ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Λίνα Μενδώνη
Άφαντη η υπουργός Πολιτισμού | (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI)

Που είναι η Λίνα Μενδώνη, SOS

Ποιος ξένος οργανισμός πλέον, ποιος ξένος καλλιτέχνης θα στείλει έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη; Και αν τα έργα αυτά δεν αρέσουν στο κόμμα ΝΙΚΗ, στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, στους ακροδεξιούς που απειλούν, τι θα συμβεί;

Συμβαίνει το εξής πρωτοφανές: η Εθνική Πινακοθήκη αποσύρει έργα από μία έκθεση μετά από τις διαμαρτυρίες και τις αντιδράσεις διαφόρων φανατικών. Φανατικών της θρησκείας, αλλά και της πολιτικής.

Τα ίδια τραβάει το τελευταίο διάστημα και ο Χριστόφορος Ζαραλίκος στις παραστάσεις του ανά την Ελλάδα. Οι εκκλησίες τον έβαλαν στο στόχαστρο λόγω της αφίσας του που τον παρουσιάζει με ακάνθινο στεφάνι, με χιτώνα κτλ. Μάλιστα κατάφεραν την ματαίωση της παράστασής του στο Αγρίνιο και ετοιμάζουν συγκέντρωση την Δευτέρα 17 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Αριστοτέλειον. Αλλά ο Ζαραλίκος δεν υποκύπτει και συνεχίζει. Και ας είναι μόνος του, ένας.

Η Εθνική Πινακοθήκη όμως υπέκυψε. Απίστευτο αλλά αληθινό. Ένας (κρατικός) χώρος τέχνης μετατρέπεται στην ουσία σε χώρο θρησκευτικής λατρείας. Το έχουμε δει και αλλού στην κυριολεξία, προς το παρόν εδώ συμβαίνει μόνο μεταφορικά.

Ποιος ξένος οργανισμός πλέον, ποιος ξένος καλλιτέχνης θα στείλει έργα του στην Εθνική Πινακοθήκη; Και αν τα έργα αυτά δεν αρέσουν στο κόμμα ΝΙΚΗ, στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, στους ακροδεξιούς που απειλούν, τι θα συμβεί; Θα έχουμε νέους βανδαλισμούς και νέες αποφάσεις να κατέβουν αυτά (τα έργα) και να αποσυρθούν; Αν είσαι ξένος καλλιτέχνης λες «όχι ευχαριστώ» στην Ελλάδα και απαντάς θετικά μόνο σε προτάσεις δυτικών χωρών.

Όταν η Πινακοθήκη μία χώρας κατεβάζει έργα τέχνης, η υπουργός Πολιτισμού αυτής της χώρας δεν μπορεί να είναι εξαφανισμένη. Τσιμουδιά από χθες.

Η Λίνα Μενδώνη φέρει την βασική ευθύνη, βαρύνεται με την λογοκρισία. Δεν απορώ όμως που παραμένει αγέρωχη στην ισόβια θέση της. Έχουν γίνει πολύ χειρότερα, έχουν καεί αρχαιολογικοί χώροι (το πούσι τους, έστω), έχουν τσιμεντωθεί άλλοι και δεν τρέχει τίποτε. Σε τρεις-τέσσερις λογοκριμένους πίνακες θα κολλήσει τώρα...

Όσο για την κ. Συραγώ Τσιάρα τα είπαμε από χθες, πρέπει να παραιτηθεί. Δεν μπορεί την Πέμπτη να μας δείχνει τα καταστραμμένα έργα τέχνης ως έκθεμα, ως statement, και την επομένη να τα μαζεύει. Τι άλλαξε μέσα σε 24 ώρες; 

ΥΓ: Πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο ίσως βγει ανακοίνωση περί επιστροφής των έργων, αλλά μέχρι τότε τι ακριβώς θα έχει αλλάξει;

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Που είναι η Λίνα Μενδώνη, SOS

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας