Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Η διάταξη για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» που καταθέτουν κάθε χρόνο οι βουλευτές είναι τόσο αόριστη με συνέπεια πολλοί να αφήνουν ανοιχτό το «πόθεν» απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία | EUROKINISSI

Θα είναι ουσιαστική η συνταγματική αναθεώρηση;

Το φιάσκο με την εκλογή νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και οι συνακόλουθες εμπλοκές και αμφισβητήσεις έδειξαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την οργάνωση και λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, οι οποίες τον Μάιο του 2014 είχε προταθεί, και μάλιστα από τη Νέα Δημοκρατία, να αναθεωρηθούν.

Επανέρχεται τώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, το οποίο συζητήθηκε το περασμένο Σάββατο στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μαζί με το προσφυγικό και το ασφαλιστικό. Αν τελικά φτάσουμε στην αναθεώρηση από τη σημερινή Βουλή θα πρέπει να αναθεωρηθούν, για να γίνουν σαφείς, και όλες οι διατάξεις για τα κόμματα και τους βουλευτές (άρθρα 21, 51-63).

Ορίζει το άρθρο 29 (παρ. 1) ότι Ελληνες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα. Δεν ορίζει, όμως, το Σύνταγμα τη νομική μορφή του κόμματος, δηλαδή τους κανόνες συγκρότησης και λειτουργίας του, όπως και την άσκηση ελέγχου, με δεδομένο μάλιστα ότι τα κόμματα ενισχύονται οικονομικά από το κράτος για τις εκλογικές και τις λειτουργικές δαπάνες (άρθρο 29 παρ. 2).

Αναφέρει το ίδιο άρθρο ότι νόμος ορίζει τις εγγυήσεις διαφάνειας για τις εκλογικές δαπάνες και γενικά για την οικονομική διαχείριση των κομμάτων, των βουλευτών, των υποψήφιων βουλευτών και των υποψηφίων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ελεγχος των δαπανών «διενεργείται από ειδικό όργανο που συγκροτείται και με τη συμμετοχή ανωτάτων δικαστικών λειτουργών, όπως νόμος ορίζει». Την πλειοψηφία στο «ειδικό όργανο» έχουν βουλευτές, με αποτέλεσμα οι ελέγχοντες να είναι και ελεγχόμενοι και να δημιουργούνται υποψίες για την αξιοπιστία του ελέγχου.

Στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση τον Μάιο του 2014 η Νέα Δημοκρατία είχε προτείνει: Ουσιαστικό εκδημοκρατισμό των πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.

Συνταγματική πρόβλεψη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και για την ανάθεση του ελέγχου σε εδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας. Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος, με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής και ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Εγιναν κι άλλες ενδιαφέρουσες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του Συντάγματος του 1975, το οποίο τρεις φορές αναθεωρήθηκε, για να εξυπηρετηθούν μάλλον κομματικά συμφέροντα παρά να λυθούν προβλήματα ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος της Προεδρευομένης Δημοκρατίας.

Το 1986, έντεκα χρόνια μετά την ψήφισή του, έγινε η πρώτη αναθεώρηση του Συντάγματος. Την έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στόχο είχε να περιοριστούν οι εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ως ρυθμιστή του πολιτεύματος και να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του πρωθυπουργού. Κατά τους συνταγματολόγους, το πολίτευμα με τις ουσιαστικές αλλαγές που αφορούσαν τον Πρόεδρο έγινε πρωθυπουργοκεντρικό.

Το 2001 έγινε η δεύτερη αναθεώρηση -15 χρόνια μετά την πρώτη- και έγιναν σημαντικές αλλαγές με συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων τής τότε Βουλής, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Αφορούσαν οι αλλαγές κυρίως την ενίσχυση των θεσμών του κοινωνικού κράτους, τη διεύρυνση της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων, την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την επίλυση θεμάτων λειτουργίας της Δικαιοσύνης και άλλα.

Το 2008 έγινε από τη Νέα Δημοκρατία η τρίτη αναθεώρηση του Συντάγματος. Είχαν προταθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. εκτεταμένες αλλαγές αλλά, όπως σημείωσε στον πρόλογο της έκδοσης του αναθεωρημένου Συντάγματος ο τότε πρόεδρος της Βουλής Δημήτριος Γ. Σιούφας, «κατέληξε, όμως, να περιοριστεί στην υιοθέτηση ολίγων, μόνο, σημείων της πρότασης, για λόγους των οποίων η αποτίμηση ανήκει στη συνταγματική ιστορία, ενώ μετατέθηκε, λόγω του αυστηρού χαρακτήρα του Συντάγματος, στο απώτερο μέλλον η αντιμετώπιση μείζονος σημασίας ζητημάτων».

Ο κ. Σιούφας δεν ανέφερε ποια είναι τα «μείζονος σημασίας ζητήματα» των οποίων η αντιμετώπιση αφέθηκε στο απώτερο μέλλον. Μήπως ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα;

Θα τολμήσει η σημερινή Βουλή την αναθεώρηση όλων των άρθρων των σχετικών με τα κόμματα και τους βουλευτές, για να γίνουν σαφείς οι διατάξεις για τα οικονομικά τους και τις εκλογικές τους δαπάνες;

Η διάταξη για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» που καταθέτουν κάθε χρόνο οι βουλευτές είναι τόσο αόριστη με συνέπεια πολλοί να αφήνουν ανοιχτό το «πόθεν» απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία. Επίσης αναγκαία είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 55, που επιτρέπει στην εκάστοτε κυβέρνηση να αλλάζει τον εκλογικό νόμο και να τον φέρνει στα «μέτρα» της, με άμεση συνέπεια να νοθεύεται και να βιάζεται η λαϊκή βούληση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Θα είναι ουσιαστική η συνταγματική αναθεώρηση;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας