O Μαρκ Ράιλανς είναι αυτή τη στιγμή ο πιο hot ηθοποιός της Αγγλίας -πρωταγωνιστεί στο τηλεοπτικό «Wolf Hall»-, ενώ φυσικά έχει πίσω του σεξπιρικό πρωταθλητισμό στο σανίδι με βραβεία «Τόνι» και «Ολίβιε», καθώς και δέκα χρόνια στο τιμόνι του θεάτρου Globe.
Eτσι, όταν τάχθηκε δημοσίως υπέρ της λογοκρισίας των «αντισημιτικών» στίχων του Βάρδου, ήταν φυσικό να προκαλέσει ζωηρή συζήτηση.
Το έκανε στη διάρκεια παρουσίασης ενός folio του Σέξπιρ, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα (τον Νοέμβριο του 2014), ξεχασμένο σε δημόσια βιβλιοθήκη της Νότιας Γαλλίας, και θα εκτεθεί για δυο μήνες στο λονδρέζικο Globe.
Ο ηθοποιός παραδέχτηκε ότι νιώθει πότε-πότε την τάση να «κόψει» τα έργα του Σέξπιρ.
Οχι «τα αισχρά αστεία» του, αφού ο μεγάλος συγγραφέας «είναι αισχρότερος από όσο νομίζει το κοινό», αλλά «όταν λέει κάτι το αντισημιτικό».
«Πρέπει να πάρω μια απόφαση, το κρατάω ή όχι; Υπάρχουν αρκετά άτυχη αντισημιτικά λόγια χαρακτήρων του», είπε ο Ράιλανς. «Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Σέξπιρ συμφωνεί αναγκαστικά μαζί τους, αλλά μετά το Ολοκαύτωμα ακούγονται πολύ διαφορετικά απ’ ό,τι στην εποχή που γράφτηκαν τα έργα».
Υπερασπίστηκε, μάλιστα, την «ασεβή» στάση του απέναντι στον Σέξπιρ, λέγοντας ότι τέτοιου είδους «περικοπές» γίνονταν από τους ηθοποιούς πάντοτε. Ακόμα και την εποχή του Βάρδου.
«Μιλώντας με λόγιους έμαθα ότι και παλιά τα έργα του Σέξπιρ κόβονταν από τον θίασο όχι μόνον επειδή ήταν πολύ μεγάλα και βαρετά, αλλά και για να μη νιώσει το κοινό προσβεβλημένο. Πήγαιναν, ας πούμε, να παίξουν σε μια πουριτανική προτεσταντική πόλη της Βόρειας Αγγλίας. Δεν ήθελαν να τους πάρουν στο κυνήγι. Οι ηθοποιοί πάντα προσάρμοζαν τις λέξεις για να τα βρίσκουν με όποιον είχε την εξουσία», κατέληξε ο Μαρκ Ράιλανς.
Είναι αλήθεια ότι ένα τουλάχιστον έργο του Σέξπιρ, ο «Εμπορος της Βενετίας», δημιουργεί σήμερα δυσκολίες σε κοινό και καλλιτέχνες.
Η λέξη «Εβραίος» χρησιμοποιείται συνέχεια για τον Σάιλοκ, σαν να καθορίζεται αυτός από τη φυλή του και μόνο. Από την άλλη, ο περίφημος μονόλογός του στο δικαστήριο («είμαι Εβραίος. Δεν έχει ο Εβραίος μάτια;») είναι τρομερά συγκινητικός.
Αυτή την εποχή ο σπουδαίος Αγγλος συγγραφέας Χάουαρντ Τζέικομπσον ξαναγράφει τον «Εμπορο της Βενετίας».
Είναι παθιασμένος με την εβραϊκή του ταυτότητα και την υπερασπίστηκε στο εξαιρετικά αστείο, αλλά και τολμηρό στις πολιτικές του απόψεις μυθιστόρημα «Η περίπτωση Φινκλερ» (βραβείο Booker του 2010). Ηταν, λοιπόν, η καλύτερη επιλογή στο πλαίσιο του εγχειρήματος να ξαναγραφτούν από σύγχρονες πένες όλα τα έργα του Σέξπιρ.
«Ο Σέξπιρ μάλλον δεν είχε ποτέ γνωρίσει Εβραίο, το Ολοκαύτωμα δεν είχε γίνει και ο αντισημιτισμός δεν είχε όνομα», έχει πει ο Τζέικομπσον.
«Μπορεί κανείς να διηγηθεί σήμερα την ίδια ιστορία όταν κάθε της αναφορά έχει διαφορετικό φορτίο; Αυτή είναι η πρόκληση. Τρέμω μπροστά της».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας