«Η κυβέρνηση θέλει να είναι ρήξης και ανατροπής, αλλά και συνέχεια της Ελλάδας και του πολιτισμού. Η συγχώνευση των δύο υπουργείων δεν πρέπει να εκληφθεί επ’ ουδενί ως πράξη καταβρόχθισης του πολιτισμού, αλλά ως πράξη αναγνώρισης της σημασίας του και των σχέσεών του με την παιδεία. Παιδεία χωρίς πολιτισμό και πολιτισμός χωρίς παιδεία, είναι χωρίς νόημα. Ο πολιτισμός είναι το όλον», είπε ο Αριστείδης Μπαλτάς, υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Με αυτόν τον τρόπο απάντησε χθες στον προκάτοχό του Κωνσταντίνο Τασούλα, που μετά τις ευχές και το καλωσόρισμα έθιξε το ζήτημα της συγχώνευσης (τρίτης κατά σειρά από το 2010) του υπουργείου Πολιτισμού, που υπάγεται πλέον στο υπερυπουργείο Πολιτισμού - Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το γεγονός προκάλεσε ήδη την αντίδραση εργαζομένων και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Η καθιερωμένη τελετή παράδοσης - παραλαβής στο υπουργείο Πολιτισμού τα είχε όλα. Ευγένεια, αλλά και πολιτικά καρφώματα. Ευφορία για την αλλαγή σε ηγεσία και νοοτροπία, υψηλές προσδοκίες, έμμεσες αναφορές στην Αμφίπολη, διάθεση ανατροπής αλλά και... αργοπορία. Εργαζόμενοι, διευθυντές μουσείων, αρχαιολόγοι, καθηγητές Πανεπιστημίου, θεσμικοί, συνυποψήφιοί τους στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταλάβει θέση στο αμφιθέατρο από τις 11 π.μ. Ο υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς, συνοδευόμενος από τους αναπληρωτές υπουργούς Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη και Σταύρο Κοντονή, έφτασαν στην Μπουμπουλίνας πέντε λεπτά μετά τις 2.30 το μεσημέρι.
Τους υποδέχτηκαν ο τέως υπουργός Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τασούλας, οι τέως υφυπουργοί Αντζελα Γκερέκου, Γιάννης Ανδριανός και η γενική γραμματέας Λίνα Μενδώνη. «Ευχαριστούμε τον κ. Τασούλα και την απερχόμενη διοίκηση για τον ευγενικό τρόπο που μας υποδέχτηκαν, σε σχέση μάλιστα με αυτά που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες και μας εξέθεσαν διεθνώς», είπε ο Αριστείδης Μπαλτάς. Τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, που δεν παρέδωσε στον Αλέξη Τσίπρα, έθιξαν στις ομιλίες τους και οι δύο αναπληρωτές υπουργοί, ενώ ο κ. Τασούλας προσπάθησε να τον δικαιολογήσει λέγοντας ότι ήταν «κακή συνεννόηση».
Σε προσωπικό τόνο εκφράστηκε ο Νίκος Ξυδάκης, που καλείται να σηκώσει το βάρος του υπουργείου Πολιτισμού. «Είναι ένας χώρος τον οποίο υπηρετώ επί δεκαετίες και τους περισσότερους ανθρώπους τούς γνωρίζω και τους τιμώ. Η συνέχεια δεν προϋποθέτει μια ατάραχη επιφάνεια χωρίς ρυτίδες, μερικά κυματάκια σίγουρα θα φρεσκάρουν αυτό που ζούμε. Και σίγουρα αυτό για το οποίο εκλεχθήκαμε από τον ελληνικό λαό δεν είναι να συνεχίσουμε απλώς ό,τι βρήκαμε, αλλά να το αλλάξουμε, να το ανανεώσουμε, να μάθουμε, να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε όσο μπορούμε, να διδαχτούμε και να ανταποκριθούμε κυρίως σε αυτό το ισχυρό κάλεσμα της Ιστορίας», είπε.
Αναφέρθηκε στην πολιτική αλλαγή χαρακτηρίζοντάς την ιστορική. «Αρκεί κανείς να κοιτάξει τα πρωτοσέλιδα των ξένων εφημερίδων. Σήμερα η Ελλάδα δίνει το παράδειγμα για το καλό όλης της Ευρώπης. Δεν υπάρχουν αβάσιμες ελπίδες. Ή θα είναι ζωντανές ή δεν θα υπάρχουν».
Αναφερόμενος στο υπουργείο Πολιτισμού υπογράμμισε: «Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, αλλά ξέρουμε τι δεν πρέπει να κάνουμε. Εχουμε χαρτογραφήσει τις ανάγκες του υπουργείου. Και πρώτα απ' όλα είναι η Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το υπουργείο Πολιτισμού έχει την αποστολή να συμπυκνώνει και να αναδεικνύει, χωρίς να οδηγεί τον λαό, χωρίς να παράγει ιδεολογίες και κομματικές χρήσεις της Αρχαιολογίας και της Ιστορίας, κάτι που το έχουμε δει στο διάβα του χρόνου και το ζήσαμε την πρόσφατη περίοδο».
Θέλοντας να δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας ανέφερε ότι «πολιτισμός είναι η παράδοση, ο σύγχρονος και ο λαϊκός πολιτισμός. Είναι ο Τσιτσάνης και η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Σεφέρης, ο Ρίτσος, ο Θεόφιλος, ο Μόραλης, ο Παπαλουκάς».
Και καθώς πριν ο Κωνσταντίνος Τασούλας είχε αναφερθεί στις αρχαιότητες που ταξιδεύουν με εκθέσεις στο εξωτερικό ελκύοντας το κοινό, ο Νίκος Ξυδάκης ανταπάντησε: «Συχνά καυχώμαστε ότι εξάγουμε πολιτισμό, αλλά λησμονούμε ότι κάτι πρέπει να παίρνουμε σαν αντάλλαγμα για τους δικούς μας πολίτες».
Οταν η Λίνα Μενδώνη πήρε τον λόγο και ευχαρίστησε τα στελέχη του υπουργείου («είναι πάνω από τον μέσο όρο σε μόρφωση και αφοσίωση»), τον απερχόμενο υπουργό, τους προηγούμενους Π. Παναγιωτόπουλο και Κ. Τζαβάρα, αλλά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο και τον Αντώνη Σαμαρά, προκάλεσε την αντίδραση ορισμένων από τους παρευρισκόμενους.
Ωστόσο, ήταν σαφές ότι η σελίδα αλλάζει. Χαρακτηριστική ήταν η φιγούρα του Αριστείδη Μπαλτά. Με μεγάλη ευγένεια και υπομονή δέχτηκε ευχές και σύντομα σχόλια εργαζόμενων, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων. «Πρέπει να φύγω, να επιστρέψω στο υπουργείο Παιδείας», είπε. Και αναχώρησε πεζός αφήνοντας άρωμα ήθους, απλότητας και ευγένειας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας