Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Αίθριος καιρός
16°C
16.8° 14.5°
2 BF
81%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
16.2° 14.2°
1 BF
82%
Πάτρα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
16.6° 15.0°
2 BF
84%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
93%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
92%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.6°
3 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.9° 13.8°
0 BF
73%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
88%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
80%
Κεφαλονιά
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
0 BF
55%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
1 BF
73%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
3 BF
79%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
13°C
13.8° 12.8°
0 BF
94%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
15°C
15.5° 15.5°
2 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.7° 14.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
2 BF
95%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ανοιχτή επιστολή Λικ Μπεσόν σε νέους μουσουλμάνους

«Πάρτε μολύβια, όχι Καλάσνικοφ»

Ανοιχτή επιστολή στους νέους μουσουλμάνους, με την παράκληση να γυρίσουν την πλάτη στον εξτρεμισμό, έγραψε ο διάσημος σκηνοθέτης Λικ Μπεσόν.

Με την ίδια, συγκινητική επιστολή καλεί τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς της Γαλλίας να βοηθήσουν τη μουσουλμανική νεολαία της χώρας να ξεφύγει από την παγίδα της φτώχειας, αλλά τονίζει ότι πρέπει και η ίδια να πάρει τις ευθύνες της. Αφορμή, φυσικά, αυτής της ασυνήθιστης ενέργειας ήταν η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στο «Charlie Hebdo» και στο εβραϊκό σούπερ μάρκετ.

«Αδελφέ μου, να ‘ξερες μόνο πόσο βαθιά πονάω για σένα σήμερα, εσένα και την όμορφη θρησκεία σου που τόσο αμαυρώθηκε, ταπεινώθηκε, έγινε στόχος», ξεκινά ο σκηνοθέτης του «Πέμπτου στοιχείου», του «Λεόν» και της «Lucy». «Ξεχάστηκαν η δύναμή σου, η ενέργειά σου, το χιούμορ, η καρδιά σου. Είναι άδικο και μαζί θα το επανορθώσουμε. Είμαστε εκατομμύρια αυτοί που σε αγαπάμε και θα σε βοηθήσουμε».

Γιατί ο Μπεσόν πιστεύει ότι η γαλλική κοινωνία, «βασισμένη στο χρήμα, στο κέρδος, στις διακρίσεις και τον ρατσισμό», είναι ένοχη για την κατάσταση των μουσουλμάνων. Την ανεργία και την περιθωριοποίηση «λόγω του χρώματος και του ονόματός σας». «Σας ζητάνε στοιχεία δέκα φορές τη μέρα, ζείτε ο ένας πάνω στον άλλο σε πολυκατοικίες, δεν έχετε κανέναν να σας εκπροσωπεί. Ποιος θα ζούσε και θα ευημερούσε σε τέτοιες συνθήκες; Δεν μπορούμε, όμως, να χτίσουμε την ευτυχία μας πάνω στη δυστυχία των άλλων, χριστιανών, εβραίων ή μουσουλμάνων. Αυτή είναι η δουλειά που έχουμε να κάνουμε ξεκινώντας από σήμερα αν θέλουμε να τιμήσουμε τους νεκρούς μας».

Κι εδώ αρχίζουν τα δύσκολα, ίσως κάποιοι να τα βρουν και λίγο δασκαλίστικα.

«Αλλά κι εσύ αδελφέ μου έχεις μια δουλειά να κάνεις», συνεχίζει ο Λικ Μπεσόν. «Πώς μπορείς να αλλάξεις την κοινωνία που σου δόθηκε; Δουλεύοντας, μελετώντας, παίρνοντας στα χέρια ένα μολύβι και όχι ένα Καλάσνικοφ. Αυτά είναι τα καλά της δημοκρατίας, σου δίνει τα ευγενή όπλα για να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Πάρε τη μοίρα σου στα χέρια σου, απόκτησε δύναμη. Κοστίζει 250 ευρώ να αγοράσεις ένα Καλάσνικοφ, αλλά ούτε τρία για να αγοράσεις ένα μολύβι και αυτή η απάντησή σου θα έχει χιλιάδες φορές περισσότερα αποτελέσματα. Παίξε με τους κανόνες».

Το ευαίσθητο θέμα της τρομοκρατίας ο Λικ Μπεσόν το άφησε για το τέλος.

«Η τρομοκρατία ποτέ δεν θα νικήσει», γράφει. «Θα το αποδείξει η Ιστορία. Σήμερα γεννήθηκαν χιλιάδες Καμπού και Βολίνσκι. Αυτά τα δυο αδέλφια, που σκόρπισαν αίμα, δεν είναι και δικά σου αδέλφια. Ολοι το ξέρουμε. Είναι δυο άτομα με λίγο μυαλό, εγκαταλειμμένα από την κοινωνία και κακοποιημένα από έναν ιμάμη που τους πούλησε αιωνιότητα. Οι ιμάμηδες που κάνουν τη δυστυχία σου επάγγελμα, χρησιμοποιούν τη θρησκεία μόνο για ίδιον όφελος. Την έχουν κάνει μικροεμπόριο. Αύριο, αδελφέ μου, θα είμαστε δυνατότεροι, πιο κοντά ο ένας στον άλλο. Αλλά σήμερα ας κλάψουμε μαζί».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Πάρτε μολύβια, όχι Καλάσνικοφ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας