Ρήσος, Κατερίνα Ευαγγελάτου
Ο «Ρήσος», έργο που αποδίδεται στον Ευριπίδη, βασίζεται στη ραψωδία Κ της Ιλιάδας και αποτελεί τον πυρήνα της νέας σκηνοθετικής δουλειάς της Κατερίνας Ευαγγελάτου για το Φεστιβάλ Αθηνών. Χρησιμοποιώντας ως σκηνικό περιβάλλον το Λύκειο του Αριστοτέλη, δημιουργεί μια πρωτοποριακή παράσταση, μεταβάλλοντας τον περίπατο σε θεατρικό γεγονός.
Ο χώρος του Λυκείου συνδιαλέγεται με το αστικό παλίμψηστο, ο ευριπίδειος λόγος μπολιάζεται με κείμενα του Σταγειρίτη φιλοσόφου και οι θεατές, ως άλλοι πλάνητες, ανακαλύπτουν, μέσα από την περιπατητική εμπειρία στο λυκόφως τη διαχρονική πόλη-θέατρο.
Ολοκλήρωση παραστάσεων Κυριακή 9 Αυγούστου. Λύκειον Αριστοτέλους, Αθήνα
Αχαρνής, Αριστοφάνη
To Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε συνεργασία με την εταιρεία Φιλοθέατον παρουσιάζουν σε επανάληψη την πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη «Αχαρνής» στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Οι τιμές εισιτηρίων –15 ευρώ ενιαία τιμή στο κάτω διάζωμα και 10 ευρώ στο άνω διάζωμα– έτσι ώστε να καταστεί πιο εφικτή η προσέλευση του κόσμου.
Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στα αγγλικά. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Γιάννη Κακλέα και παρουσιάζεται με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Αρη Σερβετάλη, τον Φάνη Μουρατίδη, τον Λεωνίδα Καλφαγιάννη και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη.
14 και 15 Αυγούστου. Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Τοπίων Περιήγησις του Δημήτρη Αγαθοκλή
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο φιλοξενεί στους χώρους του Καφέ εκθέσεις σύγχρονης τέχνης. Τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Κούβα) ξεδιπλώνονται μέσα από την έκθεση «Τοπίων Περιήγησις» αποκαλύπτοντας τον περιβάλλοντα χώρο τους.
Τοπία όπου το ανθρώπινο στοιχείο άλλοτε κυριαρχεί, άλλοτε υπονοείται και άλλοτε απουσιάζει. Φύση, πόλη, δρόμοι, ανθρώπινες σχέσεις, όλα συνδεδεμένα μ’ έναν αόρατο ασπρόμαυρο μίτο. Η είσοδος για το Καφέ είναι ελεύθερη.
Εως 29 Σεπτεμβρίου. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα. Πληροφορίες: www.namuseum.gr, Τηλ. 2132144891 & 213 2144837
Taiwan Chorus in Kaohsiung City
Ασιατικές μελωδίες από τη χορωδία της Ταϊβάν θα κατακλύσουν την καθολική ενορία του Αγιου Ιωάννη Βαπτιστή στο Παλαιό Ψυχικό. Μία από τις πιο γνωστές χορωδίες της Ανατολής, η «Taiwan Chorus in Kaohsiung City» από την Ταϊβάν επισκέπτεται την Αθήνα για μία και μοναδική εμφάνιση. H εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Σάββατο 8 Αυγούστου στις 18.00. Αγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής, Παπαναστασίου 11, Ψυχικό
Θύμιος Στουραΐτης «Καραντουζένι κούρδισα»
Το «Πέραν, το καφέ αμάν της πόλης» φιλοξενεί στην αυλή του έναν από τους καλύτερους «ερμηνευτές» του μπουζουκιού, τον Θύμιο Στουραΐτη, σε τραγούδια ρεμπέτικα και λαϊκά, με το δικό του, πολύ ιδιαίτερο προσωπικό ύφος. Στο πλάι του, όπως πάντα, η εκφραστική Μαρία Καπετανίδου, με την υπέροχη, ανεπιτήδευτη, μεστή φωνή της. Στην κιθάρα ο Βασίλης Κλάδης. Ο Θύμιος Στουραΐτης γεννήθηκε το 1942 στην Κερατέα. Από το ξεκίνημά του, βρέθηκε δίπλα σε σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές, όπως ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Γιώργος Λαύκας, η Ρίτα Σακελλαρίου, η Αντζελα Γκρέκα, ο Σπύρος Ζαγοραίος κ.ά. Είσοδος: 3 ευρώ/άτομο.
Σάββατο 8 Αυγούστου στις 22.30. Λεωφόρος Δεκελείας 20, Νέα Χαλκηδόνα, τηλ.: 210 2533896
Φεστιβάλ Πολυγύρου
Συναυλία με την Ξανθίππη Καραθανάση. Η Ξανθίππη Καραθανάση, με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων προσφοράς στο ελληνικό τραγούδι, διοργανώνει συναυλία στο Ανοιχτό Θέατρο Πολυγύρου. Σάββατο 8 Αυγούστου 2015, στις 9.30 μ.μ.
Play ta panda. Rock μουσική βραδιά. Δημήτρης Κωνσταντινάκης - φωνή, Κώστας Κώνστας – κιθάρα, Γιώργος Μαυρόπουλος – μπάσο, Νίκος Παπάζογλου – ντραμς. Ψακούδια, Σάββατο 8 Αυγούστου στις 21.30.
Το σπίτι της Βαβέλ. Πρόκειται για μια σύγχρονη ξεκαρδιστική κωμωδία. Ενα ατύχημα γίνεται η αφορμή για να κοιτάξουμε από την κλειδαρότρυπα στο εσωτερικό ενός αστικού σπιτιού και να διασκεδάσουμε με τις περίεργες συνέπειές του. Από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου, Κυριακή 9 Αυγούστου στις 21.15.
Στέρνα fringe
Πρόκειται για ένα φεστιβάλ τεχνών ελεύθερου πνεύματος και ελεύθερης εισόδου στα Υστέρνια της Τήνου. Καλλιτέχνες θα εκφράσουν απλά κι ανθρώπινα τις τέχνες τους με φόντο ένα πανέμορφο παραδοσιακό κυκλαδίτικο χωριό. Το στέρνα fringe θα παρουσιάσει μουσικές βραδιές, γιόγκα, έκθεση φωτογραφίας, ελεύθερη συζήτηση και «Ιστορίες χωρίς σύνορα» με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, δημιουργικό εργαστήρι για παιδιά, ομαδική δραστηριότητα με άλογα, περίπατο στο πέτρινο μονοπάτι και άλλα.
Σάββατο και Κυριακή 8-9 Αυγούστου. Πληροφορίες: http://sternafestival.gr
Orange Water
Το φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης Orange Water συνεχίζει για φέτος το καλοκαίρι τις δράσεις του με εκθέσεις Ελλήνων και Ολλανδών καλλιτεχνών σε 10 χώρους στην Κρήτη, την Πάρο και την Αθήνα.
Το κοινό έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις και performances με δωρεάν είσοδο έως και τις 15 Σεπτεμβρίου. Ηράκλειο, Χανιά, Νάουσα, Παροικιά, Λεύκες και Αθήνα ενοποιούνται για τις ανάγκες του φεστιβάλ και αξιοποιούν τους χώρους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που διαθέτουν – πινακοθήκες, δημοτικά κτίρια, αρχαιολογικά μνημεία, ανεξάρτητους εκθεσιακούς χώρους κ.ά.
Με τη στήριξη της ολλανδικής πρεσβείας και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Τουρισμού, η φετινή φεστιβαλική δράση, σε πείσμα των δύσκολων καιρών για τη χώρα, δίνει το «παρών» με τη συμμετοχή 50 Ελλήνων και Ολλανδών σημαντικών καλλιτεχνών, με αντιπροσωπευτικά δείγματα της σύγχρονης εικαστικής σκηνής και των δύο χωρών. Πρόκειται για μια γέφυρα πολιτισμού και μια κίνηση εξωστρέφειας μέσω της εικαστικής δημιουργίας.
Αθήνα: Χώρος Τέχνης «The Loft» Ολλανδικό Ινστιτούτο
Ηράκλειο: Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου)
Χανιά: Πύλη της Αμμου (Sabbionara) Τέμενος του Κιουτσούκ Χασάν – Γυαλί Τζαμισί (σε συνεργασία με την Πινακοθήκη Χανίων) Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Χανίων
Πάρος: Δημοτική Πινακοθήκη Πάρου (Δημητρακόπουλος) «Κοινοτικό Μέγαρο Λευκών» (Λεύκες) Αγιος Αθανάσιος (Νάουσα) Μαρίνα (Νάουσα) Συνοπτικό Εννοιολογικό Σημείωμα // «Τοπίο Μνήμης»
Πρόκειται για μια μεγάλη ομαδική εικαστική έκθεση Ολλανδών και Ελλήνων καλλιτεχνών· όλοι τους διακεκριμένοι και κάποιοι από αυτούς ακαδημαϊκοί, αντιπροσωπευτικό δείγμα της σύγχρονης εικαστικής σκηνής των δύο χωρών που εκτείνεται από την αφαίρεση μέχρι τον ρεαλισμό. Η έκθεση πραγματεύεται τη σχέση του βλέμματος με την ανάμνηση και την πραγματικότητα. Η μνήμη ως έννοια εμπεριέχει και την αμνησία είτε επιλεκτικά, με συνειδητή ή ασυνείδητη διαδικασία, είτε μέσω των προκαταλήψεων και των ιδεών που επηρεάζουν το φιλτράρισμα της πληροφορίας.
Οι ταχύτατες εξελίξεις στη νευρολογία και τη χαρτογράφηση του εγκεφάλου έχουν αποκαλύψει συγκλονιστικές λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία της μνήμης.
Το ανθρώπινο μάτι δεν είναι μόνο λήπτης της εξωτερικής εικόνας, αλλά ταυτόχρονα λειτουργεί και ως οθόνη προβολής εικόνων που προβάλλονται από τον εγκέφαλο. Ετσι ο κάθε άνθρωπος βλέπει και άρα αντιλαμβάνεται τον κόσμο με εντελώς διαφορετικό τρόπο.
Οι καλλιτέχνες στην παρούσα έκθεση καλούνται να πραγματευτούν τον υποκειμενικό χαρακτήρα της μνήμης, χρησιμοποιώντας την ως δημιουργικό ερέθισμα στο έργο τους. Επεξεργάζονται το στοιχείο της μνήμης με τρόπο ιστορικό, πολιτικό, μυθολογικό, ονειρικό, ψυχεδελικό, θρησκευτικό. Παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής, γλυπτά και εγκαταστάσεις με τη χρήση μεικτών τεχνικών, ψηφιακών μέσων και conceptual art.
♦ Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρο το πρόγραμμα των κινηματογράφων και των θεάτρων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας