Την περασμένη Παρασκευή η Ελλάδα πήρε την επενδυτική βαθμίδα. Κάποιοι πανηγυρίζουν. Τι πραγματικά σημαίνει όμως; Τα δύο “κέρδη” - που είναι και τα επιχειρήματα που ανακυκλώνονται διαρκώς στα φιλοκυβερνητικά μέσα - είναι:
1. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τη χώρα.
2. Η αύξηση των επενδύσεων στη χώρα.
Θα παραθέσω τους λόγους για τους οποίους δεν έχουμε κανέναν απολύτως λόγο να πανηγυρίζουμε. Καταρχάς, χίλιες φορές προτιμότερη είναι μία οικονομία σε στέρεες βάσεις, παρά μια οικονομία που στηρίζεται σε δείκτες που εύκολα μπορούν να αντιστραφούν με την πρώτη δυσκολία.
Ας τα πάρουμε με τη σειρά όμως.
Σχετικά με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, τα οφέλη είναι ελάχιστα, τουλάχιστον προς παρόν, γιατί οι ανάγκες αποπληρωμής του δημοσίου χρέους είναι περιορισμένες (το ‘28 και κυρίως το ‘33 θα είναι πολλές οι αποπληρωμές [1]).
Η αύξηση των επενδύσεων από την άλλη, ξεκάθαρα έχει να κάνει με το χρηματιστήριο, γιατί όταν μια χώρα παίρνει την επενδυτική βαθμίδα, οι διάφορες ανά τον κόσμο εταιρίες διαχείρισης επενδύσεων αυτομάτως τοποθετούν περισσότερα κεφάλαια στο χρηματιστήριο της εν λόγω χώρας. Επομένως, σίγουρα κερδίζουν οι αξίες των μετοχών αλλά όχι απαραίτητα και η πραγματική οικονομία. Και με το έργο που βλέπουμε να επαναλαμβάνεται διαρκώς στην Ελλάδα, σίγουρα όχι ο πολύς κόσμος. Εξάλλου, τα τελευταία χρόνια, όσο περισσότερο ανεβαίνει ο δείκτης του χρηματιστηρίου, τόσο γρηγορότερα εξαντλείται κάθε μήνα ο μισθός του κόσμου, που καλείται να πληρώσει αυτή την άνοδο από την τσέπη του μέσω μιας ελεεινής αισχροκέρδειας, σε είδη βασικής ανάγκης δε. Μια αισχροκέρδεια ιδιαίτερα βολική γι’ αυτή την κυβέρνηση, γιατί μέσω της ακρίβειας ανεβαίνει το ΑΕΠ και αυτομάτως πέφτει ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ, και αυτός είναι ένας βασικός λόγος που παίρνουμε την επενδυτική βαθμίδα [2].
Και είναι ξεδιάντροπα κυνικό όλο αυτό που συμβαίνει στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στη στέγη και στην υγεία, γιατί ο κόσμος προκειμένου ν’ ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος σε είδη και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης, είτε αναγκάζεται να ξοδεύει από τα έτοιμα, είτε ρευστοποιεί περιουσιακά στοιχεία για να ισορροπήσει τα οικονομικά του. Και επειδή σχεδόν όλοι έχουν από ένα ακίνητο ή / και χωράφι, αυτό προς παρόν αποτελεί μια λύση. Κι αυτό είναι κάτι που οι κυβερνώντες σαφώς και το γνωρίζουν. Όπως γνωρίζουν ότι για την επενδυτική βαθμίδα χρειάζεται κι ένας “υγιής” τραπεζικός κλάδος, εξού και το γεγονός ότι οι τράπεζες παραμένουν στο απυρόβλητο για τις καταχρηστικές πρακτικές τους, ειδικά τα τελευταία χρόνια και παρόλο που όλοι μαζί τις διασώσαμε.
Για την επενδυτική βαθμίδα χρειάζονται επίσης δημοσιονομικά πλεονάσματα. Και εννοείται ότι μέσω της ακρίβειας αυξάνονται τα φορολογικά έσοδα. Το μόνο πρόβλημα με όλα αυτά είναι ότι στο σύνολό της, εάν όντως πρόκειται για συνειδητή πολιτική, σαν σύλληψη είναι απίστευτα κοντόφθαλμη και ανεγκέφαλη. Γιατί μια χώρα για να είναι οικονομικά εύρωστη, και ισχυρή, γενικότερα, χρειάζεται έναν οικονομικά υγιή πληθυσμό. Οι Κινέζοι λ.χ., αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά, και τις τελευταίες δεκαετίες κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να δημιουργήσουν μια ισχυρή μεσαία τάξη. Οι δικοί μας κυβερνώντες, αντιθέτως, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τη διαλύσουν.
Από συνειδητή επιλογή; Ανικανότητα; Ή και τα δύο μαζί;
* Οικονομικός αναλυτής
1.Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους
2.Ρεπορτάζ του Reuters
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας