Aνθρωποι του βιβλίου, άνθρωποι που υποτίθεται ότι πιστεύουν στην ελευθερία της έκφρασης και την υπηρετούν, όπως είπε και στην «Γκάρντιαν» υπάλληλος της Hachette Book Group («Υποστηρίζουμε ένθερμα το δικαίωμα του καθενός να πει τη δική του ιστορία»), πήραν μια -δυστυχώς, καθόλου πρωτοφανή στην εποχή μας- απόφαση. Προσθέτοντας ένα «αλλά» στη στράτευσή τους στον πλουραλισμό, οι υπεύθυνοι του αμερικανικού εκδοτικού οίκου ανακοίνωσαν ξαφνικά την Παρασκευή ότι δεν θα κυκλοφορήσει τελικά στις 7 Απριλίου η αυτοβιογραφία του Γούντι Αλεν «Apropos of Nothing».
Την είχαν ανακοινώσει με τυμπανοκρουσίες μόλις λίγες μέρες πριν, τη Δευτέρα. Εφτασαν, όμως, και περίσσεψαν κάποιες διαμαρτυρίες στο κλίμα του #MeToo, για να πάρει η Hachette πίσω τη συμφωνία της με τον Γούντι και να του επιστρέψει τα δικαιώματα του έργου του. Λες και θα είναι εύκολο να βρει άλλον εκδότη, αφού εδώ και λίγα χρόνια υφίσταται ένα κυνηγητό αποκλεισμού και λογοκρισίας (κυρίως στην Αμερική) γιατί έχει, λένε, κακοποιήσει σεξουαλικά σε μικρή ηλικία την υιοθετημένη κόρη του Ντίλαν Φάροου - άσχετα αν η καταγγελία έχει καταπέσει σε δύο διαδοχικές έρευνες και δεν του απαγγέλθηκε ποτέ κατηγορία.
Δεν θα κυκλοφορήσει τελικά στις 7 Απριλίου η αυτοβιογραφία του
Η διαμαρτυρία που κυρίως μέτρησε ήταν των ίδιων των υπαλλήλων του οίκου. Λίγες δεκάδες από αυτούς κατέβηκαν την Πέμπτη από τα γραφεία τους στο New York's Rockefeller Plaza για να συμπαρασταθούν στον περίφημο πια δημοσιογράφο Ρόναν Φάροου, γιο του Γούντι και της Μία, από τις ηγετικές μορφές του κινήματος #MeToo, συγγραφέα του βιβλίου «Catch and Kill: Lies, Spies and a Conspiracy to Protect Predators» για το σκάνδαλο Γουάινστιν, που, τι σύμπτωση, από παρακλάδι της Hachette βγήκε πέρυσι.Ο Ρόναν, πεισμένος ότι ο Γούντι έχει κακοποιήσει την αδελφή του, είχε ήδη προλάβει να χαρακτηρίσει την απόφαση του εκδοτικού οίκου «προδοσία».
Με φοβερό τουπέ υπενθύμισε με επιστολή του στον επικεφαλής του οίκου Μάικλ Πιτς «τις ηθικές και επαγγελματικές του υποχρεώσεις ως εκδότη του "Catch and Kill" και ως ηγέτη ενός οίκου, που ετοιμάζεται να προσφέρει τη βοήθειά του στις προσπάθειες βίαιων ανδρών να ξεπλύνουν τα εγκλήματά τους». Το ξανασκέφτηκε, λοιπόν, η Hachette, η ίδια που τη Δευτέρα δήλωνε «ότι υπάρχει ένα τεράστιο κοινό, που θέλει να ακούσει την ιστορία της ζωής του Γούντι Αλεν από τον ίδιο», και τα πήρε όλα πίσω. «Η απόφαση ακύρωσης του βιβλίου δεν ήταν εύκολη», τόνιζε σε νέα ανακοίνωση. «Δεν ακυρώνουμε βιβλία ελαφρά τη καρδία. Εχουμε εκδώσει και θα συνεχίσουμε να εκδίδουμε πολλά προκλητικά βιβλία. Ως εκδότες κάθε μέρα στη δουλειά μας επιβεβαιώνουμε ότι μπορούν να ακουστούν διαφορετικές φωνές και αντικρουόμενες απόψεις».
Μα είναι ακριβώς αυτό που δεν κάνει. Εμποδίζει να ακουστεί η πλευρά του Γούντι Αλεν. Το παραδέχτηκε, εντελώς κυνικά, ο ίδιος υπάλληλος της Hachette σε ρεπορτάζ της «Γκάρντιαν»: «Δεν συμφωνούμε να του δώσουμε μια πλατφόρμα να πει την ιστορία του, η οποία περιλαμβάνει διανομή και διαφήμιση». Ο ορισμός της απαγόρευσης και λογοκρισίας. Ενός δρόμου που παίρνει ορμητικά πια το #MeToo και μοιάζει ανατριχιαστικά με εκείνον ακριβώς που περιγράφει ο Ρόναν Φάροου στο βιβλίο του « Catch and Kill», δηλαδή τους τρόπους με τους οποίους ο Γουάινστιν, με τα εκατομμύριά του και τους δικηγόρους του, κατόρθωνε επί χρόνια να κλείνει στόματα γυναικών και να θάβει δημοσιεύματα στον Τύπο.
Δεν είναι το πρώτο φίμωμα του Γούντι Αλεν. Της Hachette προηγήθηκε η Amazon, η οποία, επικαλούμενη ομοίως την κακοποίηση της Ντίλαν, αθέτησε συμβόλαιο για τέσσερις ταινίες του σκηνοθέτη, υπόθεση που λύθηκε στα δικαστήρια. O Γούντι, όμως, έχει ακόμα γενναίους συμπαραστάτες. «Εάν αυτό το βιβλίο, ανεξάρτητα από την αξία του, εξαφανιστεί χωρίς ίχνη, οι αναγνώστες θα έχουν στερηθεί το δικαίωμα να το διαβάσουν και να καταλήξουν στη δική τους γνώμη», δήλωσε στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» η Σούζαν Νόσελ, διευθύνουσα σύμβουλος του PEN America, του οργανισμού που υπερασπίζεται την ελευθερία των συγγραφέων και καταγγέλλει τη λογοκρισία.
Από κοντά και η Τζο Γκλάνβιλ, πρώην διευθύντρια του αγγλικού PEN. «Mε την έκρηξη του #MeToo αρχίσαμε να θαυμάζουμε την εξαφάνιση των "λάθος" απόψεων. Είναι εντυπωσιακό που μια μικρή ομάδα ανθρώπων κατάφερε να πείσει έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους του κόσμου. Αλλά ο αγώνας τους δεν είναι τόσο ηθικός όσο πιστεύουν. Δεν θέλω να διαβάζω βιβλία που είναι καλά για μένα ή είναι γραμμένα από ανθρώπους που θαυμάζω. Πάντα τρομάζω όταν ένας όχλος, όσο μικρός και διαβασμένος κι αν είναι, επιβάλλει την εξουσία του. Κι αυτό με φοβίζει περισσότερο από την προοπτική να βγει στα βιβλιοπωλεία η αυτοβιογραφία του Γούντι Αλεν».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Στίβεν Κινγκ. «Η απόφαση της Hachette με ανησυχεί πολύ. Δεν είναι για τον Γούντι Αλεν, δεν δίνω δεκάρα γι' αυτόν. Είναι για το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα φιμωθεί», έγραψε στο τουίτερ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας