Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
19.5° 15.8°
3 BF
51%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.8° 15.8°
1 BF
74%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
15.0° 14.4°
2 BF
70%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
8.9° 8.9°
0 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
11°C
10.9° 10.9°
0 BF
82%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
76%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
9°C
9.4° 9.4°
1 BF
87%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Αίθριος καιρός
14°C
16.6° 13.8°
2 BF
58%
Μυτιλήνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.1° 16.0°
1 BF
69%
Ερμούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.4° 18.4°
2 BF
45%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
65%
Κεφαλονιά
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.5° 17.5°
2 BF
40%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
14.6° 14.6°
1 BF
81%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
14.5° 14.5°
2 BF
62%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
87%
Χαλκίδα
Αυξημένες νεφώσεις
14°C
13.8° 13.8°
2 BF
66%
Καβάλα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
1 BF
75%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
1 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.2° 10.2°
1 BF
88%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Βόρεια Μακεδονία
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
(AP Photo/Armin Durgut)

Πολιτική διαφθορά και κοινωνικά εγκλήματα

Τον τελευταίο καιρό σε τρεις βαλκανικές χώρες (στην Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία) διαπράχτηκαν κοινωνικά εγκλήματα. Αυτά τα εγκλήματα έχουν πάρει την ονομασία των περιοχών και των πόλεων όπου σημειώθηκαν: Τέμπη, Νόβι Σαντ και Κότσαν. Οι πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν απεγνωσμένα να εντοπίσουν τα εμπειρικά δεδομένα και στη συνέχεια να αναπτύξουν την ερμηνευτική θέση τους για τα συμβάντα. Ταυτόχρονα η υποτυπώδης κοινοβουλευτική συνείδηση αυτών των κρατών επιχειρεί να αρθρώσει έναν ελεγκτικό πολιτικό λόγο.

Βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα φρικιαστικό γεγονός (factum), το οποίο σε κάθε σύγχρονη κοινοβουλευτική δημοκρατία θα έπρεπε να βρει τη λύση του: στην Ελληνική Δημοκρατία π.χ. ολόκληρη η κοινωνία με τις διαδηλώσεις της και τις κινητοποιήσεις της διατύπωσε το αίτημα για πολιτική αλήθεια και τυπική δικαιοσύνη. Το ίδιο συμβαίνει και στις άλλες βαλκανικές κοινωνίες. Και στη Σερβία και στη Βόρεια Μακεδονία το φρικιαστικό γεγονός δεν είναι άλλο από τους θανάτους των πολιτών σ' αυτές τις πολιτικές κοινωνίες.

Σε αυτές τις τρεις βαλκανικές πόλεις και περιοχές θρηνούμε νεκρούς σε καιρό ειρήνης και αυτό συμβαίνει επειδή, όπως προκύπτει από τις σχετικές δημιουργικές δημοσιογραφικές έρευνες (η «Εφ.Συν.» κατέχει την πρωτοκαθεδρία στις έρευνες), τα κοινωνικά αυτά εγκλήματα συνδέονται άρρηκτα με τα συστήματα πολιτικής διαφθοράς που έχουν εγκαθιδρυθεί στο εσωτερικό του κρατικού μηχανισμού και των τριών κρατών.

Οι αναγνώστες των κειμένων μου στην «Εφ.Συν.» ως υπεύθυνοι και συνειδητοί πολίτες αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον συγγραφέα των κειμένων ότι η θεωρητικο-πολιτική άποψη του Θεόδωρου Γεωργίου, σύμφωνα με την οποία τα θανατηφόρα κοινωνικά εγκλήματα των Τεμπών, του Νόβι Σαντ και του Κότσαν δεν είναι εμπειρικές υποθέσεις της τυχαιότητας, έχει μια κάποια ορθολογική βάση. Είναι δημιουργήματα του καθεστώτος της πολιτικής διαφθοράς που έχει εγκαθιδρυθεί στους κρατικούς μηχανισμούς των τριών βαλκανικών κοινωνιών.

Θα κάνω μια επισήμανση σ' αυτό το σημείο του προβληματισμού μας. Και η επισήμανση είναι η εξής: και τα τρία αυτά κράτη (Ελλάδα, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία) έχουν μια ιστορική καταγωγή η οποία τοποθετείται στην κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο εκμοντερνισμός τους ήταν και εξακολουθεί να είναι μια ημιτελής πολιτική επιχείρηση. Ως προσθήκη σ' αυτή την επισήμανση είναι και το εξής: μολονότι η Ελλάδα ως σύγχρονη πολιτική και κοινοβουλευτική μορφή ζωής έχει ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς κανόνες το πνεύμα εξακολουθεί να είναι ανατολίτικο. Ετσι ερμηνεύεται και ο ιδιόμορφος ελληνικός καπιταλισμός. Στο έγκλημα των Τεμπών «παίζεται» η ιστορική πολιτική και κοινοβουλευτική μορφή της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Από την ενημέρωση που έχω το ίδιο συμβαίνει και στις δύο άλλες περιπτώσεις: στο Νόβι Σαντ και στο Κότσαν. Στη δική μας περίπτωση το κοινωνικό κίνημα των Τεμπών γιγαντώνεται. Μέχρι την επόμενη προθεσμία των κοινοβουλευτικών εκλογών (Ιούνιος του 2027) θα έχει μεταφραστεί σε πολιτικό κεφάλαιο. Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα πολλά μπορούν να συμβούν! Για παράδειγμα μπορούν να επικρατήσουν στο επίπεδο των πολιτικών κομμάτων υπο-πολιτικές κοινωνικές συνενώσεις συμφερόντων όπως π.χ. είναι η Κωνσταντοπούλου;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως θεσμικός παράγοντας της Ελληνικής Δημοκρατίας εθελοτυφλεί. Το κοινωνικό κίνημα των Τεμπών είναι το πολιτικό «τσουνάμι» που θα διαλύσει την πολιτική κοινωνία μας. Χρειάζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι στη λειτουργία της δημοκρατίας (πρωθυπουργός - κόμματα - πολιτικοί - πολίτες) να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μια γενναία πολιτική απόφαση και πράξη θα ήταν (ή μήπως θα έπρεπε να γίνει χθες) να παταχθεί η πολιτική διαφθορά. Στις βαλκανικές κοινωνίες που ζούμε οι κρατικοί αξιωματούχοι πλουτίζουν, οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως φορείς του «κοινού καλού» εκδιώκονται! Και ακόμη ζούμε τον εφιάλτη της πλήρους απαξίωσης της ζωής μας· καταλήγουμε νεκροί στην κοινωνία αλλά προ πάντων στο κράτος που υποσχέθηκε (βλ. Σύνταγμα) ότι εγγυάται τη φυσική (βιολογική) και την υπαρξιακή ζωή μας.

*Πολιτικός φιλόσοφος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Πολιτική διαφθορά και κοινωνικά εγκλήματα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας