Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.7° 17.8°
2 BF
76%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.8° 19.8°
2 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
20°C
21.0° 18.3°
2 BF
69%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
56%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
0 BF
68%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
3 BF
48%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.1° 21.1°
1 BF
65%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
21°C
20.8° 19.4°
4 BF
68%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.2°
1 BF
59%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
3 BF
62%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
3 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 19.8°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.8° 21.8°
2 BF
55%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
24.0° 18.9°
2 BF
52%
Ρόδος
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.3° 19.3°
2 BF
81%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
52%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.4° 18.3°
3 BF
75%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
22°C
22.2° 22.2°
2 BF
60%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.0° 18.0°
2 BF
58%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Κεφαλή από άγαλμα κόρης

Το Λούβρο αναδεικνύει την αρχαία Ρόδο

Ενώνει για πρώτη φορά μετά από ενάμιση αιώνα ευρήματα που φιλοξενούνται στο μεγάλο γαλλικό μουσείο, στο Βρετανικό και στο Αρχαιολογικό Ρόδου. Ανασύρθηκαν ακόμα και τον 19ο αιώνα, αλλά ακολούθησαν διαφορετικούς δρόμους. Καλύπτει μια μεγάλη περίοδο (14ος-6ος αι. π.Χ.) και εστιάζει κυρίως στη συμμετοχή του νησιού στη διάδοση μεγάλων ανατολικών πολιτισμών

Το γιγαντοπανό στην πρόσοψη του Μουσείου του Λούβρου, που έχει αναρτηθεί εδώ και ημέρες, προαναγγέλλει την περιοδική έκθεση «Rhodes: Une ile grecque aux portes de l’ Orient». δηλαδή «Ρόδος: ένα ελληνικό νησί στις πύλες της Ανατολής». Ανοίγει τις πόρτες της μεθαύριο Τετάρτη (14/11/14) και θα φιλοξενηθεί έως τις 10 Φεβρουαρίου 2015 στην πτέρυγα Richelieu, στο ισόγειο του κτιρίου.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να παρουσιάσει και ν’ αναδείξει σπάνια έργα τέχνης, αρχαιολογικούς θησαυρούς που προέρχονται από διαφορετικές φάσεις της μακραίωνης ιστορίας του νησιού. Κι όπως σημειώνουν οι Γάλλοι διοργανωτές, μπορεί η Ρόδος να είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τον Κολοσσό (κατά τον 3ο αι. π.Χ.), ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ή για τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη στον Μεσαίωνα, ωστόσο αποτέλεσε κεντρικό κόμβο εμπορίου ανάμεσα στο Αιγαίο και την Ανατολή από την αρχαιότητα.

Τα έργα της έκθεσης υπενθυμίζουν τον εξαιρετικό πλούτο της ροδιακής αρχαιολογίας μεταξύ του 14ου και του 6ου αιώνα π.Χ., από την Εποχή του Χαλκού μέχρι την Αρχαϊκή περίοδο, και αναδεικνύουν το πολιτιστικό μείγμα της Ρόδου. Ως πρώτοι κάτοικοι αναφέρονται οι Κάρες, που προέρχονταν από τη Μικρά Ασία. Ακολούθησαν οι Φοίνικες και οι Μινωίτες από τη γειτονική Κρήτη, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Ιαλυσού το 1500 π.Χ.

Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται ευρήματα από τους μυκηναϊκούς τάφους της Πυλώνας, επιλεγμένα αντικείμενα από τις νεκροπόλεις της Ιαλυσού και της Καμίρου, από το ιερό της Αθηνάς Ιαλυσίας στον λόφο του Φιλερήμου, που μέχρι πρόσφατα παρέμεναν άγνωστα στο κοινό, σύνολα χρυσών κοσμημάτων μοναδικής τέχνης από τις συλλογές του Λούβρου και του Βρετανικού Μουσείου, που μαρτυρούν την άνθηση της χρυσοχοΐας στη Ρόδο κατά την αρχαϊκή περίοδο (7ος-6ος αι. π.Χ.), έργα κεραμικής και μικροτεχνίας, κ.ά.

Τα έργα που θα εκτεθούν στο Λούβρο προέρχονται κυρίως από την ΚΒ ΕΠΚΑ και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου (περισσότερα από 100 πήραν την άδεια του ΚΑΣ για δανεισμό στην έκθεση), από μουσεία της Κοπεγχάγης, από το ίδιο το Λούβρο και το Βρετανικό Μουσείο, που διαθέτουν ροδιακές αρχαιότητες στις μόνιμες συλλογές τους από τον 19ο αι., όταν η Ρόδος αποτελούσε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ολα τα ευρήματα της έκθεσης αποκαλύφθηκαν και ανασύρθηκαν τον 19ο και τον 20ό αιώνα, κατά τη διάρκεια ανασκαφών από τη γαλλική, αγγλική, δανική, ιταλική και ελληνική αρχαιολογική σκαπάνη. Το Βρετανικό Μουσείο είχε χρηματοδοτήσει τις ανασκαφές στην αρχαία Κάμειρο και στην Ιαλυσό (το 1859), οπότε και απέκτησε μεγάλο αριθμό αντικειμένων, άλλα αγοράστηκαν από το Λούβρο, από ιδιωτικές συλλογές ή παραχωρήθηκαν σαν ευρήματα ανασκαφών στις χώρες που συμμετείχαν σε αυτές. Εκτός από την Ιταλία, που άφησε τα ευρήματα στο νησί. Ετσι, πολλά από αυτά θα βρεθούν ξανά μαζί μετά από δεκαετίες.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ενότητες:

*Πρώτη, η «Ιστορία των ανασκαφών στη Ρόδο, μια Ευρωπαϊκή Ιστορία». Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, κοσμήματα και κεραμική από πρόσφατες ελληνικές ανασκαφές μυκηναϊκών τάφων στην Πυλώνα, ένα ελεφαντοστέινο αδράχτι και μία σφραγίδα σε σχήμα σκαραβαίου από το νεκροταφείο της Υστερης Εποχής του Χαλκού στην Αγία Αγάθη, ευρήματα από τις ανασκαφές Δανών αρχαιολόγων στο ιερό της Αθηνάς στη Λίνδο, αμφορείς από τις ιταλικές ανασκαφές στην Ιαλυσό, κ.ά.

*Στη δεύτερη ενότητα, «Η Ρόδος τόπος ανταλλαγών στην Ανατολική Μεσόγειο», εξετάζεται ο κομβικός ρόλος του νησιού λόγω της γεωγραφικής θέσης του στη διάδοση στοιχείων από τους μεγάλους πολιτισμούς της Εγγύς Ανατολής. Παρουσιάζονται αιγυπτιακά ειδώλια από τα ιερά της Λίνδου, της Ιαλυσού και της Καμίρου, κυπροφοινικικά αγγεία, κ.ά.

*Η τρίτη και τελευταία ενότητα εστιάζει στα ροδιακά εργαστήρια κεραμικής και μικροτεχνίας με πληθώρα αντικειμένων, όπως σκύφους με πουλιά, ειδώλια από φαγεντιανή με αιγυπτιακές επιρροές, γυάλινους μεγεθυντικούς φακούς, κ.ά.

Η πρωτοβουλία για την έκθεση ανήκει στους ανθρώπους του Λούβρου. Και μπορεί πολλά από τα ευρήματα των ξένων μουσείων να αποκτήθηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες πριν από δεκαετίες, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που αφιερώνεται έκθεση για ένα ελληνικό νησί σε ένα από τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου. Διοργάνωση – επιμέλεια έκθεσης Anne Coulie, Μουσείο του Λούβρου, και Μελίνα Φιλήμονος-Τσοποτού, 22η Εφορεία Αρχαιοτήτων, Ρόδος. Ελπίζουμε τελικά να ευοδωθούν οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς και να δούμε την έκθεση και στη χώρα μας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Το Λούβρο αναδεικνύει την αρχαία Ρόδο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας