«Είμαι ο Subhi Nahas, Σύρος, ομοφυλόφιλος και πρόσφυγας». Ο Nahas, που διέφυγε από το ISIS και, παρότι αλλόθρησκος, επανεγκαταστάθηκε σε μια προοδευτική κοινότητα Εβραίων, που επίσης στοχοποιείται τελευταία ως «εσωτερικός εχθρός» λόγω της ιδεολογίας της από τον Τραμπ, μίλησε σπαρακτικά στην ιστορική συγκέντρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 24 Αυγούστου 2015.
Την ίδια χρονιά σημειώθηκε παγκόσμιο ρεκόρ στον αριθμό των αναγκαστικά εκτοπισμένων ανθρώπων που τράπηκαν σε φυγή λόγω πολέμων και διώξεων. Το πρωτοφανές σύνολο των 65,3 εκατομμυρίων ήταν ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγράψει η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ποτέ. Κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονιάς μόνο 107.100 άτομα υποβλήθηκαν σε διαδικασίες επανεγκατάστασης με βάση το άσυλο παγκοσμίως. Και παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των προσφύγων φιλοξενείται σε δέκα αναπτυσσόμενες χώρες, η κυρίαρχη αφήγηση στα μέσα ενημέρωσης αφορούσε την παράνομη εισβολή ανθρώπων που θα «μας αλλοίωναν τον πολιτισμό» αφού δεν σέβονταν τα μεγάλα προνόμια της Δύσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη Δημοκρατία.
Η χειριστική αυτή χρήση των ψυχρών στατιστικών και της μεγάλης εικόνας μετακίνησε τη δημόσια συζήτηση από τις αιτίες -και άρα την πίεση για ουσιαστική αντιμετώπιση- σε κρίση «ηθικού πανικού» για τον αναπτυγμένο Βορρά. Εικόνες κακοποίησης γυναικών και ομοφυλόφιλων χρεώθηκαν στα κύτταρα των ανώνυμων και όχι στα καθεστώτα και στις θρησκευτικο-πολιτικές τους ρητορικές. Ετσι ο παγκόσμιος Βορράς απέκρυψε τα αίτια, ζωντανή μαρτυρία των οποίων ήταν οι άνθρωποι του προσφυγικού τσουνάμι εκείνης της χρονιάς στις «πόρτες μας», κάτω από το χαλί καθώς η κρίση έπρεπε να αφορά μόνο τον «αποκομμένο» Νότο. Ο όρος «προσφυγική κρίση» διεθνώς γεννήθηκε τότε ακριβώς, στα χώματα της Μόριας.
Δέκα χρόνια μετά, με προτροπή (και) της ελληνικής Ακροδεξιάς, ο Μασκ ανακοίνωσε την ακύρωση των προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής στήριξης ανθρώπων με άλλη ταυτότητα φύλου, κι ενώ έχουν καταγραφεί πλήθος επιθέσεων τόσο στις κοινότητες υποδοχής όσο και στα στρατόπεδα προσφύγων. Η ομοφοβία, ένα παγκόσμιο φαινόμενο που θυματοποιεί ανθρώπους με τους αγριότερους τρόπους, είχε θιγεί και από τη γενναία επίσκοπο M. Edgar Budde, που υπερασπίστηκε το αληθινό πνεύμα μιας κοινότητας που επαγγέλλεται την αγάπη και την «κρίση μονάχα από τον θεό». Η Ακροδεξιά βέβαια, ενώ έχει αναλάβει εργολαβικά τη δήθεν προστασία της Δύσης, ονειρεύεται και δομεί -ενδυναμωμένη στις μέρες μας- καθεστώτα πολύ κοντά σε αυτά της Σαρίας. Υποκρισία υπάρχει παντού. Αλλά ο συνδυασμός ακραίας υποκρισίας και κτηνωδίας δεν υπάρχει πουθενά αλλού τόσο. Καιρός το επιχείρημά τους να πραγματοποιηθεί. Η Δύση να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Εναντίον τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας