Συνδυάζοντας την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργία, το πρόγραμμα «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού διανύει τη δεύτερη εβδομάδα της φετινής, πέμπτης διοργάνωσής του: από τις περίπου 600 προτάσεις που δέχθηκε η ειδική επιτροπή επελέγησαν τελικά 70 από όλα τα πεδία της τέχνης –μουσική, θέατρο, δράσεις για παιδιά και εφήβους, χορός, εικαστικά/περφόρμανς, μουσικό θέατρο– που επιχορηγούνται συνολικά με 2,5 εκατομμύρια ευρώ, για να ζωντανέψουν με έναν ξεχωριστό τρόπο 68 αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, κάστρα και φρούρια, λατρευτικούς τόπους και προϊστορικούς οικισμούς, στις 12 περιφέρειες της χώρας – πλην Αττικής για ένα δίμηνο, 1 Ιουλίου-31 Αυγούστου.
Κεντρικός άξονας της φετινής διοργάνωσης είναι οι τέσσερις διαστάσεις της σύγκρουσης –ψυχική/εσωτερική, σύγκρουση πολιτισμών, συμφερόντων αλλά και πολεμική σύγκρουση– ενώ, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του θεσμού, ο προσανατολισμός είναι προς καινοτόμες και υβριδικές φόρμες που γεννιούνται από το διαλεκτικό συνταίριασμα περισσότερων μορφών τέχνης ανά εκδήλωση.
Ομως δεν είναι μόνο το θέμα αυτό που αλλάζει από φέτος:
● Οι εκδηλώσεις επεκτείνονται σε 13 νέους χώρους. Ανάμεσά τους, το μυθικό Ανάκτορο του Νέστορος στην Πύλο, το αποκατεστημένο αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια, αντιπροσωπευτικό δείγμα της οικιστικής αρχιτεκτονικής της Δυτικής Θράκης, η Ιερά Μονή Ουρσουλινών στα Λουτρά της Τήνου που ιδρύθηκε το 1862, το διώροφο ανακαινισμένο Κονάκι Προδρόμου στην Καρδίτσα, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα τσιφλικόσπιτου του κάμπου της δυτικής Θεσσαλίας, ο προϊστορικός οικισμός της Μύρινας στη Λήμνο και το επιβλητικό Φρούριο Καζάρμα στη Σητεία που δεσπόζει ψηλά πάνω από την πόλη. Κι ακόμη το Αρχαίο Θέατρο Πλευρώνας στο Μεσολόγγι, ο αύλειος χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεμέας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας, τα Κάστρα της Πάτρας και του Ρίου και το οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων - Μούρτζινων στην παλαιά Καρδαμύλη.
● Ο θεσμός απέκτησε νέα ταυτότητα/λογότυπο, που αντλεί έμπνευση από τον αρχαίο κίονα, σε μια λιτή και μοντέρνα σχεδίαση με τον κίονα σε μισό σχήμα, θυμίζοντας την πλαστικότητα των σχημάτων του Γιάννη Μόραλη σε μια συνομιλία µεταξύ της αρχαίας κληρονοµιάς και του σύγχρονου κόσµου.
● Επίσης από φέτος με τη συνδρομή του Ταμείου Ανάκαμψης ο θεσμός γίνεται... διαδικτυακός: απέκτησε τον δικό του σύγχρονο ιστότοπο (www.allofgreeceoneculture.gr), που ενημερώνει για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων, την κάθε παραγωγή ξεχωριστά και παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής περιήγησης σε όλες τις εκδηλώσεις μέσω ενός διαδραστικού χάρτη στον οποίο παρουσιάζεται το σύνολο των παραγωγών ανά περιφέρεια. Κι ακόμα στην ενότητα «Χώροι & Ιστορία» παρέχει πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για όλους τους αρχαιολογικούς χώρους που φιλοξενούν τις εκδηλώσεις. Στον ιστότοπο πραγματοποιούνται πλέον και οι προκρατήσεις θέσεων για τις εκδηλώσεις που έχουν ξεκινήσει για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Σημειώνεται ότι όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το ΥΠΠΟ ωστόσο είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης, ενώ καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου, όπου υπάρχει.
Το πολυδιάστατο πρόγραμμα του θεσμού παρουσίασαν πρόσφατα από κοινού η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης καθώς η ΕΛΣ έχει αναλάβει και φέτος τη διοικητική και οργανωτική ευθύνη του προγράμματος.
Το ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης του προγράμματος περιλαμβάνει συνολικά 140 εκδηλώσεις, αφού η κάθε εκδήλωση παρουσιάζεται για ένα διήμερο. Οι εκδηλώσεις επιμερίζονται σε 25 συναυλίες μουσικής, 19 παραστάσεις θεάτρου, 9 δράσεις για παιδιά και εφήβους, 7 παραστάσεις χορού, 6 δρώμενα εικαστικών/περφόρμανς ενώ το μουσικό θέατρο εκπροσωπείται με 4 παραστάσεις.
Μπορεί βασικός στόχος του θεσμού να είναι η στήριξη των ανθρώπων της τέχνης και η δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς στις φετινές εκδηλώσεις θα απασχοληθούν πάνω από 2.500 άτομα – καλλιτέχνες, τεχνικό και υποστηρικτικό προσωπικό κ.ά., με έμφαση στη συμμετοχή νέων ομάδων, ωστόσο τα στοιχεία από τη Eurostat είναι αποκαρδιωτικά: στον κλάδο «Τέχνες, διασκέδαση, ψυχαγωγία» η Ελλάδα βρίσκεται στον πάτο της ευρωζώνης με ωρομίσθιο κάτω από τα 10 ευρώ/ώρα, με σχεδόν μισή αμοιβή, 9,85 ευρώ, από τον μέσο όρο στην Ε.Ε.-27 που φτάνει τα 18,24 ευρώ. Θέτοντας τα στοιχεία υπόψη της υπουργού, η κ. Μενδώνη απάντησε ότι στηρίζει «απόλυτα» τον σύγχρονο πολιτισμό, αναφέρθηκε στις επιχορηγήσεις «Creative Greece» σταθερού ύψους 8 εκατ. ετησίως, στους αυξητικούς προϋπολογισμούς των εποπτευόμενων φορέων και θεσμών σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και στο συγκροτημένο «για πρώτη φορά» σχέδιο που έχει κατατεθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Τέλος, παραδέχτηκε ότι «είμαστε πίσω σαν χώρα σε σχέση με τα στοιχεία που παρουσιάζονται, αλλά βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας