Για πολλά χρόνια, ο αριθμός των Ρωμιών πολιτών μας στη χώρα μας δεν ήταν μικρός. Υπήρχαν δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες.
Ομως, δυστυχώς λόγω των λαθών που έγιναν και στη χώρα μας, οι Ρωμιοί πολίτες μας πήγαν στην Ελλάδα. Κι εμείς κάνουμε λάθη και πρέπει να τα βλέπουμε
Η παραπάνω δήλωση του Ερντογάν («Εφ.Συν.» 23/4/2018) σε τουρκικά μέσα δεν ήταν η πρώτη σχετικά με το θέμα των Ελλήνων που απέμειναν στα τουρκικά εδάφη μετά το 1923 και αποδεκατίστηκαν αργότερα, εξαιτίας των πρακτικών του βαθιού τουρκικού κράτους. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά («ΣΚΑΪ» 6/12/2017) εν όψει της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα είχε δηλώσει σχετικά:
«Οι Ρωμιοί συμπατριώτες μας στην Τουρκία δεν είναι τόσο πολλοί όσοι οι "Τούρκοι" στη Δυτική Θράκη. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν μικρό αριθμό Ρωμιών. Μιλάω λοιπόν στις οικογένειες εκείνων που εγκατέλειψαν την Τουρκία (…) και τους συμβουλεύω να πουν στους συγγενείς τους να επιστρέψουν. Μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα ζωή εδώ κι ελπίζω και προσεύχομαι να επιστρέψουν στην Τουρκία».
Και οι δύο δηλώσεις έγιναν με πρωτοβουλία του Τούρκου προέδρου, δίχως να προηγηθεί σχετική ερώτηση από τους δημοσιογράφους.
Στην Ελλάδα συνήθως πιστεύουμε πως τίποτε δεν λέγεται τυχαία από τους Τούρκους αξιωματούχους και πως κάθε τους ενέργεια υπηρετεί έναν καλά μελετημένο σχεδιασμό. Παραδόξως, ελάχιστα ασχοληθήκαμε με τη διπλή, ανοιχτή και δημόσια πρόσκληση του Τούρκου προέδρου στους Ρωμιούς της Πόλης, της Ιμβρου και της Τενέδου να επιστρέψουν στις κοιτίδες τους.
Ενδεχομένως, σε διπλωματικό επίπεδο, να μην είναι ωφέλιμο να συμψηφίσουμε στο ανατολίτικο παζάρι που επιδιώκει ο Ερντογάν υπαρκτά και θεμελιωμένα ζητήματα (δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και αποκατάσταση των εκπατρισθέντων) με αστήρικτες τουρκικές επεκτατικές διεκδικήσεις.
Από την άλλη, είναι εμπεδωμένη αντίληψη στην ελληνική κοινή γνώμη ότι το ελληνικό κράτος και η διπλωματία του έχει ξεγράψει από δεκαετίες την τύχη των μειονοτικών ζητημάτων στην Κωνσταντινούπολη και την Ιμβρο, θεωρώντας ματαιοπονία την οποιαδήποτε απόπειρα επαναπατρισμού των Ελλήνων μειονοτικών.
Παρ' όλα αυτά, είναι στα όρια του αδιανόητου να προσπερνάμε μια τέτοια δήλωση. Μας υπενθυμίζει ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος πως έχουμε καταπατημένα δικαιώματα, θεμελιωμένα από διεθνείς συνθήκες· σε άλλες εποχές, δίχως φειδώ θα χαρακτηρίζαμε τη στιγμή «ιστορική».
Η ελληνική εξωτερική πολιτική καταγράφει τον τελευταίο καιρό αξιοσημείωτη εξωστρέφεια και ενεργητική αντιμετώπιση ζητημάτων που κακοφορμίζουν από δεκαετίες. Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να περάσει κι ας ρωτήσουμε τον Τούρκο πρόεδρο τι προτίθεται να κάνει για την επιστροφή των Ρωμιών της Πόλης, της Ιμβρου και της Τενέδου στα σπίτια τους, πέρα από το να ελπίζει και να προσεύχεται.

Ο Ερντογάν και οι Ρωμιοί
Ο Ερντογάν και οι Ρωμιοί
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας