Η μετατροπή του παλαιού Μουσείου της Ακρόπολης σε επισκέψιμο χώρο, με ανοικτά για το κοινό εργαστήρια, ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν και να αντλήσουν πληροφορίες για την ιστορία του Ιερού Βράχου, αλλά και τμήματα προσβάσιμα μόνο σε μελετητές και επιστήμονες, με οργανωμένες - διαδραστικές αποθήκες όπου θα στεγαστούν και θα εκτεθούν διάσπαρτα θραύσματα και ευαίσθητες επιγραφές που βρίσκονται εκτεθειμένες στην ύπαιθρο, αποφασίστηκε την Παρασκευή από το Συμβούλιο των Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού.
Το παλιό Μουσείο της Ακρόπολης επισκιάστηκε από το καινούργιο και από το 2009 παραμένει κλειστό. Ολα αυτά τα χρόνια όμως μια ζωηρή συζήτηση αναπτυσσόταν για την τύχη του και τη νέα χρήση του. Τον Δεκέμβριο του 2012 σε κοινή συνεδρίαση το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισαν κατά πλειοψηφία τον μη χαρακτηρισμό του σε σύγχρονο μνημείο. Επικράτησε ωστόσο η άποψη να παραμείνει στη θέση του και με νέο ρόλο.
Η νέα χρήση του παλαιού Μουσείου με την αναδιοργάνωση των αποθηκών και των εργαστηρίων θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του Βράχου περιορίζοντας κατά 40% τις εργοταξιακές εγκαταστάσεις που βρίσκονται διάσπαρτες στο μνημείο σήμερα. Τα εργαστήρια για τα έργα αποκατάστασης καταλαμβάνουν 488 τ.μ., τα γραφεία 287 και οι αποθήκες 306. Ενα μεγάλο μέρος από αυτά θα απομακρυνθούν βρίσκοντας ιδανική στέγη στους χώρους του παλαιού Μουσείου και παράλληλα θα ξηλωθεί το μεγάλο εργοταξιακό στέγαστρο, που βρίσκεται στον Παρθενώνα.
Με τις ανακατατάξεις στο εσωτερικό του κτιρίου θα αποκαλυφθούν και αθέατα μνημεία. Τμήματα από την υπόγεια αποθήκη θα μεταφερθούν λόγω υγρασίας κι έτσι θα αποκαλυφθούν τα κατάλοιπα του Ιερού του Πανδίονος και τμήμα του μυκηναϊκού τείχους της Ακρόπολης. Η πρόταση εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, ενώ υπήρξε μέριμνα για ειδικά μέτρα ασφαλείας των επισκεπτών.
Η πρόταση εξασφαλίζει κατάλληλο αποθηκευτικό χώρο για το πολυπληθές αρχαιολογικό υλικό, που βρίσκεται εκτεθειμένο στην ύπαιθρο ή σε ακατάλληλες αποθήκες. Την ενοποίηση αρχαιολογικών συνόλων, όπως π.χ. τα μέλη του αρχαίου ναού της Αθηνάς ή τα πώρινα αρχαϊκά αρχιτεκτονικά μέλη.
Τη δημιουργία ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικής καταγραφής του υλικού, που παραμένει στην Ακρόπολη.
Την αποσυμφόρηση του αρχαιολογικού χώρου από το διάσπαρτο αρχαιολογικό υλικό. Την ανάδειξη της φύσης του αρχαιολογικού υλικού, αλλά και της μέριμνας για τη διαχείριση και προστασία των υλικών τεκμηρίων που έρχονται στο φως με τις ανασκαφικές έρευνες, την ανάδειξη δηλαδή του συνήθως αφανούς τομέα των αρχαιολογικών αποθηκών και εργαστηρίων. Την εξασφάλιση της δυνατότητας αφήγησης της διαχρονικής ιστορίας στον Βράχο, των ανασκαφών και των μεγάλων αναστηλωτικών προγραμμάτων.
Οι μελέτες θα εκπονηθούν άμεσα προκειμένου το έργο να ενταχθεί στο επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Τέλος, η πρόταση για τη δημιουργία καφέ εντός του παλαιού Μουσείου δεν συζητήθηκε.
Οι συζητήσεις για την κατασκευή μουσείου στην Ακρόπολη άρχισαν αμέσως μετά την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους. Η μελέτη ανατέθηκε το 1844 στον Παναγή Κάλκο. Η κατασκευή του διήρκησε από το 1865 έως το 1874 και από τότε το Μουσείο της Ακρόπολης γειτνιάζει αρμονικά με τον Παρθενώνα, καθώς βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του. Το οικοδομικό πρόγραμμα για το λιτό πέτρινο κτίριο προέβλεπε το ύψος του να μην υπερβαίνει τον στυλοβάτη του Παρθενώνα. Με έκταση μόλις 800 τ.μ. αποδείχθηκε γρήγορα ακατάλληλο να στεγάσει τα ευρήματα των μεγάλων ανασκαφών της Ακρόπολης που άρχισαν το 1886. Ενα δεύτερο μουσείο, το Μικρό Μουσείο, αναγγέλθηκε το 1888. Κατά τα έτη 1946-1947, το δεύτερο Μουσείο κατεδαφίστηκε, ενώ το αρχικό επεκτάθηκε σημαντικά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας