Με οριακή πλειοψηφία (14-11) το ΣτΕ έκρινε τον νόμο Παππά αντισυνταγματικό -χωρίς ωστόσο ακόμα να ξέρουμε εάν περιγράφει συγκεκριμένα μεταβατικά στάδια έως τη νέα αδειοδότηση με την ευθύνη του ανύπαρκτου μέχρι τώρα ΕΣΡ- και αυτό σημαίνει:
1. Εκ πρώτης όψεως αποτελεί πολιτική ήττα για την κυβέρνηση, αρνητική ασφαλώς εξέλιξη που επηρεάζει τις υπαρκτές και γνωστές δυσκολίες της εν όψει των ήδη ανοιχτών μετώπων τα οποία αντιμετωπίζει διαρκώς μετά τη συνθηκολόγηση του Ιουλίου 2015 (ανεργία, φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια, υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, μαύρη οικονομία, ρύθμιση οφειλών στο κράτος και «κόκκινων» δανείων, επενδύσεις, αναδιάρθρωση χρέους, σταθεροποίηση και ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη κ.λπ.).
2. Τα ραδιοτηλεοπτικά πράγματα, ωστόσο, δεν θα επιστρέψουν με κανένα τρόπο στο προηγούμενο αντισυνταγματικό καθεστώς, στην ασυδοσία της διαπλοκής και «στο τζάμπα», ενώ η δεξιά αντιπολίτευση δεν θα μπορεί στο εξής, εσκεμμένα και δόλια να μποϊκοτάρει περαιτέρω τη συγκρότηση του ΕΣΡ... μέχρι να πέσει η κυβέρνηση υπέρ βωμών και εστιών των βαρόνων των ΜΜΕ. Άλλωστε, η Ν.Δ. υποχρεώθηκε ήδη, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «να καταθέσει άμεσα πρόταση νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες».
3. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να εγκαταλείψει επ' ουδενί τις προγραμματικές δημοκρατικές αρχές της, αλλά να συνεχίσει να αναλαμβάνει μεθοδικά, ιεραρχημένα και καλοσχεδιασμένα όλες τις ώριμες πρωτοβουλίες εξυγίανσης και αναβάθμισης του χώρου των ΜΜΕ και οπωσδήποτε και όλων των άλλων διαβρωμένων και αναποτελεσματικών θεσμικών και διοικητικών λειτουργιών, που ως γνωστόν γεννούν και διαιωνίζουν την ανομία και τη διαφθορά.
4. Αποδεικνύεται, για μία ακόμα φορά, ότι... το καραβάνι της δημοκρατικής αλλαγής και της κοινωνικής ανασυγκρότησης δεν αρκεί, όπως λέει, να επιθυμεί έντονα και ειλικρινά να ανατάξει τη χώρα και να προχωρήσει. Πρέπει και να διαθέτει παράλληλα ικανούς ιχνηλάτες, σταθερούς και αυθεντικούς πολιτικούς και κοινωνικούς συμμάχους, σχέδιο και εφεδρείες για να αντιμετωπίσει την αντίδραση και τις διαρκείς παγίδες του παλιού (αλλά ακόμα ισχυρού και ριζωμένου στο βαθύ κράτος) συστήματος που οδήγησε τη χώρα στην πολλαπλή χρεοκοπία της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας