«Το άλλο ελληνικό σίριαλ παίζεται στην Αβινιόν». Οχι, δεν μετακόμισε το Eurogroup στην ωραία παλιά πόλη των Παπών στη νότια Γαλλία. Το «σίριαλ», στο οποίο αναφερόταν χθες ο ευφυής τίτλος της «Le Monde», δεν είναι άλλο από το ενδιαφέρον και τολμηρό πρότζεκτ του διευθυντή του φεστιβάλ Ολιβιέ Πι για καθημερινές, δημόσιες αναγνώσεις της «Πολιτείας» του Πλάτωνα.
Θα κρατήσουν μέχρι την τελευταία μέρα του φεστιβάλ (24 Ιουλίου) και ήδη έχουν αναδειχτεί στο μεγάλο γεγονός της Αβινιόν. Μέχρι και η Γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού Φλερ Πελερέν το παρακολούθησε, ενώ κάθε μεσημέρι (η ανάγνωση ξεκινάει στις 12 ακριβώς) πλήθη νέων, κυρίως, θεατών κατακλύζουν τους ωραίους κήπους Ceccano πολλή ώρα νωρίτερα (αν πας, γράφει η «Μοντ» μετά τις 11.15 π.μ. δεν βρίσκεις θέση στους πάγκους). Η είσοδος, βέβαια, είναι ελεύθερη.
Η όλη «παράσταση» δεν κρατά πάνω από 50 λεπτά της ώρας. Σπουδαστές δραματικών σχολών, μαθητές Γυμνασίων και ερασιτέχνες ηθοποιοί, καθοδηγημένοι από τρεις σκηνοθέτες (Βαλερί Ντρεβίλ, Ντιντιέ Γκαλέ, Γκρεγκουάρ Ενγκόλντ) έχουν κάνει εντελώς δικό τους το κείμενο της «Πολιτείας», στη νέα μετάφραση από τον φιλόσοφο Αλέν Μπαντιού.
Τα φιλοσοφικά ερωτήματα και οι διάλογοι του Πλάτωνα φτάνουν τόσο ζωντανά, άμεσα και σημερινά στο κοινό, που μετά την «ανάγνωση» σπεύδουν όλοι να αγοράσουν το βιβλίο του Μπαντιού.
Ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας, πολλοί πηγαίνουν σχεδόν κάθε μέρα για να ακούσουν και άλλο κομμάτι της «Πολιτείας». Για να σκεφτούν πάνω σε θέματα δικαιοσύνης, δημοκρατίας, εξουσίας, θέσης της γυναίκας στην κοινωνία.
«Δεν το περίμενα ότι η “Πολιτεία” θα έφτανε τόσο εύκολα “κάτω”. Βλέπω τον κόσμο να ενδιαφέρεται, να αφοσιώνεται, να συμμετέχει, να γελάει», δηλώνει στη «Μοντ» μέλος της σκηνοθετικής ομάδας.
Ενώ η Μαριόν, νεαρή Παριζιάνα που δεν έχει χάσει ούτε μία από τις δημόσιες αναγνώσεις, παραδέχεται ότι ο Πλάτωνας της φαίνεται «ευφυής, αστείος, πολύ πιο προσιτός απ’ όσο φανταζόμουν».
Ο φιλέλληνας Ολιβιέ Πι θεωρεί το πρόγραμμα «Πολιτεία» από τα σημαντικότερα της φετινής Αβινιόν και το εντάσσει στο κεντρικό θέμα του φεστιβάλ, που είναι «Είμαι ο άλλος».
Η ιδέα του γεννήθηκε αμέσως μετά το «Charlie Hebdo». Κανένας, όμως, δεν μιλάει στην Αβινιόν για τρομοκρατικές επιθέσεις. Ολοι φεύγουν από τον Κήπο Ceccano βυθισμένοι στη φιλοσοφία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας