Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας | ΙΝΤΙΜΕ (Φωτό αρχείου)

«Σύγκρουση» αντιλήψεων για τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ

Η κατασκευή του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας «χάρισε» σε ένα μεγάλο τμήμα του Δήμου Πειραιά -και όχι μόνον- έναν σημαντικό «πνεύμονα» πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής καθώς, μάλιστα, στον περιβάλλοντα χώρο διαμορφώθηκαν γήπεδα, χώροι περιπάτου, εστίασης, παιδότοπος κ.ά.

Είναι, όμως, γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα από τότε που πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ προς «αξιοποίηση», αυτός ο σημαντικότατος χώρος εγκαταλείφθηκε, υποβαθμίστηκε, υπέστη σοβαρές καταστροφές και βανδαλισμούς και τελικά κατέληξε να μην είναι επισκέψιμος.

Ετσι, διαμορφώθηκε το πεδίο μιας «σύγκρουσης» αντιλήψεων:

Από τη μια βρίσκεται η νεοφιλελεύθερη πολιτική της ιδιωτικοποίησης και της εκχώρησης σε ιδιώτες του ΣΕΦ και του περιβάλλοντος χώρου, χωρίς τίποτα να διασφαλίζει την ωφέλεια προς τους κατοίκους για τους οποίους είχε κατασκευαστεί.

Από την άλλη υπάρχει και αναπτύσσεται η πολιτική προσέγγιση που θέλει να αποδεσμευτεί ο χώρος από το ΤΑΙΠΕΔ για να γίνει προσβάσιμος και ελκυστικός για τους κατοίκους ολόκληρου του Λεκανοπεδίου, με τη λειτουργία και νέων χρήσεων, αναγκαίων για την ευρύτερη περιοχή, που θα εξασφαλίζουν τη λειτουργική βιωσιμότητά του και θα διασφαλίζουν τον κοινόχρηστο και κοινωφελή χαρακτήρα του.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία:

Ο Πειραιάς, με 163.688 κατοίκους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του ΕΜΠ, είναι μία από τις πόλεις της Ευρώπης με το λιγότερο πράσινο.

Στους κατοίκους του αντιστοιχεί κατά μέσο όρο μόλις 1,56 τ.μ. πρασίνου, ποσοστό που μειώνεται ακόμα και στο 0,45 τ.μ ανά κάτοικο (!) σε περιοχές όπως η Πειραϊκή, το Χατζηκυριάκειο και η Φρεαττύδα, δηλαδή σε κοντινές προς το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ).

Να σημειώσουμε ότι στη Βόνη της Γερμανίας αναλογούν 35 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, στη Θεσσαλονίκη η αναλογία είναι στα 2,7 τ.μ. ανά κάτοικο και στην Αθήνα είναι 2 τ.μ. ανά κάτοικο…

Η σημασία του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ αναδεικνύεται, επίσης, από το γεγονός ότι μαζί με το κτήμα Δηλαβέρη στη Λεύκα είναι οι τελευταίοι μεγάλοι χώροι της πόλης που απέμειναν από τις δεκαετίες 1980 και 1990 για να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων.

Οι προηγούμενες μεγάλες αναπλάσεις με τη διαμόρφωση πάρκων και πλατειών στο κέντρο του Πειραιά (οι πλατείες Κοραή, Κανάρη και Αλεξάνδρας, οι κήποι Τερψιθέας και Τινάνειου και το αλσύλλιο του Προφήτη Ηλία) έχουν εξαντλήσει την προσφορά τους, καθώς έγιναν με βάση «το πρώτο σχέδιο της πόλης το 1834-35(…)

Εκτοτε στο κέντρο και στις υπόλοιπες περιοχές της πόλης δεν υπήρξε σοβαρή πρόβλεψη και σχεδιασμός για νέους αστικούς ελεύθερους χώρους», όπως επισημαίνει το ΕΜΠ.

Στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Πειραιά (και των όμορων Δήμων Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, με 105.430 κατοίκους και Κερατσινίου-Δραπετσώνας με 91.045 κατοίκους) συντελεί και η έλλειψη αθλητικών χώρων.

Το πρόβλημα οξύνθηκε, από το 2002, μετά την κατεδάφιση του παλαιού σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης» και την κατάργηση του μοναδικού χώρου στον Δήμο Πειραιά για τη διεξαγωγή αθλημάτων στίβου, και παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες δεν δημιουργήθηκε άλλος χώρος.

Το αποτέλεσμα ήταν η περιοχή του Πειραιά να «σβήσει» ουσιαστικά από τον «χάρτη» του κλασικού αθλητισμού, καθώς ανέστειλαν τη λειτουργία τους μια σειρά σύλλογοι και όσοι απέμειναν, όπως π.χ. ο Ολυμπιακός και ο Πειραϊκός Σύνδεσμος, ο σύλλογος του Γρηγόρη Λαμπράκη, ουσιαστικά υπολειτουργούν.

Τα παραπάνω δείχνουν τις ανάγκες που καλείται να εξυπηρετήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και δημιουργώντας αναπτυξιακές προοπτικές.

Ηδη, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και εμπλεκόμενοι φορείς έχουν αρχίσει να κινούνται για την υλοποίηση του σχεδίου, το οποίο απαιτεί την αποδέσμευση του περιβάλλοντος χώρου από το ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να προχωρήσει η ανάπλασή του και να γίνει χώρος αναψυχής και αθλητισμού υπερτοπικής σημασίας.

Σημειωτέον ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι έτοιμη να υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση με τη Διοίκηση του ΣΕΦ για να καθαριστεί και ανακατασκευαστεί ο περιβάλλων χώρος του Σταδίου, με προϋπολογισμό 210.000 €.

Παράλληλα, εξετάζουμε την κατασκευή ενός ανοιχτού σταδίου κλασικού αθλητισμού, με σύγχρονες προδιαγραφές, ώστε σε συνδυασμό με τη λειτουργία του ΣΕΦ να διαμορφωθεί ένας υπερτοπικός αθλητικός πόλος, από τον οποίο:

α) Θα εξασφαλιστεί η λειτουργική βιωσιμότητα του συνόλου του περιβάλλοντος χώρου

β) Θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας

γ) Θα διαμορφωθούν νέες ευκαιρίες στον τομέα των υπηρεσιών και του εμπορίου για την πόλη του Πειραιά (φιλοξενία αθλητών, φιλοξενία και ψυχαγωγία φιλάθλων κ.ά).

Είναι προφανές ότι τίποτα απ’ αυτά δεν μπορεί να γίνει με κριτήριο το ιδιωτικό κέρδος. Γι’ αυτό, η επιλογή της εξασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος είναι μονόδρομος…

*αντιπεριφερειάρχης Πειραιά

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
«Σύγκρουση» αντιλήψεων για τον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας