Κατά τα τελευταία χρόνια, μετά την υγειονομική κρίση (2020-2021) και την αντιμετώπιση της πανδημίας, όλα τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τα εργαστήρια στη διεθνή επιστημονική κοινότητα έχουν «ανασκουμπωθεί» (έχουν στην κυριολεξία ανασηκώσει τα μανίκια) και εργάζονται πυρετωδώς για να «κατασκευάσουν» ερμηνείες για τις ραγδαίες κοινωνικές εξελίξεις που συντελούνται. Η σκέψη και ο στοχασμός που αποτέλεσαν το θεμέλιο του Διαφωτισμού και του πολιτικο-οικονομικού συστήματος που επικράτησε επί δύο αιώνες (19ος και 20ός αιώνας) επανακάμπτουν.
Σ’ ένα τέτοιο επιστημολογικό πλαίσιο άνθησης και επαναγέννησης του κοινωνικού στοχασμού εντάσσεται το πρόσφατο βιβλίο των Δημήτρη Α. Σωτηρόπουλου και Νίκου Μουζέλη με τον τίτλο «Global Governance and Social Democracy: Between Neoliberal and Authoritarian Capitalism» (Εκδόσεις Bloomsburg Academic, London, 2024). Διευκρινίζω πως το βιβλίο αυτό έχει ενταχθεί σε ερευνητικά προγράμματα κορυφαίων πανεπιστημίων στη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Είχα σκοπό να το παρουσιάσω στην ελληνική επιστημονική κοινότητα, αλλά οι δύο συγγραφείς με πρόλαβαν. Δημοσίευσαν μια σύντομη περίληψή του (βλ. το άρθρο τους στην εφημερίδα «Καθημερινή», 16 Φεβρουαρίου 2025).
Θα επιχειρήσω μια ανασυγκρότηση και ταυτόχρονα μια μετακριτική των θεωρητικο-πολιτικών απόψεων των δύο συναδέλφων. Στην έρευνά τους οι δύο συνάδελφοι εισηγούνται δύο θεωρητικές καινοτομίες: η πρώτη αναφέρεται στα μοντέλα καπιταλισμού που τελικά επικράτησαν κατά την ιστορική φάση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (80 χρόνια μετά). Και η δεύτερη στους κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα και οι οποίοι (κίνδυνοι) χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στους «τρέχοντες» κατά τη διατύπωσή τους και στους άλλους, οι οποίοι εξ ορισμού απειλούν την ανθρωπότητα με εξαφάνιση. Πράγματι κατά τα μεταπολεμικά χρόνια διαμορφώθηκαν τρία μοντέλα καπιταλισμού: το αμερικανικό, το κινεζικό και το ευρωπαϊκό. Η Ρωσία ως παράγοντας διεθνούς ισχύος εξαιρείται στην ερμηνεία των Σωτηρόπουλου – Μουζέλη επειδή, όπως αντιλαμβάνομαι, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι ονομάζουμε δημοκρατία. Στο υπό συζήτηση ερμηνευτικό σχήμα το κριτήριο για τα τρία μοντέλα του καπιταλισμού είναι η διαμεσολάβηση ανάμεσα στη δημοκρατία ως πολιτική μορφή ζωής και τον καπιταλισμό ως οικονομική μορφή ζωής. Εννοείται πως δεν αμφισβητώ την καινοτομία των τριών μοντέλων του καπιταλισμού. Αλλά εάν το κινεζικό μοντέλο περί καπιταλισμού ονομάζεται «αυταρχικός καπιταλισμός» γιατί το ίδιο ερμηνευτικό σχήμα δεν εφαρμόζεται και στην «περίπτωση της Ρωσίας»;
Δυο-τρία τώρα σχόλια για την τυπολογία των κινδύνων που απειλούν τον άνθρωπο και την ανθρωπότητα. Ο διαχωρισμός ανάμεσα σε δύο τύπους κινδύνων με βρίσκει σύμφωνο. Από τη μία έχουμε τους περιφερειακούς κινδύνους (π.χ. τις μετακινήσεις πληθυσμών και άλλους) και από την άλλη τους δομικούς κινδύνους (όπως π.χ. είναι η κλιματική κρίση).
Στο σημείο όμως που διαφωνώ με τους συναδέλφους μου είναι τα μοντέλα διαχείρισης των κινδύνων. Υπενθυμίζω στους αναγνώστες μας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ως κράτος που ονομάζεται ΗΠΑ αποχώρησε από τις Συνθήκες των Παρισίων (κλιματική κρίση), όπως αποχώρησε και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Με άλλα λόγια, θέλω να πω το εξής: η νέα αμερικανική ηγεσία υπό τον Ντόναλντ Τραμπ ισχυρίζεται ότι δύο από τους δομικούς κινδύνους που απειλούν την ανθρωπότητα (δηλ. η κλιματική κρίση και μια ενδεχόμενη πανδημική κρίση) δεν υφίστανται. Λέει με απλά λόγια ότι αυτές οι κρίσεις δεν αναφέρονται σε εμπειρικά συμβάντα, αλλά σε «ιδεολογικές κατασκευές»! Κατά συνέπεια, ο αμερικανικός καπιταλισμός τύπου Tραμπ απαξιώνει όλα τα προγράμματα που είχαν ως στόχο τους την πολιτική αντιμετώπιση των δομικών κρίσεων της ανθρωπότητας. Οσο όχι μόνον οι δύο συνάδελφοί μου (συγγραφείς και του βιβλίου και του άρθρου) αλλά και όλοι εμείς οι πολίτες στην Ευρώπη και τον κόσμο δεν αντιλαμβανόμαστε ότι όλα «κρέμονται από μια κλωστή», τότε η ανθρωπότητα ως «υπνοβάτης» οδηγείται στην «άβυσσο»! Κλείνοντας εκφράζω και στους δύο συναδέλφους τις απεριόριστες επιστημολογικές ευχαριστίες μου, επειδή με το δημιουργικό ερευνητικό έργο τους διαμορφώνουν τις επιστημολογικές συνθήκες για τη σκέψη (Descartes) στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.
*Πολιτικός φιλόσοφος
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας