Προσδεθείτε στις θέσεις σας και απογειωθείτε. Σήμερα ξεκινάει το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Αθήνας (Athens ANIMFEST), που διοργανώνεται από το Art European Animation Center σε συνεργασία με κινηματογραφικούς και πολιτιστικούς φορείς και υπόσχεται πληθώρα προβολών και εκδηλώσεων. Μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες πρόσφατης παραγωγής από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα, αφιερώματα, εικαστικές δράσεις και διαγωνιστικά προγράμματα συνθέτουν ένα πανόραμα με επίκεντρο τις ταινίες κινουμένων σχεδίων.
Αγαπημένο είδος του σινεμά, όχι μόνο των λιλιπούτειων σινεφίλ, όλων πλέον των ηλικιών, και ιδιαίτερα των νέων, γνωρίζει άνθηση σε διεθνές επίπεδο. Και αυτό, χάρη στην ελευθερία της έκφρασης των καλλιτεχνών - δημιουργών και τα επίκαιρα διεισδυτικά θέματα. Δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση λοιπόν ότι ανάμεσα στις ταινίες της επετειακής δεκάχρονης διοργάνωσης συναντάμε και το ολοκαίνουργιο «Happy and gay» (2015), που μας έρχεται με βραβεία και περγαμηνές από την Αμερική. Η δημιουργική ομάδα του Φεστιβάλ τη συστήνει ως ταινία για όλη την οικογένεια. Στιλιστικά βασίζεται στο μαύρο και άσπρο μιούζικαλ των στούντιο κινουμένων σχεδίων της δεκαετίας του 1930. Η ιστορία ακολουθεί δύο ζευγάρια γκέι, που βγαίνουν μαζί για μια νύχτα στην πόλη και αντιμετωπίζουν τη μισαλλοδοξία και τη βία, καθώς και την ευτυχία και την αγάπη.
Η γιορτή διαρκεί έως την 1η Απριλίου και φιλοξενείται παράλληλα σε τρεις διαφορετικές αίθουσες (Ταινιοθήκη της Ελλάδος, «Αλκυονίδα New Star Art Cinema» και «Ρομάντσο»). Περιλαμβάνει έξι μεγάλου μήκους ταινίες animation (Ρωσία, Κίνα, Ισπανία, Αυστραλία, Βραζιλία, Ολλανδία, Ιταλία), 87 μικρού μήκους (από Ταϊβάν, Κροατία, Ιράν, Ιράκ και Κολομβία, όλη την Ευρώπη, τον Καναδά, την Αμερική κ.α.), 290 σπουδαστικές επίσης από όλο τον κόσμο, 19 ελληνικές πρόσφατης παραγωγής και πλήθος πειραματικών που έχουν τη σημασία και την αξία τους.
Εννέα σύγχρονοι καλλιτέχνες επιχειρούν να ζωντανέψουν τη μαγεία της διαδικασίας από τη σύλληψη μιας ιδέας μέχρι την αποτύπωσή της και παρουσιάζουν τα έργα τους στην έκθεση «Anima Mundi», που φιλοξενείται στο «Ρομάντσο».
Πρωτεργάτης πολλαπλών πρωτοποριακών εγχειρημάτων και έργων, τόσο στο πεδίο της καλλιτεχνικής πρακτικής, όσο και της θεωρητικής αναζήτησης, ο Θανάσης Ρέντζης γιορτάζει τα 40 χρόνια από την κυκλοφορία της ταινίας του «Βιο-γραφία», για την οποία θα γίνει προβολή και συζήτηση.
Δεύτερο τιμώμενο πρόσωπο είναι ο Παναγιώτης Ράππας, animator, σεναριογράφος και παραγωγός με διεθνή καριέρα. Θα προβληθεί το έργο του, που υλοποιήθηκε στην Ελλάδα, ενώ ο ίδιος θα αναφερθεί στην ατομική και συλλογική πορεία του στον χώρο της τέχνης των κινουμένων σχεδίων.
Το αφιέρωμα στο πολωνικό κινούμενο σχέδιο «Ο PLA! - Πέρα από τα σύνορα» περιλαμβάνει μια ανθολογία ταινιών κινουμένων σχεδίων των νικητών του πολωνικού Φεστιβάλ Animation «O PLA! 2014».
Παράλληλα το web portal «Greek animation - 70 Years Anniversary» είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στα ελληνικά κινούμενα σχέδια. Ο δημιουργός του, ο σκηνοθέτης Αγγελος Ρούβας, καταθέτει τις δικές του προτάσεις για το ελληνικό animation και την πολυπόθητη πορεία του προς την παγκόσμια αγορά.
Info:
Από σήμερα 26/3 έως 1/4. Είσοδος στους κινηματογράφους: 4 ευρώ ανά προβολή και 7 ευρώ για τις προβολές της κάθε ημέρας. Η είσοδος στο «Ρομάντσο» είναι δωρεάν. Πληροφορίες και ολόκληρο το πρόγραμμα στο www.arteac.eu.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας