Μια νέα προσπάθεια συντονισμού των πολιτικών για τους πρόσφυγες και την οικονομία, σε αντιστάθμισμα της επιρροής των κρατών του Βίζεγκραντ, δημιουργήθηκε πρόσφατα. Το όνομα αυτής είναι «Group Med Μεσογειακών Βουλών» και αποτελεί μια πρωτοβουλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, Κώστα Δουζίνα.
«Ηταν μια ιδέα με καθαρά πολιτικό προσανατολισμό», λέει ο ίδιος, εξηγώντας το σκεπτικό της δημιουργίας αυτού του δικτύου: «Αυτήν τη στιγμή, η προϊούσα αποσύνθεση της Ε.Ε., θεσμικά και πολιτικά, φαίνεται να παίρνει μορφή κύκλων επιρροής με γεωγραφικό χαρακτήρα (χώρες του Βίζεγκραντ, της Κεντρικής Ευρώπης, της Βόρειας Ευρώπης κ.λπ). Ειδικά οι χώρες του Βίζεγκραντ, παρ' ότι αποτελούν πρόσφατες προσθήκες στην Ε.Ε., φαίνεται να ασκούν μεγάλη επιρροή και μάλιστα εναντίον των ίδιων των αποφάσεών της.
Τρανό παράδειγμα, το κλείσιμο των συνόρων και η αντίθεση Ουγγαρίας και Πολωνίας στην απόφαση της Ε.Ε. τον Σεπτέμβριο του 2015 για αναδιανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη. Ο δύο αυτές χώρες απείλησαν με δημοψήφισμα αλλά και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ώστε να μην μπορεί η Ε.Ε. να τους υποχρεώνει να τηρούν τις δεσμεύσεις τους ως προς το προσφυγικό. Εν τω μεταξύ, οι δηλώσεις των αξιωματούχων των χωρών αυτών για τους πρόσφυγες είναι άκρως ρατσιστικές. Αυτό το σκηνικό θέλουμε να ανατρέψουμε με την εν λόγω δράση».
Η κίνηση ξεκίνησε αρχικά με κύρια συμμετοχή της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου, «καθώς ήταν πιο κοντά μας», διευκρίνισε ο κ. Δουζίνας. «Αμέσως μετά, συγκεκριμένα την περασμένη εβδομάδα, συγκάλεσα άτυπη συνάντηση των Μεσογειακών Βουλών στο περιθώριο μιας διακοινοβουλευτικής συνεδρίασης στη Χάγη, όπου ομόφωνα όλες οι χώρες του Νότου -Ιταλία, Γαλλία, Μάλτα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Κύπρος- συναποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τη μεσογειακή ομάδα και να έχουμε την πρώτη της συνάντηση σύντομα στην Αθήνα.
Το μόνο που μένει είναι να συνυπογράψουν και τυπικά το πρώτο ψήφισμα για τη δημιουργία της, που φέρει αρχικά οκτώ σημεία για τους στόχους και τη μορφή του δικτύου. Ουσιαστικά, χρησιμοποιούμε την κοινοβουλευτική διπλωματία για να δημιουργήσουμε μια συμμαχία των λαών του Νότου» κατέληξε ο κ. Δουζίνας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας