Χρονικό προαναγγελθείσας σφαγής των Αλαουιτών και των Χριστιανών της Συρίας αποτελεί τους τέσσερις τελευταίους μήνες η πορεία της κυβέρνησης του ανακυκλωμένου τζιχαντιστή Γκολάνι.
Η μετά Ασαντ Συρία βρίσκεται σε τροχιά θρυμματισμού της εύθραυστης και προσχηματικής ενότητάς της, ενώ παραμένει θολός ο ορίζοντας της επί τόπου παρουσίας της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε σε μια επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή που απέχει έτη φωτός από τη μετατροπή της Συρίας σε προτεκτοράτο της Τουρκίας του Ερντογάν.
Η απάντηση στο ερώτημα «Μετά την Ουκρανία τι;» είναι η Συρία, η ενότητα της οποίας γίνεται κάθε μέρα που περνά ολοένα και πιο προσχηματική:
● Στη βορειοανατολική Συρία βρίσκεται η Δημοκρατία της Ροζάβα υπό τον έλεγχο του συριακού παρακλαδιού του ΡΡΚ και υπό την ασπίδα προστασίας δύο χιλιάδων στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ.
● Το σύνολο της παράκτιας περιοχής της Συρίας όπου βρίσκονται δύο ρωσικές βάσεις κατοικείται στη συντριπτική του πλειοψηφία από Αλαουίτες.
● Βορειοδυτικά του Γκολάν και σε απόσταση βολής από τη Δαμασκό βρίσκεται η περιοχή των Δρούζων, η ηγεσία των οποίων είναι έτοιμη για ντε φάκτο χειραφέτηση από τον έλεγχο της Δαμασκού υπό την προστασία του Ισραήλ.
Οι ανατροπές συμμαχιών που καταγράφονται στη Συρία δεν έχουν προηγούμενο.
Ο Ασαντ ανετράπη από μια τζιχαντιστική οργάνωση που στην κυριολεξία είναι μισθοφόρος της Αγκυρας, με την ανοχή, αν όχι τη συνενοχή, του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
Ετσι, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες, το Ιράν βρίσκεται εκτός Μέσης Ανατολής καθώς χωρίς τον έλεγχο της Συρίας δεν μπορεί να στηρίξει τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Η αντι-Ασαντ συγκυριακή συμμαχία Τουρκίας, ΗΠΑ και Ισραήλ διαλύθηκε όταν οι δυνάμεις του Γκολάνι κατέλαβαν τη Δαμασκό.
Από τη μια μεριά, η Τουρκία του Ερντογάν πιέζει για αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία.
Από την άλλη, το Ισραήλ του Νετανιάχου δεν πρόκειται να παρακολουθήσει ως παρατηρητής τη μετατροπή της Συρίας σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.
Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι σε ποιον βαθμό η προσέγγιση ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία θα διευκολύνει μια κοινή σταθεροποιητική παρέμβαση στη Μέση Ανατολή, αρχής γενομένης από τη Συρία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας