Οι οικονομικές δυσκολίες κάνουν το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης να ασφυκτιά, όμως, σε πείσμα των καιρών, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ντένης Ζαχαρόπουλος δεν παύει να μας εκπλήσσει με πρωτότυπες, ενδιαφέρουσες εκθέσεις. Ετσι, στον αθηναϊκό του χώρο, στο Μουσείο Αλεξ Μυλωνά, αναδεικνύει το φωτογραφικό βλέμμα ενός γνωστού, βραβευμένου συγγραφέα, του Χρήστου Χρυσόπουλου (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών 2008, Prix Laure Bataillon 2014, Prix Ravachol 2013), με την ενότητα «My mother’s silence».
Ο Χρυσόπουλος, που διακρίνεται στον πεζό, μεταμοντέρνο λόγο, αποκαλύπτει την ποιητική του ματιά. Είναι ο γιος που επιστρέφει στο πατρικό σπίτι, ερημωμένο από την παρουσία του πατέρα, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή και αποτυπώνει την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα σε 20 φωτογραφίες. Ενας χώρος σιωπηλός, ήσυχος, παγωμένος στον χρόνο, με κρυμμένες εντάσεις και συγκινήσεις, με σκιές που καθυποβάλλουν και λάμψεις που φωτίζουν οικογενειακά αντικείμενα, τα οποία κουβαλούν βιώματα και μνήμες.
Ολα είναι «σκηνοθετημένα» από τη μητέρα του και την κυρίαρχη σιωπή της που μετατρέπεται στην αυτοβιογραφική σιωπή του 46χρονου δημιουργού. Το αδύναμο φως ενός λαμπατέρ, μπιμπελό, σεμέν, ο δίσκος με τα ποτηράκια του λικέρ, η κρεμάστρα με τα πανωφόρια, δυο μήλα σε μια φρουτέρια, μια πρίζα με τρεις υποδοχές... Η μπλε πατίνα της νοσταλγίας καλύπτει τις φωτογραφίες. Το μοτίβο με τους αριθμούς ένα, δυο, τρία, όσα και τα μέλη της οικογένειας, επαναλαμβάνεται σταθερά, υπογραμμίζοντας την ενότητα αλλά και την απώλεια, την αυτονομία αλλά και τη συμπληρωματικότητα.
Ο Χρήστος Χρυσόπουλος δεν είναι ο άσωτος υιός. Δεν μένει μόνιμα με τη μητέρα του, όμως δεν έχει σπάσει τους δεσμούς, καθώς σχεδόν κάθε εβδομάδα πηγαίνει στο σπίτι της για να πάρει την αλληλογραφία του. «Ενα τέτοιο απόγευμα η μητέρα μου έλειπε, πέρασα την πόρτα, άνοιξα το λαμπατέρ. Το σπίτι ήταν εντελώς σιωπηλό. Συνειρμικά άρχισα να φωτογραφίζω», μας λέει. «Τα αντικείμενα αυτονομούνται όταν τα βλέπεις μέσα από τον φακό. Είναι σαν πρόσωπα, σαν πορτρέτα. Τα γεγονότα εγγράφονται στα πράγματα: πώς μεγάλωσα κι εγώ και οι γονείς μου, η ταυτότητα της εφηβείας, οι φίλοι, οι τσακωμοί, οι γιορτές όπου μου έλεγαν “έλα, Χρηστάκη, να μας παίξεις αρμόνιο”. Υπάρχει όμως η ζωή της μητέρας μου με όσα ανομολόγητα βιώνει, υπάρχει και το στοιχείο της δικής μου επιστροφής».
Παραδέχεται πως δεν θα μπορούσε να γράψει για την οικογένειά του. «Νιώθω πως θα τους ξεγύμνωνα. Νομίζω ότι το κείμενο πρέπει να είναι αποστασιοποιημένο. Ενώ η εικόνα είναι πιο αφαιρετική, ένα νοηματικό παλίμψηστο. Με κάνει να αισθάνομαι πιο ελεύθερος». Για τον ίδιο συγγραφή και φωτογραφία δρουν συμπληρωματικά. «Συνδετικός τους κρίκος είναι το στοιχείο της σύνταξης, του χώρου και του χρόνου, όπως και η αφήγηση πάνω σε μια ιδέα».
Τα έργα είχαν παρουσιαστεί πριν από ένα χρόνο στην οικία Δελμούζου στην Αμφισσα, ενώ τώρα παίρνουν διαφορετική διάσταση στους λευκούς τοίχους του μουσείου. Τον Απρίλιο θα ταξιδέψουν στη γαλλική Καν, στο φεστιβάλ «Η Ανοιξη των Τεχνών».
«Στην έκθεση υπάρχει και μια επικαιρότητα πολύ σημαντική, η μνήμη μιας προσωπικής ζωής, κάτι που σε μεγάλο βαθμό χάνουμε», μας επισημαίνει ο Ντ. Ζαχαρόπουλος, που επιμελείται την έκθεση. «Αυτή η γενική μιζέρια που περάσαμε με την κρίση, κάνει όλα αυτά τα πράγματα που βλέπουμε στις φωτογραφίες του Χρυσόπουλου να μοιάζουν με μια άλλη εποχή. Μια ευτυχία που δεν έχει τίποτα χλιδάτο, βασικές αξίες της ζωής, αυτό που θα λέγαμε παλιά η αστική δημοκρατία...»
Χρήστος Χρυσόπουλος «Μy Mother's silence», εκδ. Νεφέλη. Εκθεση στο Moυσείο Αλεξ Μυλωνά, μέχρι 26 Απριλίου (Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, τηλ.: 210-3215717).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας