Διαβάζω: «Συναγερμός για το λάδι». «Τι συνέβη στην αγορά... Δεν εξελίσσονται καλά τα πράγματα». Και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού και φέτος οι ελαιοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα αν και οι διεθνείς τιμές καταρρέουν...
Για το μόνιμο παράπονο των Ελλήνων παραγωγών ελιάς αναφορικά με τις όλο και χαμηλότερες τιμές απ’ ό,τι αντικειμενικά θα έπρεπε (πρόβλημα σε όλη τη Μεσόγειο - Μαγκρέμπ, Ισπανία, Πορτογαλία, ίσως με εξαίρεση την Ιταλία) αλλά και για τον καταναλωτή που είναι στο έλεος του Θεού έχει χυθεί πολύ μελάνι, οπότε τι να προσθέσουμε τώρα;
Ομως σήμερα, με τις τόσο βαριές συνθήκες λόγω της κλιματικής κρίσης, η καλλιέργεια της ελιάς τρώει τη «σφαλιάρα» της ζωής της, αφού οι αποδόσεις και η ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων δεν εξαρτώνται μόνο από το κλίμα αλλά και από όσα βρόμικα βγήκαν πλέον στην επιφάνεια με την ανύπαρκτη πολιτειακή υποστήριξη, βλ. αναδιαρθρώσεις και κουραφέξαλα, εν ονόματι της διεθνοποίησης (ανταγωνισμός, δασμοί, νοθείες, πόλεμος με τα σπορέλαια...).
Για του λόγου το αληθές, πέρα από όσα ζει στο πετσί του ο φτωχός αγρότης της ελιάς και ο χιλιομαδημένος, ανυπεράσπιστος καταναλωτής, που επιμένει υγιεινά στη μεσογειακή διατροφή –στο λαδάκι του–, βγήκαν και οι εκπρόσωποι των φορέων της παραγωγής και διακίνησης ελαιολάδου και ομολογούν, χτυπώντας καμπανάκι, ότι κάτι επιτέλους πρέπει να γίνει!
Ναι, όταν η καλλιέργεια της ελιάς, το μόνο εθνικό προϊόν που μας απένειμε, έχει πέσει στα νύχια των «γερακιών» χειρότερα και από χρηματιστήριο... Ασ’ τα βράσ’ τα, άμα διαταραχθεί η ισορροπία στην αγορά.
Οταν ανεχόμαστε μια ζωή την ανυπαρξία ουσιαστικών ελέγχων, με τη μεγαλύτερη ανοχή από όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν και περνούν, στο να αγοράζεται το λάδι από τον παραγωγό με το κιλό και να διακινείται στα υπόλοιπα στάδια σε λίτρο! (λόγω μικρότερης πυκνότητας, μάνι μάνι περίπου 15% αισχροκέρδεια!).
Οι εισαγωγείς, χονδρέμποροι, οι ελάχιστες βιομηχανίες-ραφιναρίες που απέμειναν με την αποβιομηχάνιση και με τα κόλπα τους, με τα ουδέτερα, τα κουπέ –εξευγενισμένα– και τα κλασικά τους (40 χρόνια στο κουρμπέτι) και από κοντά βέβαια οι ελάχιστοι και αυτοί μεγάλοι τυποποιητές με τις μεγάλες δεξαμενές και αποθήκες τους με τα κόλπα τους διαδίδοντας ότι σήμερα είναι μεγάλη η διεθνής παραγωγή και αύριο χωρίς αποθέματα! Πώς είπατε; Σε βάρος πάντα των προαναφερθέντων κορόιδων, όλων ημών.
Και σαν να μην έφταναν αυτά, ας θυμηθούμε την «γκανγκστερική» διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος (νοοτροπίες αρπαχτής) και τη μόνιμη, άνευ προηγουμένου, υστέρηση στην τυποποίηση (εδώ όλη η προστιθέμενη αξία – οι Ιταλοί μάς τα παίρνουν τζάμπα), από κοντά και τα παιχνίδια με τις φήμες όπως και στον τζόγο για τις αυξομειώσεις, αλλά και τη νοοτροπία των περισσότερων μικροπαραγωγών (κατακερματισμένος κλήρος) που μόνιμα είναι καθηλωμένοι, «βραχυκυκλωμένοι» από το ιστορικά τόσο λανθασμένο σύνδρομο: το να μην πωλούν στην αγορά όταν ανεβαίνει, προφανώς λόγω προσδοκιών για υψηλότερες τιμές, ενώ βγαίνουν να προσφέρουν όταν η αγορά γυρίζει, επιταχύνοντας τις όποιες υποχωρήσεις.
Βούτυρο στο ψωμί των κερδοσκόπων που, έτσι κι αλλιώς, πιλοτάρουν τις αγορές.
ΥΓ.: Με την ελπίδα ότι όλα αυτά δεν είναι ψιλά γράμματα.
*Τ. διευθυντής ΥΠ.ΑΝ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας