Οστά του σπουδαίου συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες και της συζύγου είχαν θαφτεί μαζί με άλλα στην κρύπτη εκκλησίας, που βρίσκεται στο κέντρο της Μαδρίτης, ένα χρόνο μετά την έναρξη των ανασκαφών, δήλωσε σήμερα, Τρίτη, ο Francisco Etxeberria, διευθυντής της αρμόδιας επιστημονικής ομάδας για τις έρευνες.
«Έπειτα από την ανάλυση κάθε πληροφορίας, είναι δυνατόν να θεωρήσουμε ότι ανάμεσα στα θραύσματα οστών που ανακαλύφθηκαν στο δάπεδο της κρύπτης της εκκλησίας της Αγίας Τριάδας υπάρχουν ορισμένα που ανήκουν στον Θερβάντες», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό αναλύοντας ένα σύνολο ανθρωπολογικών και αρχαιολογικών δεδομένων για τον συγγραφέα του Δον Κιχώτη, δεδομένων που συνέκριναν στις ανθρωπολογικές και αρχαιολογικές τους έρευνες, αν και δεν έχει γίνει ακόμη σε αυτό το στάδιο «γενετική» ανάλυση των οστών.
«Δεν υπάρχει ταυτοποίηση γενετικά επιβεβαιωμένη» σε αυτό το στάδιο, δήλωσε από την πλευρά της η οστεοαρχαιολόγος Almudena Garcia Rubio. Δύσκολο το έργο του διαχωρισμού και της ταυτοποίησης των κατεστραμμένων οστών από τα άλλα θραύσματα, λένε οι ερευνητές.
Γεννημένος το 1547 στην παλιά πανεπιστημιακή πόλη Αλκαλά δε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη, ο συγγραφέας έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε μία συνοικία στο κέντρο της ισπανικής πρωτεύουσας, που έχει μετονομαστεί «Μπάριο δε λας Λέτρας» ή «Συνοικία των Γραμμάτων» προς τιμήν των διάσημων κατοίκων της: Θερβάντες, αλλά και Λόπε δε Βέγκα, και οι μεγάλοι λογοτέχνες του Χρυσού Αιώνα, Φρανθίσκο δε Κεβέδο και Λουίς δε Γκόνγκορα.
Μια συνοικία που ξεχώριζε εκείνη την εποχή «από τον μεγάλο αριθμό προσωπικοτήτων από τον κόσμο του θεάματος και των μποέμ πολιτών και επιπλέον από συγγραφείς όλων των ειδών που ζούσαν και συναντώνταν εκεί», σύμφωνα με τον ιστορικό Φερνάντο Πράντο.
Ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη ενταφιάστηκε σε αυτή τη συνοικία τον Απρίλιο του 1616. Ωστόσο, δεν ήταν γνωστός ο ακριβής τόπος ταφής του, επειδή τα οστά χάνονταν με την πάροδο των αιώνων και λόγω των εργασιών επέκτασης της εκκλησίας αυτής και του διπλανού μοναστηριού, οι προσόψεις των οποίων κατασκευάστηκαν από κόκκινα τούβλα.
Τα λείψανα του ανθρώπου, που είναι γνωστός στην Ισπανία ως ο «Πρίγκιπας των γραμμάτων», μεταφέρθηκαν στο νέο κτήριο στα τέλη του 17ου αιώνα και χάθηκαν για αιώνες.
«Το τέλος του ήταν αυτή ενός φτωχού ανθρώπου. Ένας βετεράνος του πολέμου με τις πληγές μάχη του», δήλωσε ο Pedro Corral, επικεφαλής της τέχνης, του αθλητισμού και του τουρισμού στη Μαδρίτη δημοτικό συμβούλιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας