Εκδήλωση για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου πραγματοποιήθηκε στις 28 Νοεμβρίου από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Άμστερνταμ και το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ολλανδία.
Στην εκδήλωση που έγινε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου με τίτλο «Στα ίχνη του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου / El Greco» μίλησε η Σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας, Μαίρη Βαξεβανίδου τονίζοντας ότι «η τεχνοτροπία των επιμηκύνσεων και των παραμορφώσεων του Δομήνικου Θεοτοκόπολου οφείλεται εν μέρει στη βυζαντινή τέχνη και στη σχέση του με τη βυζαντινή παράδοση». Πολλοί ήταν αυτοί που παρέστησαν στην συγκεκριμένη εκδήλωση ανάμεσά τους, φιλέλληνες, πανεπιστημιακούς, μαθητές ελληνικών σχολείων της Ολλανδίας και φοιτητές και απόφοιτοι Νεοελληνικών Σπουδών.
Έπειτα τον λόγο πήρε η Διευθύντρια του Τμήματος, Τατιάνα Μαρκάκη, ειδικός σε θέματα ιστορίας της Βενετοκρατούμενης Κρήτης, αναφερόμενη στην κοινωνία του Χάνδακα την περίοδο 1541-1567, τα χρόνια δηλαδή που έζησε εκεί ο κρητικός καλλιτέχνης χαρακτηρίζοντάς τον ως «μυαλό ανήσυχο με ανοιχτούς ορίζοντες, πνεύμα που ξεπερνάει τα εθνικά σύνορα και οσιαστικά μετουσιώνεται σε Ευρωπαίο πολίτη».
Ο Arthur Bot, ειδικός σε θέματα λογοτεχνίας και τέχνης της Βενετοκρατούμενης Κρήτης, κατέδειξε τη σχέση του πρώιμου έργου του Θεοτοκόπουλου με την Κρητική Σχολή και παρουσίασε τα βυζαντινά και δυτικά στοιχεία της τέχνης του ζωγράφου σε έργα της Κρητικής περιόδου.
Στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία με Μεσαιωνική και Αναγεννησιακή μουσική από τρεις μουσικούς σταθμούς στα ίχνη του El Greco: την Κρήτη, την Ισπανία και την Ιταλία. Έλληνες και Ολλανδοί μουσικοί έπαιξαν Ερωτόκριτο καθώς και ισπανικές και ιταλικές μελωδίες με όργανα εποχής.
Στο κλείσιμο της εκδήλωσης απένειμαν πτυχία Ελληνομάθειας στους επιτυχόντες μαθητές που συμμετείχαν στις Εξετάσεις Πιστοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας το 2014.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας