Την ήθελε νεκρή όσο διάστημα έμειναν μαζί. Ενώ δύο ημέρες προτού αποβάλει το δεύτερό τους παιδί τη χτύπησε αρκετά.
Βαριές κατηγορίες για τον σύζυγό της Τεντ Χιουζ έκρυβαν αδημοσίευτες επιστολές της Σίλβια Πλαθ προς την ψυχοθεραπεύτριά της.
Οι αποκαλύψεις της χθεσινής «Γκάρντιαν» προσθέτουν μία ακόμα σκοτεινή πτυχή σε έναν από τους πλέον καταστροφικούς γάμους στον χώρο των λογοτεχνών, αλλά και σημαντικές λεπτομέρειες για την πνιγηρή καθημερινότητα της σπουδαίας ποιήτριας.
Γραμμένες μεταξύ 18 Φεβρουαρίου 1960 και 4 Φεβρουαρίου 1963 (δηλαδή μία εβδομάδα πριν από τον θάνατό της), οι επιστολές καλύπτουν μια περίοδο της ζωής της Πλαθ που παραμένει ανεξερεύνητη για αναγνώστες και μελετητές ακόμα και σήμερα.
Παρ’ όλο που η Αμερικανίδα ποιήτρια υπήρξε πολύ συνεπής στη διατήρηση ημερολογίου, προσωπικών σημειώσεων κι επιστολών (έγραφε από 11 ετών), το υλικό από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα καταστράφηκε από τον Τεντ Χιουζ αμέσως μετά τον θάνατό της.
Ο ίδιος είχε δηλώσει πως εξαφάνισε τα αρχεία της διότι ήθελε με τον τρόπο αυτό να προστατεύσει τα παιδιά τους, Φρίντα και Νίκολας.
Τα αποκαλυπτικά και συγκλονιστικά γράμματα -ακόμα μία απόδειξη της ταραγμένης ψυχολογίας της- εστάλησαν όλα στη δρα Ρουθ Μπερνχάουζ (τη γυναίκα που την ενέπνευσε να φτιάξει τον χαρακτήρα της δρος Νόλαν στο μοναδικό αυτοβιογραφικό της μυθιστόρημα «Ο Γυάλινος Κώδων»).
Η θεραπεύτρια άρχισε να βλέπει την Πλαθ αμέσως μετά την πρώτη τεκμηριωμένη απόπειρα αυτοκτονίας της τον Αύγουστο του 1953 (τότε η ποιήτρια διέμενε ακόμα στην Αμερική).
Οι συναντήσεις τους διεκόπησαν όταν η ποιήτρια μετακόμισε στην Αγγλία, ωστόσο οι δύο τους εξακολούθησαν να μοιράζονται μια στενή φιλία, η οποία έχει εδώ και καιρό ιντριγκάρει τους μελετητές, λόγω της αγάπης που έτρεφαν η μία για την άλλη.
Γεγονός που αποδεικνύεται και από την αλληλογραφία τους, στην οποία αποκαλύπτεται μια ζεστή σχέση, οικειότητα καθώς και μια κοινή αίσθηση του χιούμορ.
Το παράδοξο είναι πως ενώ η Πλαθ οδηγούνταν στην καταστροφή και βυθιζόταν στην κατάθλιψη, συγχρόνως έγραφε μερικά από τα πιο διάσημα κι εξομολογητικά ποιήματά της - συμπεριλαμβανομένης της περίφημης συλλογής «Αριελ».
Μάλιστα εννέα επιστολές (από τον Ιούλιο του 1962) γράφτηκαν αφού είχε δεχτεί ακόμα ένα πλήγμα: την εξωσυζυγική σχέση του Χιουζ με τη γειτόνισσά τους Aσια Γουέβιλ.
Το σίγουρο είναι πως η συγκεκριμένη αλληλογραφία -που ανακαλύφθηκε τυχαία όταν ένας παλαιοβιβλιοπώλης έβαλε μια αγγελία για να την πουλήσει online προς 875.000 δολάρια- θεωρείται ένα από τα σπανιότερα σωζόμενα αρχεία των τελευταίων μηνών της ζωής της Πλαθ. Για τους ειδικούς ερευνητές η συλλογή αυτή θα μπορούσε να καλύψει σοβαρά κενά στις γνώσεις τους.
Προς το παρόν τα αρχεία έχουν αποσυρθεί κι εξετάζονται τα πνευματικά τους δικαιώματα.
Συγχρόνως, στις 5 Οκτωβρίου αναμένεται από τον Faber ένας πρώτος τόμος με ντοκουμέντα από το προσωπικό της αρχείο.
Τα συγκεκριμένα γράμματα -αν τελικά ξεκαθαριστεί σε ποιον ανήκουν- ίσως τα διαβάσουμε στον δεύτερο τόμο...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας