Για την κυβέρνησή μας η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί καθολικό κοινωνικό δικαίωμα και είναι ζήτημα αρχής να το διασφαλίσει ως τέτοιο.
Με βάση τη θεμελιώδη αυτή παραδοχή, η δημιουργία του ΕΦΚΑ, μέσα στο δύσκολο πλαίσιο που θέτουν η συσσώρευση παθογενειών του παρελθόντος και η συγκυρία της κρίσης, αποτελεί μια μεγάλη τομή στο ταλαιπωρημένο από τη λεηλασία των αποθεματικών του –και όχι μόνο– ασφαλιστικό μας σύστημα, με πρώτο στόχο να διασφαλιστεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του.
Παράλληλα η δημιουργία του ΕΦΚΑ, με την οργανωτική και ουσιαστική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για όλους, στη βάση των αρχών της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, αποτελεί μια μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία θα βελτιώσει την καθημερινότητα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.
Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω ότι:
α) Οι ασφαλισμένοι θα έχουν γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση στις υπηρεσίες του συστήματος.
β) Η υιοθέτηση ενιαίων και απλών κανόνων θα συμβάλει στην ασφάλεια δικαίου και οι πολίτες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν με ακρίβεια ζητήματα, όπως το ύψος των εισφορών τους, το ασφαλιστικό τους ιστορικό και τη σύνταξη που θα λάβουν.
γ) Η απλοποίηση των διαδικασιών θα επιταχύνει σημαντικά την εκκαθάριση των αιτήσεων συνταξιοδότησης.
Ηδη μέχρι τον Οκτώβρη του 2017 θα εκκαθαριστεί το σύνολο των εκκρεμών αιτήσεων, ενώ, από το τέλος του 2017 και μετά, η απονομή της σύνταξης θα γίνεται το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από την υποβολή της αίτησης.
Η κοινωνική ασφάλιση όμως δεν μπορεί να διασωθεί μόνο μέσα από διοικητικές μεταρρυθμίσεις, όσο σημαντικές και αν είναι αυτές.
Η κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος συνδέεται άμεσα με τις πολύ μεγάλες πληγές που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι πολιτικές των οποίων διέλυσαν το τοπίο της εργασίας.
Πρόκειται βέβαια για το μεγάλο ποσοστό της ανεργίας και της ανασφάλιστης εργασίας, την ουσιαστική κατάργηση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, παράγοντες που υπονομεύουν τη δυνατότητα της κοινωνικής ασφάλισης να έχει τους απαραίτητους πόρους.
Η ανοικοδόμηση λοιπόν ενός σύγχρονου συστήματος δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης συνδέεται άμεσα με την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
α) Η μικρή αλλά σταθερή πτώση του ποσοστού της ανεργίας μάς επιτρέπει μια συγκρατημένη αισιοδοξία και διαμορφώνει δυνατότητες για ακόμη πιο τολμηρά βήματα στη μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας.
β) Κορυφαίος στόχος είναι η ουσιαστική επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μια μάχη που δίνουμε συνεχώς στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.
γ) Η αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, η χρήση του νέου πληροφοριακού συστήματος του ΣΕΠΕ, οι νομοθετικές παρεμβάσεις που σχεδιάζουμε για την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία κ.λπ. θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.
Ολα αυτά θα έχουν θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία του ασφαλιστικού μας συστήματος.
Γνωρίζουμε ότι έχουμε πολλές δυσκολίες και πολλή δουλειά μπροστά μας, αλλά έχουμε τη βούληση και το σχέδιο, που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για μια διαφορετική πορεία, με κριτήριο πάντα τον σεβασμό στους κόπους του κόσμου της εργασίας.
*υπουργός Εργασίας
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας