Γιορτάζει σήμερα αν όχι η μισή Ελλάδα πάντως πολύς κόσμος· μάλιστα φέτος, επειδή το Πάσχα προηγήθηκε, η γιορτή γίνεται στην κανονική της μέρα και δεν μετατίθεται. Παρεμπιπτόντως, αν δεν το ξέρετε, η μετάθεση της γιορτής γίνεται επειδή στην ακολουθία του Αγίου Γεωργίου υπάρχουν ρητές αναφορές στην Ανάσταση: «Δεῦτε φιλομάρτυρες, ᾀσματικὴν υμνῳδίαν τῷ ἀναστάντι ἐκ τάφου Χριστῷ προσάξωμεν…».
Γιορτάζει πολύς κόσμος, αφού ο Γιώργος είναι το συχνότερο ελληνικό αντρικό όνομα (ακολουθούν Δημήτρης, Κώστας και Γιάννης, πολύ κοντά μεταξύ τους, και λίγο πιο πίσω ο Νίκος), ενώ και το γυναικείο, Γεωργία, είναι πέμπτο στη συχνότητα.
Το όνομα Γεώργιος, όπως είναι στην επίσημη μορφή του, ετυμολογείται από τον γεωργό, πιθανώς από τον Δία Γεωργό, που λατρευόταν στην αρχαία Αθήνα. Πάντως το όνομα δεν εμφανίζεται στην κλασική αρχαιότητα ούτε στις επιγραφές. Πρώτη φορά βρίσκουμε το όνομα Γεώργιος στον Αίλιο Ηρωδιανό τον 2ο αιώνα μ.Χ. Ο γεωργός βέβαια ετυμολογείται από τη γη και από το θέμα του ουσιαστικού «έργον».
Τη μεγάλη του διάδοση το όνομα τη γνώρισε επί χριστιανισμού από τον άγιο Γεώργιο τον μεγαλομάρτυρα ή τροπαιοφόρο, που ήταν στρατιωτικός με μεγάλες διακρίσεις στον ρωμαϊκό στρατό και μαρτύρησε στον διωγμό του Διοκλητιανού το έτος 303. Ως στρατιωτικός άγιος ο Αγιος Γεώργιος έγινε δημοφιλέστατος και τ’ όνομά του συνδέθηκε με πολλές παραδόσεις, από τις οποίες η γνωστότερη τον θέλει να φονεύει τον δράκο.
Ο άγιος Γεώργιος ήταν δημοφιλέστερος στα ανατολικά εδάφη της χριστιανοσύνης, Συρία ας πούμε και Γεωργία (που το όνομά της δεν έχει καμιά ετυμολογική σχέση με τον Γεώργιο, αλλά θέλει χωριστό άρθρο για να εξηγηθεί). Με τις σταυροφορίες όμως μεταφέρθηκε η λατρεία του και στη Δύση κι άρχισαν να εμφανίζονται ευγενείς και βασιλιάδες με το όνομα αυτό –από τότε χρονολογείται και η ιαχή «by George!», αρχικά των Αγγλων ιπποτών, που επικαλούνταν τη βοήθεια του Αγίου Γεωργίου.
Αγγλοι βασιλιάδες με το όνομα Γεώργιος υπήρξαν έξι, ο τελευταίος ήταν ο πατέρας της Ελισάβετ. Στη βυζαντινή αυτοκρατορία δεν υπήρξε κανείς αυτοκράτορας Γεώργιος, ενώ οι δικοί μας βασιλιάδες Γεώργιοι ήταν εισαγόμενοι από τη Δανία και ευτυχώς σταμάτησαν στους δύο.
Παρ' όλο που είναι το συχνότερο όνομα, ο Γιώργος έχει ελάχιστη παρουσία σε παροιμίες και εκφράσεις –ενώ ο λιγότερο συχνός Γιάννης έχει δεκάδες παροιμίες για πάρτη του. Ισως την εποχή που διαμορφώθηκαν οι παροιμίες να ήταν περισσότεροι οι Γιάννηδες.
Η μόνη πολύ γνωστή παροιμία με Γιώργηδες είναι το «όπου Γιώργος και μάλαμα», που μάλιστα έχω την εντύπωση πως είναι νεοφανής, γεννημένη από το τραγούδι του Μητσάκη. Υπάρχουν βέβαια παροιμίες με τον Αϊ-Γιώργη, στον οποίο η λαϊκή θυμοσοφία ανάθεσε τον ρόλο που έπαιζε η Αθηνά στο αρχαίο ρητό: «Αϊ-Γεώργη βούθα μου! Σείε και συ τον πόδα σου» σε μια ροδίτικη παραλλαγή. Χρόνια πολλά λοιπόν στις Γεωργίες και στους Γιώργηδες!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας