Με τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής που θα παρέχει συνδρομή για άμεση επίλυση ζητημάτων αποφασίστηκε να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά προβλήματα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνα 2021.
Με τη σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής που θα παρέχει συνδρομή για άμεση επίλυση ζητημάτων αποφασίστηκε να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά προβλήματα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνα 2021. Στην Επιτροπή θα μετάσχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Υποδομών & Μεταφορών, Τουρισμού (μαζί με εκπροσώπους άλλων υπουργείων, της Περιφέρειας και φορέων όπου κρίνεται αναγκαίο) ανακοίνωσε χθες η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με βασικό θέμα τις εξελίξεις που δρομολογούνται στον θεσμό.
Η υπουργός είπε ότι υπάρχει «τεράστια αρρυθμία» στις διαδικασίες της ΠΠΕ από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι σήμερα και η σύσταση της Διυπουργικής κρίθηκε αναγκαία (πρώτη συνεδρίαση 22/11/19) προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Ωστόσο φαίνεται ότι ο ρόλος της θα είναι πολύ ενισχυμένος αφού εκτός από θεσμικά μέτρα και νομοθετικές πρωτοβουλίες θα έχει αρμοδιότητα να «διατυπώνει προτάσεις ως προς την υλοποίηση του προγράμματος των υποδομών και των καλλιτεχνικών δράσεων της ΠΠΕ, συντονίζει σε εθνικό περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο τον σχετικό σχεδιασμό και παρέχει όποτε απαιτείται, κατευθύνσεις προς τους θεσμικούς φορείς, ενώ εισηγείται τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο».
Στην Μπουμπουλίνας μαζί με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ βρέθηκαν χθες ο νέος δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου, ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για την ΠΠΕ Δημήτρης Λιάσκος, μαζί με τη Δέσποινα Γερουλάνου (έμπειρο στέλεχος του Μουσείου Μπενάκη, με υποδειγματικούς χειρισμούς) και τον Γιάννη Εριφυλλίδη. Πρόκειται για τη νέα πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ελευσίνας 2021, που ορίστηκαν μόλις την Κυριακή όταν συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Συμβούλιο.
Στον περιορισμένο χρόνο των 15 μηνών, υπουργείο Πολιτισμού, δημοτική αρχή και Εταιρεία καλούνται να υλοποιήσουν υποδομές που όχι απλά θα φιλοξενήσουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της διοργάνωσης αλλά θα ωφελήσουν την τοπική κοινωνία, καθώς αυτή είναι μία τις βασικές παραμέτρους που διέπουν τον θεσμό. «Θεωρούμε ότι πρέπει να δείξουμε το διαφορετικό πρόσωπο μιας Ελλάδας που ξεπέρασε την κρίση και μπορεί να προχωρήσει μπροστά και η Ελευσίνα να είναι αυτός ο τόπος» είπε ο κ. Οικονόμου, ενώ η κ. Γερουλάνου διαβεβαίωσε: «Θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί να πετύχει το εγχείρημα όσο γίνεται καλύτερα».
Επίσης ανακοινώθηκε:
◼ Εθιμο της Μεσοσπορίτισσας στην Ελευσίνα:
Η αρμόδια Διεύθυνση Πολιτιστικής Κληρονομιάς θα καταθέσει φάκελο το 2020 για την υποψηφιότητα του εθίμου ώστε να ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναβιώνει στο μικρό εκκλησάκι εντός του αρχαιολογικού χώρου στις 20 Νοεμβρίου, παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου «...και στην πραγματικότητα είναι η αναβίωση του αντίστοιχου εθίμου της αρχαιότητας».
◼ Η Φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 θα περάσει από την Ελευσίνα, καθώς η διαδρομή παρακαμπτόταν τα τελευταία 8 χρόνια.
◼ Για την κήρυξη του πρώην εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ ως ιστορικού τόπου, μετά από γνωμοδότηση του ΚΣΝΜ:
«Θα επανέλθει πολύ σύντομα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, διότι αν υπήρχε η πολιτική βούληση να υπογραφεί, θα μπορούσε να έχει υπογραφεί η πράξη. Επομένως, αυτή τη στιγμή θα ήθελα να έχω νέα γνωμοδότηση, όχι την παλιά».
◼ Κτίριο Σιλό στον Πειραιά:
Θα φιλοξενήσει -όπως έχει δρομολογηθεί- το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, ενώ κατά την πρόσφατη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην Κίνα προτάθηκε στην κινεζική πλευρά να φιλοξενηθούν και δικά τους ενάλια αρχαία από τις σπουδαίες συλλογές τους.
◼ Σαλαμίνα:
Ανακοινώθηκαν σημαντικά έργα υποδομής, με αφορμή τους εορτασμούς για τα 2.500 χρόνια από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 2020. Στην Κυνόσουρα, σε εγκαταλειμμένο λατομείο, σχεδιάζεται η δημιουργία υπαίθριου θεάτρου. Επίσης κτίρια, προπολεμικά ναυτικά οχυρά, που βρίσκονται περίπου 200 μ. από το λατομείο, πρόκειται να μετατραπούν σε πολιτιστικούς χώρους για φιλοξενία πολιτιστικών εκδηλώσεων, προκειμένου το νησί να αποκτήσει μια πολιτιστική υποδομή, καθώς δεν διαθέτει εκτός από το αρχαιολογικό μουσείο.
Επίσης δρομολογείται η εκπόνηση ερευνητικού ενάλιου προγράμματος για τον εντοπισμό του θαλάσσιου χώρου όπου έγινε η Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Το πόρισμα και η καταγγελία της καλλιτεχνικής διευθύντριας
Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα δύο πορίσματα που αφορούν τους ελέγχους παρακολούθησης της εξέλιξης του θεσμού. Το ένα έγινε από την επιτροπή των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης (Τιμισοάρα, Ιούνιος 2019) και το δεύτερο από επιτροπή δύο εμπειρογνωμόνων που όρισε η διευθύνουσα σύμβουλος Μαρία Φιλιππή μετά από σύσταση της πρώτης επιτροπής για «συμβουλευτική θεραπεία».
Και παρότι τα δύο πορίσματα αναφέρονται στις ιδιαίτερες δυσκολίες υλοποίησης των έργων υποδομής και της εξέλιξης του θεσμού, άγνωστο γιατί, η υπουργός Πολιτισμού αποφάσισε να αναγνώσει αποσπάσματα από το δεύτερο πόρισμα (Σεπτέμβριος 2019) -το οποίο ωστόσο καταγγέλλει η καλλιτεχνική διευθύντρια Κέλλυ Διαπούλη ότι έγινε με παράνομη ανάθεση-, που παρατηρεί προβλήματα «στην εσωτερική διαχείριση, στην ανάπτυξη προγραμμάτων, στην επικοινωνιακή στρατηγική και στη γενική διαχείριση του χρόνου».
Το συγκεκριμένο πόρισμα αναφέρει επίσης «θεμελιώδη απουσία κατάλληλων δεξιοτήτων διαχείρισης του έργου της καλλιτεχνικής διευθύντριας» και λόγω των τεταμένων σχέσεων ανάμεσα στη διευθύνουσα σύμβουλο και στην καλλιτεχνική διευθύντρια προτείνει «την απόρριψή της με άμεση ισχύ».
Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση της κ. Διαπούλη η οποία δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Αυτό δεν είναι το επίσημο report των εμπειρογνωμόνων που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πόρισμά της κάνει λόγο για πολλά προβλήματα αλλά τις όποιες θετικές εξελίξεις τις εντοπίζουν στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ειδικότερα στους τομείς της διασύνδεσης με το εξωτερικό και της ανάπτυξης ικανοτήτων.
Το πόρισμα των δύο ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, τους οποίους όρισε η διευθύνουσα σύμβουλος με παράνομη ανάθεση, είναι μια κατάφωρη περίπτωση υπονόμευσης της κ. Φιλιππή στο πρόσωπό μου και παραποίηση της πραγματικότητας. Γι' αυτό επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας