Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Βολική, πλην όμως ύποπτη σιωπή

Κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί να κλείσει την αξιολόγηση και κάθε μέρα που περνάει τα πράγματα γίνονται χειρότερα για την Ελλάδα. Δεν μας λέει όμως κάτω από ποιους όρους πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση.

Δουλειά ενός κόμματος που θέλει να κυβερνήσει και ζητάει συνεχώς εκλογές για να φύγουν οι ολετήρες είναι να καταθέτει τις προτάσεις του για τα επίμαχα ζητήματα. Η σιωπή σ' αυτές τις οριακές καταστάσεις είναι μεν βολική, είναι όμως και ύποπτη.

Για παράδειγμα: Θα συμφωνούσε με το ΔΝΤ που απαιτεί μείωση του αφορολόγητου, περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς στον δημόσιο τομέα; Να το πει. Θα συμφωνούσε με τον Σόιμπλε ο οποίος δεν συζητά το ενδεχόμενο μείωσης των μεγάλων πλεονασμάτων;

Να το πει. Θα συμφωνούσε με τους δύο σκληρούς των δανειστών που λένε ότι τα μέτρα για το 2018-2019 πρέπει να ψηφιστούν εδώ και τώρα από την παρούσα Βουλή; Να το πει. Αυτή θα τα ψήφιζε; Να το πει.

Δεν πρόκειται όμως να το κάνει γιατί θα έχει κόστος. Και στη φάση που είμαστε η Ν.Δ. κοιτάει να μαζέψει απ' όπου μπορεί και με όποιον τρόπο μπορεί τη δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης. Πώς είπατε; Είναι λαϊκισμός; Ε, καλά τώρα, μην είστε και πολύ αυστηροί με τις παρασπονδίες των αντιλαϊκιστών.

Αλλωστε, ως γνωστόν, ο λαϊκισμός είναι «προνόμιο» της Αριστεράς. Το διατυμπανίζουν με κάθε ευκαιρία και οι οργανικοί διανοούμενοι του νεοφιλελευθερισμού. Αυτό που εξυπηρετεί τη Ν.Δ. είναι να υποκύψει η κυβέρνηση χωρίς περιττές αντιρρήσεις στις ιταμές αξιώσεις των δανειστών, να επωμιστεί το βάρος της ψήφισης των επώδυνων μέτρων και να συρθεί ταπεινωμένη στις κάλπες για να υποστεί τη λυτρωτική για τη χώρα πανωλεθρία.

Θα ρωτήσει κάποιος: «Μα τότε θα κληθεί αυτή να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Θα το αντέξει;». Το επιχείρημα που θα επιστρατευθεί από τους φωστήρες της Δεξιάς είναι γνωστό: «Παραλάβαμε καμένη γη, δεν φταίμε εμείς, αλλά η αδίστακτη, τυχοδιωκτική και ερασιτεχνική Αριστερά που τα έκανε μαντάρα».

Τα κεφάλια μέσα λοιπόν, μεροδούλι-μεροφάι και καλή ψυχή.

Ναι, αλλά ο αρχηγός της Ν.Δ. θα αντισταθεί κι αν χρειαστεί δεν θα διστάσει να πάει σε «ελεγχόμενες μονομερείς ενέργειες όπου είναι απαραίτητο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας» (συνέντευξη στην τηλεόραση του Alpha).

Θα μου πείτε, δεν είναι οξύμωρο το σχήμα, ο πολιτικός που καταγγέλλει την κυβέρνηση για αστόχαστες μονομερείς ενέργειες που κλονίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τους εταίρους να προαναγγέλλει ο ίδιος μονομερείς ενέργειες για το καλό της οικονομίας;

Λέει ψέματα; Αποκλείεται. Εχει υπογράψει το σύμφωνο αλήθειας με την κοινωνία. Απλώς είναι θέμα οπτικής. Η διαφωνία του δεν είναι γενικώς με τις μονομερείς ενέργειες, αλλά με τις μονομερείς ενέργειες που βοηθούν τους πολλούς και τους φτωχούς.

Αν πρόκειται για μονομερείς ενέργειες που ευνοούν τους λίγους και τους εκλεκτούς, τότε τα πράγματα αλλάζουν. Για την αναγκαιότητα τέτοιου περιεχομένου μονομερών ενεργειών θα πειστούν και οι εταίροι μας, οι οποίοι έχουν αποδείξει πως είναι ταξικά... αμερόληπτοι!

Ανάγωγα

Πατρική (μπρρρ) συμβουλή από τον Β. Σόιμπλε: «Δεν θα συνιστούσα στην ελληνική κυβέρνηση να θέλει τη διαμόρφωση ενός νέου προγράμματος χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Μέχρι τώρα ακολουθήσαμε με ευλάβεια, θρησκευτική θα έλεγα, τις συστάσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας. Προκοπή δεν είδαμε. Μήπως αυτή τη φορά να του πούμε «δώσαμε, δώσαμε»; Μπορεί να είναι για καλό...

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Βολική, πλην όμως ύποπτη σιωπή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας