάς μεταμορφώνουν την εμπειρία των επισκεπτών ενώ ταυτόχρονα μέσα από τα μεγάλα έργα όπως το νέο Μουσείο, η Δημοτική Αγορά που προχωράει και τα Νεώρια που έρχονται αλλάζουν επίπεδο στα Χανιά πρώτα για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες της Κρήτης.»
Συνολικά η Περιφέρεια Κρήτης διέθεσε για τη δημιουργία και λειτουργία του νέου Μουσείου χρήματα πόρους συνολικού ύψους 5 εκατομμύριων ευρώ.
Ο αντιπεριφεριάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής μάς δήλωσε σε όλους τους τόνους πως ο πολιτισμός είναι για την Περιφέρεια Κρήτης όχημα ανάπτυξης όλου του νησιού καθιστώντας το σημαντικό προορισμό τόσο για Έλληνες όσο και ξένους επισκέπτες. Και ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε πως με το νέο μουσείο και την συγκεκριμένη έκθεση δικτυώνονται δημιουργικά οι πόλεις της Μεσογείου, ενώ δήλωσε με έμφαση πως πολλές πολυεπίπεδες δράσεις, όπως το 1ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων τον επόμενο μήνα στις 29/6 που έχει διεθνή και πανελλήνιο χαρακτήρα ,καθιστούν τα Χανιά έναν εύφορο τόπο πολιτιστικής δημιουργίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας