Ο Γεώργος Η. Κριμπάς, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), έφυγε από τη ζωή στις 25 Φεβρουαρίου 2025. Ο Κριμπάς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του Τμήματος μετά τη Μεταπολίτευση. Εκτακτος –και στη συνέχεια τακτικός– καθηγητής από το 1977, διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος από το 1982 έως το 1989, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου (1986-1989) και κοσμήτορας της (τότε) Σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών από το 1989 έως το 1992. Υπηρέτησε ως πρέσβης (μόνιμος αντιπρόσωπος) της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι δύο φορές, το 2001-4 και το 2015-19.
Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1936. Οι πρώτες του σπουδές ήταν στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Αθηνών (1942-1946) και μετά στο Κολλέγιο Αθηνών (1946-1955). Υπότροφος Fulbright, σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Τέξας (1955-1958). Από το 1958 έως το 1963 εργάστηκε ως ερευνητής στο London School of Economics. Εκλέχτηκε λέκτορας στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (1963-1965), ενώ από το 1967 έως το 1977 υπήρξε λέκτορας και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brunel, από όπου έλαβε και το διδακτορικό του το οποίο δημοσιεύτηκε το 1975 (Labour Input and the Theory of the Labour Market, London: Duckworth). Μετακεϊνσιανός οικονομολόγος, συνεργάτης της Joan Robinson και της Victoria Chick, είχε δημοσιεύσει τις διαλέξεις του για τον Keynes το 1974 («Keynes' General Theory»), ενώ οι διαλέξεις του στην Ιστορία Οικονομικών Θεωριών στο ΕΚΠΑ δημοσιεύτηκαν το 1979 («Θεωρία οικονομικής εξέλιξης», εκδ. Παπαζήση). Ενα πιο προσωπικό βιβλίο με τίτλο «Σεμνή ομήγυρις: ο περίπατος της θεάς» δημοσιεύτηκε το 2022 από τις εκδόσεις Παπαζήση.
Ο Γεώργος Η. Κριμπάς ήταν άνθρωπος με βαθιά παιδεία και ενδιαφέρον για τα κοινά. Στο εξωτερικό είχε συμμετάσχει στον αντιδικτατορικό αγώνα μέσα από τις τάξεις της Δημοκρατικής Αμυνας. Είχε πολιτευτεί με το νεότευκτο το 1979 Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚοΔηΣο) του Γιάγκου Πεσμαζόγλου και του Μπάμπη Πρωτοπαπά χωρίς επιτυχία. Είχε υπηρετήσει ως πρόεδρος της Ενωσης Φίλων Ακροπόλεως.
Πάνω από όλα όμως ο Κριμπάς ήταν δάσκαλος. Οι διαλέξεις του στην πολιτική οικονομία και στην ιστορία οικονομικών θεωριών ήταν μαγευτικές. Εξηγούσε στους φοιτητές βιβλία που είχαν κυκλοφορήσει λίγα μόλις χρόνια πριν και τους έκανε να τρέχουν στις βιβλιοθήκες μετά τις διαλέξεις του. Βοήθησε στη δημιουργία του διδακτορικού προγράμματος σπουδών του Τμήματος (UADPhilEcon) παραδίδοντας ένα master class για τη Γενική Θεωρία του John Maynard Keynes. Τρεις από τους φοιτητές του (Μάνος Κουντούρης, Γιάννης Στουρνάρας και Νίκος Θεοχαράκης) υπηρέτησαν αργότερα ως μέλη ΔΕΠ στο Τμήμα. Υπήρξε δάσκαλος και μέντορας σε πολύ περισσότερους, ενώ το γραφείο του και το σπίτι του ήταν ανοιχτά στους φοιτητές του.
Ως άνθρωπος ήταν γοητευτικός και χαρισματικός με χιούμορ σπάνιο, ενίοτε δηκτικό, κέρδιζε πάντοτε όσους είχαν την τύχη να τον συναντήσουν.
Οσοι τον γνωρίσαμε θα τον θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη και αγάπη και εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στα παιδιά του, Oliver και Titania, και στους δικούς του.
*Ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας