Οι εκλογές είναι το εργαλείο που χρησιμοποιείται στη δημοκρατία για να αποδεικνύει και να επιβεβαιώνει την ύπαρξή της, έστω και αν αυτό είναι φαινομενικό, αφού στην πράξη η ουσία της πολιτικής δεν εφαρμόζεται.
Ερμηνεύοντας την παραπάνω θεωρία, θέλουμε να διακρίνουμε το «φαίνεσθαι» από το «είναι» της πολιτικής διάστασης της δημοκρατίας, αφού σε όλες τις εκφάνσεις της στην κοινωνική λειτουργία των θεσμών η χρήση της θεωρείται δεδομένη. Είναι αυτονόητο ότι ομιλούμε για τη δημοκρατία της συμμετοχής τόσο στις αρχαιρεσίες για τη διαμόρφωση των θεσμών όσο και στη λειτουργία τους με βάση την αρχή της πλειοψηφίας. Τα ερωτήματα, συνεπώς, που προκύπτουν είναι σχετικά με την ουσία και την αποτελεσματικότητα αυτής της δημοκρατικής εφαρμογής καθώς και με τις πρακτικές αδυναμιών, όπως της λειτουργίας της μειοψηφίας, που απλώς καταγράφει αντιρρήσεις χωρίς να μπορεί να αποτρέψει την ετυμηγορία της πλειοψηφίας.
Μια άλλου είδους διάσταση της δημοκρατίας στο πλαίσιο των κοινωνικών θεσμών, χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τις παραπάνω επισημάνσεις, μας παραπέμπει τελικά στην αρχή της αμεσότητας, της ακύρωσης και της αποπομπής που θα είχαν θεσμική κατοχύρωση κατά την εφαρμογή της.
Κάτι τέτοιο στις σύγχρονες κοινωνίες με τη χρήση των νέων τεχνολογιών όχι μόνο φαίνεται αλλά είναι πραγματικότητα, αρκεί οι ασκούντες την πολιτική οι εκλεγμένοι στους θεσμούς να τη δεχτούν και να δεσμευτούν. Ενα τέτοιο γεγονός δεν μπορεί να είναι προαιρετικό, αλλά υποχρεωτικό στις δομικές λειτουργίες της δημοκρατίας, έτσι ώστε εκ των προτέρων οι εντασσόμενοι στις εκλογικές διαδικασίες κάθε θεσμικού κοινωνικού οργάνου να γνωρίζουν τις συνέπειες της πολιτικής τους λειτουργίας.
Ενδεικτικά, παραπέμπουμε στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα όπου τα περισσότερα κόμματα ουδεμία σχέση έχουν με τη συγκρότησή τους πριν από τις τελευταίες εκλογές, αφού κατά τη διάρκεια των παρελθόντων ετών έχουν αποδομηθεί από πρόσωπα και προτάσεις που παρουσίαζαν προεκλογικά. Αυτό, βέβαια, ισχύει κυρίως για την αμφιλεγόμενη πλειοψηφία σε επίπεδο κυβερνητικής συμμαχίας, αλλά και στο επίπεδο της αντιπολίτευσης διαφαίνονται στρατηγικές που δεν ανταποκρίνονται στις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών. Η αντίδραση των κοινωνικών ομάδων διασπασμένη «ιδεολογικά και κομματικά» είναι και αυτή επιφαινόμενη, αφού εξυφαίνεται μέσα από συντεχνιακές διαδικασίες, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι καθοδηγούμενες και ελεγχόμενες από συγκεκριμένους κομματικούς σχηματισμούς.
Τελικά, η ίδια η κοινωνία και οι πολίτες είμαστε συμμέτοχοι σ’ αυτή τη διαχρονικά εσφαλμένη λειτουργία της δημοκρατίας και θα πρέπει να την αλλάξουμε, εάν μας ενδιαφέρει η εφαρμογή της να μην έχει τις χαλεπές συνέπειες που όλοι σήμερα βιώνουμε. Ο τρόπος, η μέθοδος και ο σωστός προσανατολισμός είναι τα ζητούμενα, αλλά αυτό δεν μπορεί να εμφορείται από πολιτικούς σχηματισμούς με βεβαρημένο παρελθόν και με πρόσκαιρες προεκλογικά διαμορφωμένες πολιτικές διαδικασίες.
Ενδεχομένως, να χρειάζεται μια πραγματική συλλογική οργάνωση στην κοινωνία με τη βοήθεια και τη χρήση της τεχνολογίας, γιατί αυτή ανατρέπει τις τεχνητές χρονικές και τοπικές αγκυλώσεις, οι οποίες τελικά αποσκοπούν στον περιορισμό της δημοκρατίας.
*Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας