Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ο αν. υπουργός Πολιτισμού άνοιξε λίγο ακόμα τα χαρτιά του. Δεν ανακοίνωσε όμως τίποτα το συγκεκριμένο, παρόλο που θα αλλάξει όλες τις διοικήσεις των εποπτευόμενων θεσμών | ΑΠΕ/ΜΠΕ

Hθική αποκατάσταση Καφέτση, αποδόμηση Μεγάρου

Με διάθεση νοικοκυρέματος και αναμόρφωσης, αλλά χωρίς οικονομικά περιθώρια, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης μίλησε χθες για τις προτεραιότητές του. Παραγωγή πολιτιστικού πλούτου, αποκέντρωση και «υποστήριξη (εκτός από τον λόγιο πολιτισμό) στην ποπ κουλτούρα που έχουμε παραδώσει στο εμπόριο». Αυτοί είναι οι τρεις άξονες.

Στην καθιερωμένη πρώτη συνάντησή του με τους διαπιστευμένους συντάκτες στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ο κ. Ξυδάκης συζήτησε για τις εκκρεμότητες και δέχτηκε βροχή ερωτήσεων. Από τα οικονομικά μέχρι τις θεατρικές επιχορηγήσεις, που τις χαρακτήρισε τολμηρά «συσσίτιο για τους ημέτερους» και ξεκαθάρισε ότι δεν θα επανέλθουν. «Κόπηκαν από το 2010 και δεν μπορεί να επανέλθουν το 2015» είπε.

■ Ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν αλλαγές προσώπων, ενώ σκοπεύει να ζητήσει τις παραιτήσεις όλων των διοικητικών συμβουλίων και των διευθύνσεων των εποπτευόμενων οργανισμών. «Είθισται οι διορισμένοι στους οργανισμούς να θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του νέου υπουργού» είπε. Εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική αλλαγή για τα μεγάλα μουσεία, ώστε να λειτουργήσουν με μεγαλύτερη αυτονομία στο πρότυπο του Μουσείου της Ακρόπολης, αλλά με προσανατολισμό «να βρεθεί μια μέση οδός για τα έσοδα ώστε να μοιράζονται και σε μικρότερα μουσεία της επικράτειας».

Αμεσα θα προχωρήσει και η προκήρυξη για τη θέση διευθυντή στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. «Τα μουσεία σε όλο τον κόσμο μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς πρόεδρο, αλλά όχι χωρίς διευθυντή» είπε.

■ Για το φλέγον ζήτημα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης δήλωσε ότι είναι έτοιμο και το επόμενο δίμηνο θα ξεκινήσει η λειτουργία του. Η Αννα Καφέτση «θα δικαιωθεί ηθικά» είπε ο αν. υπουργός, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει αν θα επιστρέψει και στα καθήκοντά της. «Θα την δω και θα συζητήσουμε».

■ Αιχμηρός ήταν για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. «Είναι μεγάλο το φέσι στο κεφάλι του ελληνικού κράτους. Πρόσφερε πολλά στην πολιτιστική ζωή, αλλά ως διαχείριση ήταν ένα μοντέλο ιδιωτικής τρέλας με δημόσιο χρήμα» είπε. Και χαρακτήρισε το νέο κτίριο «τάφο του Ραμσή, έναν χώρο που δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις». Υπάρχει η σκέψη το κράτος να καλύψει τα δάνεια και να πάρει στην ιδιοκτησία του το κτιριακό συγκρότημα. «Πιθανόν θα αποδοθούν ευθύνες, αλλά πρώτα πρέπει να δεις τι θα κάνεις με τα τα δάνεια, το ιδιοκτησιακό και το εργασιακό καθεστώς» είπε. Και συμπλήρωσε ότι το Μέγαρο «επέδειξε δεσποτική και άθλια συμπεριφορά στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και στη Λυρική Σκηνή», με μεγάλες παρακρατήσεις. Σχετικά με τις ορχήστρες δήλωσε ότι μελετάται το ζήτημα, χωρίς να αποκλείονται συγχωνεύσεις.

■ Αναφερόμενος στα οικονομικά είπε ότι για το τρέχον έτος θα ισχύσει ο συμφωνημένος προϋπολογισμός και θα εξεταστεί στο μέλλον αν το υπουργείο Πολιτισμού θα έχει αυτόνομο προϋπολογισμό ή θα ενταχθεί σε εκείνον του υπερυπουργείου. «Το πρόγραμμα του Δημοσιονομικών Επενδύσεων είναι ταπεινωμένο. Μένουν οι κοινοτικοί πόροι του ΕΣΠΑ και η ρευστότητα του ΤΑΠ» είπε. Υπογραμμίζοντας ότι το ΕΣΠΑ για την περίοδο 2016-2020 είναι μειωμένο (400 αντί για 700 εκατομμύρια ευρώ) τόνισε ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για τα έργα που θα ενταχθούν - «τώρα τον κάνουμε εμείς».

Οσο για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, με τζίρο 70 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ανέφερε ότι μπορεί να λειτουργήσει ως βασικός μοχλός ανάπτυξης. Δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει άμεσα νέο Δ.Σ. και αλλαγές στη δομή του, αφού «δεν προβλέπεται θέση διευθυντή ή εμπορικής εκμετάλλευσης, ακόμα και το λογιστήριο δεν έχει τη δυνατότητα μεγάλης εμπορικότητας». «Θα το νοικοκυρέψουμε και με βαθιά αναμόρφωση θα αναπτύξει τα προϊόντα του, ώστε να λειτουργήσει σαν αιμοδότης του υπουργείου Πολιτισμού».

■ Γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ θα υπάρξει και θα είναι, όπως είπε ο κ. Ξυδάκης, «άνθρωπος με αποδεδειγμένες ικανότητες στη διοίκηση και στον δημόσιο χώρο και όχι κάποιος που δεν εξελέγη βουλευτής».

■ Σχετικά με τους έκτακτους υπαλλήλους (φύλακες) που θα στελεχώσουν 33 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για το θερινό ωράριο, ανέφερε ότι έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για 1.200 άτομα «με στόχο να προλάβουμε την περίοδο του Πάσχα». Οσο για τον Οργανισμό του υπουργείου, θα αλλάξει. «Εγινε πρόχειρα και άνοιξαν υπηρεσίες άνευ λόγου. Σε μεγάλο βαθμό είναι μια τραγωδία».

■ Το ΕΚΕΒΙ, που ενσωματώθηκε στο Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού από την προηγούμενη κυβέρνηση, μπορεί να αυτονομηθεί και πάλι. Οσο για το καυτό ζήτημα της ενιαίας τιμής του βιβλίου, ο αν. υπουργός είπε ότι μελετάται από κοινού με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. «Εχει υποφέρει η αγορά του βιβλίου, δεν ωφελήθηκε κανένας από την κατάργησή της» είπε. Ανέφερε επίσης ότι έχει τη διαβεβαίωση του Γ. Σταθάκη πως ο ΦΠΑ στο βιβλίο θα μείνει στο χαμηλό κλιμάκιο.

■ Σχετικά με την Αμφίπολη είπε ότι θα συναντηθεί με την Κατερίνα Περιστέρη και σε συνεργασία με άλλους φορείς θα γίνει καταγραφή για το τι απέδωσε η ανασκαφή και σε ποιο σημείο βρίσκεται. Και, τέλος, δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα διοριστεί νέο διοικητικό συμβούλιο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Hθική αποκατάσταση Καφέτση, αποδόμηση Μεγάρου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας