Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
| EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Εκκαθάριση

Το σχολικό βιβλίο της Γ΄ Λυκείου. Δυο βοηθήματα Μαθηματικών, ογκώδη και βαριά σαν τούβλα. Μερικά φωτοτυπημένα πακέτα ασκήσεων που δεν μοιράστηκαν ποτέ. Ενα διορθωμένο διαγώνισμα της τελευταίας ώρας, που δεν επιστράφηκε στον κάτοχό του για να μην επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία του. Μια αδειανή, ταλαιπωρημένη διαφάνεια. Ενα σπασμένο μολύβι και τρεις μαρκαδόροι για τον πίνακα. Μια μικρή γκοφρέτα που με κέρασαν σε κάποια γενέθλια και ξεχάστηκε στο μπροστινό θηκάρι.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μερικές εβδομάδες μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, κάνω εκκαθάριση στο σακίδιό μου. Γεμάτο σκουπιδάκια, ξεχασμένα μικροπράματα και εξειδικευμένα εγχειρίδια. Δεν είναι εύκολο πράμα για τα περισσότερα παιδιά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Από το ανώδυνο περιθώριο, βρίσκονται αίφνης στο επίκεντρο της προσοχής· πρωταγωνιστές επάνω στο σανίδι, σε μια ζόρικη παράσταση και με κοινό απαιτητικό, γεμάτο προσδοκίες. Πώς να τη διαχειριστούν αυτή την ξαφνική αλλαγή;

Δεν έχει να κάνει μονάχα με τη στυγνή διαδικασία, όπου όλη η προσπάθεια και οι κόποι πρέπει να εξαργυρωθούνε μέσα σε τέσσερα τρίωρα διαγωνίσματα, ούτε με τη χρησιμοθηρία του πράγματος όπου ενδιαφέρει πρώτιστα η επίδοση, με το παιδαγωγικό έργο αλλά και την αναγκαία ψυχαγωγία να περνούν σε δεύτερη μοίρα. Η μεγαλύτερη δυσκολία έχει να κάνει με το ότι τα παιδιά κουβαλούν στις πλάτες τους το ψυχολογικό φορτίο άλλων· γονιών, καθηγητών, του κοινωνικού περίγυρου, του στερεότυπου των Πανελλαδικών Εξετάσεων που είναι τάχα καθοριστικές για τη μετέπειτα ζωή μας. Δυσβάσταχτο το άχθος για ένα παιδί δεκαοχτώ χρόνων, να το φορτώνεις με τις προσδοκίες και τις επιθυμίες σου ενόσω έχει ήδη να διαχειριστεί τον ραγδαία μεταβαλλόμενο εαυτό του.

Η άρρητη πίεση είναι η πιο επώδυνη· ένα βλέμμα, μια γκριμάτσα, μια σιωπή, ένα σχόλιο με έναν φίλο στο τηλέφωνο, ο τόνος της φωνής σε μια συζήτηση φαινομενικά άσχετη με τις Πανελλαδικές, μια επιβράβευση προς έναν συμμαθητή, ακόμη και η κίνηση του σώματος γονιών και καθηγητών μπορούν να περάσουν πολλαπλά μηνύματα. Και το παιδί θα τα λάβει.

Θυμάμαι, μικρός, όταν με μάθαιναν κολύμπι, ο δάσκαλος μου έλεγε να χαλαρώνω και να μην πιέζω τον εαυτό μου, γιατί η πίεση οδηγεί αργά ή γρήγορα στον πάτο. Στο μέτρο του εφικτού, προσπαθώ να εφαρμόζω την ίδια τεχνική με τους μαθητές που προετοιμάζω για τις Πανελλήνιες· να τους απαλλάσσω απ’ τα αχρείαστα βάρη και να τα βάζω στο δικό μου ψυχολογικό σακίδιο.

Και κάθε τέτοια εποχή του χρόνου, προσπαθώ να το εκκαθαρίσω και αυτό.

  

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Εκκαθάριση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας