Μωρά από 0 έως 3 ετών ταξιδεύουν σε μέρη μαγικά και παράξενα. Μελωδίες γεννιούνται από τους μουσικούς διαλόγους μικρών και επαγγελματιών τραγουδιστών. Μαθητές από Νηπιαγωγεία της Αττικής συγκεντρώνουν και αφηγούνται τις περιπέτειές τους. Μουσικές περφόρμανς συνδυάζουν τη χρήση καθημερινών αντικειμένων με χορογραφίες. Παραστάσεις συνδέουν τη μουσική παράδοση της Ινδίας με τη δική μας. Παιδιά προσπαθούν να μεταφράσουν τον ήχο σε εικόνες και να βρουν τι θορύβους κρύβουν οι ζωγραφιές. Τζαζίστες αυτοσχεδιάζουν καλώντας μικρούς φίλους να συνδυάσουν την ακοή και την όσφρηση. Νεαροί κατασκευαστές μουσικών οργάνων συλλέγουν υφάσματα, ξύλα, κουβάδες, κατσαρόλες και ετοιμάζουν ολοκαίνουργια όργανα.
Ακροατές από 0 έως 12 ετών, για σας ετοιμάζονται όλα τα παραπάνω. Το Φεστιβάλ Μουσικής για Παιδιά «Big Bang» διοργανώνεται Σάββατο και Κυριακή στη Στέγη. Μετά τη Γαλλία, την Πορτογαλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία, το συναρπαστικό διήμερο έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μια πλατιά γκάμα ακουσμάτων: από όπερα για βρέφη μέχρι τζαζ, από ηχητικές κατασκευές μέχρι έθνικ ήχους και από συναυλίες και ηχητικές εγκαταστάσεις μέχρι εργαστήρια. Είναι δε έτσι μελετημένο που δεν απευθύνεται σε παιδιά, αλλά προϋποθέτει και τη δική τους συμμετοχή. Αλλωστε η Zonzo Compagnie από το Βέλγιο (στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία) έχει αρχικό στόχο να παρουσιάσει τον πλούτο της μουσικής με έναν ευφάνταστο και περιπετειώδη τρόπο που να είναι προσιτός στα παιδιά.
Αναλυτικότερα οι παραστάσεις που φιλοξενούνται το διήμερο:
● «Ψηλά στα βουνά», σε σύλληψη και σκηνοθεσία Hanne Dieserud και Christina Lindgren (Σάββ.- Κυρ. 11.00, 12.30, 17.00). Μουσικό θέατρο που θα ταξιδέψει μωρά 0 έως 3 ετών σε ένα περιπετειώδες ταξίδι, ανάμεσα σε ζώα κι ορμητικούς καταρράκτες.
● «Από μια φωνή» (Σάββ.- Κυρ. 12.00, 13.00, 17.00,18.30). Η Σαβίνα Γιαννάτου καλεί παιδιά από 4 ετών να φτιάξουν μαζί τραγούδια, ήχους και να τα διαμορφώσουν ανάλογα με τις επιθυμίες τους.
● Στο «Μουσικό Καράβι» (Σάββ.- Κυρ. 11.30,16.30), που επιμελούνται οι Σταυρούλα Παυλίκου (ψυχολόγος), Ηλιάννα Σκουλάκη (εικαστικός) και Παναγιώτης Μανουηλίδης (μουσικός), παιδιά (από 4 ετών) με υλικά της καθημερινότητας δημιουργούν αυτοσχέδια μουσικά όργανα και αναζητούν να επικοινωνήσουν μέσω της μίας και μοναδικής γλώσσας που μιλούν όλοι, ανεξαρτήτως φύλου, εμφάνισης και εθνικότητας: τη μουσική!
● «Μέσα στο μυαλό, τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο» της Joana Sá (Σάββ. 12.00, 18.00). Πιτσιρίκια από 5 ετών απολαμβάνουν μια μουσική περφόρμανς όπου καμπάνες και σειρήνες εναλλάσσονται με κινητά τηλέφωνα και video animation.
-«Kashi» από τους Naadistan (Σάββ. 11.00, 13.30, 16.00, 18.00, Κυρ. 11.00, 13.30, 16.00, 17.30). Οι μουσικοί παρουσιάζουν (σε παιδιά από 5 ετών) με μικρές ιστορίες, αυτοσχεδιασμούς και παραδοσιακά μουσικά όργανα την ιστορία της ινδικής πόλης Κάσι, μιας από τις αρχαιότερες του κόσμου.
● «Στο Διάλειμμα!» με τους Δανάη Στεφάνου, Γιάννη Κοτσώνη. Παιδιά από 6 ετών ερμηνεύουν τη μουσική ζωγραφίζοντάς την (Σάββ. 11.30, 13.30, 17.30,18.30, Κυρ. 11.30, 13.30, 16.30, 18.30).
● Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και η πρόταση του κορυφαίου τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλου με τίτλο «Μυρίστε τη μουσική» (Σάββ. 13.00, 14.00, 17.30, 19.00, Κυρ. 13.00, 14.00, 18.00, 19.00) που ζητά σε παιδιά από 6 ετών να συνδυάσουν ακοή και όσφρηση.
● «Παιδιά» από 6 μέχρι 96 ετών θα παίξουν «Κουρδιστό Τραπέζι» που επιμελήθηκε ο Coti K. (Σάββ.- Κυρ. 10.00-21.30), ενώ όσοι επιλέξετε τη «Βίδα που χάθηκε μέσα στην ηλεκτρική σκούπα» (για παιδιά 10-12 ετών) του Ζοάο Ρικάρντο ντε Μπάρο Ολιβέιρα θα δείτε πώς ο Πορτογάλος καλλιτέχνης μετατρέπει αντικείμενα που ίσως να κατέληγαν στα σκουπίδια σε μουσικά όργανα!
● Με το «Διαβάζοντας το πεντάγραμμο του 20ού αιώνα» των ARTéfacts Εnsemble (Κυρ. 15.00, 17.00, 19.00) παιδιά από 7 ετών βιώνουν την εμπειρία ακρόασης ενός συνόλου σύγχρονης μουσικής. Στόχος, ο προφανής: να κατανοήσουν οι νέοι τη μουσική του 20ού αιώνα και –γιατί όχι;– να την αγαπήσουν!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας