Είναι πλέον αυτονόητο ότι ζούμε σε μια εποχή μετάλλαξης. Εχουμε περάσει -ανεπιστρεπτί- από την εποχή του χαρτιού και της γραφειοκρατίας στην εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Μια διακυβέρνηση οριζόντια σε όλα τα μήκη και πλάτη των δραστηριοτήτων, είτε αυτό ονομάζεται δημόσια διοίκηση, είτε ιδιωτική επιχειρηματική διοίκηση, είτε ακόμα και οικογενειακή διαχείριση.
Τώρα λοιπόν, γιατί ασχολούμαστε και διατηρούμε το τέρας της γραφειοκρατίας, ας το απαντήσει ο καθένας μόνος του, «ευκολάκι» είναι.
Η ψηφιακή πολιτική είναι το μοναδικό στοιχείο απόλυτης και άμεσης δημοκρατίας. Αποτελεί ένα σύγχρονο εργαλείο διοίκησης και ταυτόχρονα ένα ανεξάρτητο σύστημα αξιολόγησης και μέτρησης των αποτελεσμάτων και των μεθόδων υλοποίησης.
Παράλληλα, καταγράφει κάθε πολύτιμο πάγιο του εκάστοτε οργανισμού με σαφήνεια και αντικειμενικότητα.
Εάν λοιπόν είχαμε ψηφιακή πολιτική, θα μπορούσαμε:
■ Να έχουμε ένα κεντροποιημένο σύστημα παρακολούθησης των αναγκών σε υγειονομικό υλικό όλων των νοσοκομείων της χώρας. Θα μπορούσε έτσι να γίνεται κεντρική προμήθεια των αναγκών για όλη την επικράτεια. Θα δημιουργούνταν ένα σύστημα ιδιωτικών αποθηκών για την τελική διανομή των υλικών.
Ολα τα υλικά θα τηρούνταν σε μία (και μοναδική) κεντρική αποθήκη. Αποθήκη πιστοποιημένη, ελεγχόμενη και φερέγγυα. Τα νοσοκομεία θα είχαν σε επάρκεια τα υλικά σε αντίθεση με την τρέχουσα κατάσταση. Δεν θα υπήρχαν απώλειες υλικών, μικρότερες αποθήκες με «ξεχασμένα» υλικά τα οποία με τον καιρό λήγουν και καταστρέφονται.
■ Να έχουμε ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης του στόλου των οχημάτων ολόκληρου του Δημοσίου. Θα γνωρίζαμε λοιπόν τι πόρους έχει ο κάθε δήμος. Εάν οι πόροι αυτοί συντηρούνται σωστά. Εάν οι πόροι αυτοί είναι διαθέσιμοι και για άλλες εργασίες ή μένουν παροπλισμένοι.
Θα μπορούσαμε να έχουμε μια άμεση πληροφόρηση για το κόστος των καυσίμων, για το κόστος της συντήρησης, για το κόστος των διαδρομών που γίνονται, για τα ατυχήματα, για την αστική επιβάρυνση σε ανθρακικό αποτύπωμα. Θα μπορούσαμε να μειώσουμε άμεσα το κυκλοφοριακό πρόβλημα, τη ρύπανση και την ηχορύπανση.
Ολα αυτά για έναν δήμο, μια περιφέρεια, ολόκληρη την επικράτεια. Για έναν οργανισμό, ένα υπουργείο, μία ΔΕΚΟ και τελικά για όλο τον δημόσιο τομέα. Θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερη και φτηνότερη διαχείριση και προμήθεια των ανταλλακτικών, των προμηθευτών εν γένει και των ανθρώπινων πόρων που χρησιμοποιούν τα μέσα.
■ Να έχουμε πλήρως καταγεγραμμένο όλο τον ηλεκτροφωτισμό του κάθε δήμου, διαμερίσματος, περιφέρειας, επικράτειας. Θα μπορούσε ο κάθε πολίτης μέσα από το κινητό του να ενημερώνει τους αντίστοιχους φορείς για την κάθε βλάβη ή δυσλειτουργία. Θα «σηκώναμε» τον πολίτη από τον καναπέ του και θα λάμβανε ενεργά ρόλο στη βελτίωση της πόλης του.
■ Να έχουμε ένα κεντρικό σύστημα υγείας. Η συνταγογράφηση να συνδέεται online με όλα τα φαρμακεία, τους γιατρούς και τα νοσοκομεία. Να μην υπάρχει χαρτί.
Να πηγαίνει ο ασφαλισμένος στον γιατρό του, να γράφει ηλεκτρονικά αυτός τη διάγνωση, τα φάρμακα και ό,τι άλλο απαιτείται. Ο φαρμακοποιός να «μπαίνει» στο σύστημα και να υλοποιεί τις οδηγίες του γιατρού. Οπου και να βρεθεί ο ασθενής να έχει ηλεκτρονικά τον φάκελό του. Ούτε κάρτες υγείας, ούτε επιπλέον επιβαρύνσεις, ούτε πλαφόν που παραβιάζονται.
■ Να έχουμε κεντρική διαχείριση προϋπολογισμών και έργων ΟΤΑ. Προϋπολογισμοί, έργα, ωρίμανση έργων κοκ με το πάτημα ενός πλήκτρου. Ο δήμαρχος, η περιφέρεια, το υπουργείο Εσωτερικών να έχουν πλήρη γνώση της εξέλιξης των έργων και των προϋπολογισμών.
Αυτά είναι μόνο λίγα παραδείγματα που θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα, να εξορθολογίσουν το κόστος και τελικά να περάσουν σε ένα ουσιαστικό επίπεδο πραγματικής δημοκρατίας.
Η δημιουργία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής είναι ένα σημαντικό και θετικό βήμα. Θα μπορεί να δράσει ουσιαστικά στην καταπολέμηση της διαφθοράς, την ισονομία και την αξιοκρατία.
Φτάνει όμως μόνο αυτό; Τι περισσότερο χρειάζεται; Σίγουρα αυτό που δεν χρειάζεται είναι άλλο μελάνι σε στρατηγικούς σχεδιασμούς. Πρέπει να περάσουμε από τις εκθέσεις ιδεών σε έργα πραγματικής μεταρρύθμισης με ουσία και στόχους.
* προέδρος και διευθύνων σύμβουλος της OnLine Data, πρόεδρος Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Logistics
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας