Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
20.4° 18.5°
1 BF
62%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
18.8° 14.9°
0 BF
76%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 17.7°
2 BF
79%
Ιωάννινα
Ομίχλη
10°C
9.9° 9.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
10°C
9.9° 9.9°
3 BF
87%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
0 BF
76%
Κοζάνη
Σποραδικές νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
0 BF
82%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
1 BF
83%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
19.9° 19.8°
2 BF
60%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.9° 14.9°
3 BF
73%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
48%
Σκόπελος
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.3° 18.3°
2 BF
71%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
0 BF
88%
Λάρισα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
82%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
19.5° 17.2°
1 BF
66%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
16°C
16.1° 15.8°
0 BF
72%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
17.1° 16.3°
3 BF
81%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
0 BF
75%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.4° 12.4°
1 BF
86%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Καλλιόπη
Καλλιόπη | Ζωγραφιά: Κωστής Καζαμιάκης
Ησίοδος. Θεογονία. 1- 380

Οι Μούσες τραγουδούν για το Χάος, τον Έρωτα και τη Γαία Μητέρα

Ισοκράτης: Ευ σοι το μέλλον έξει, αν το παρόν ευ τιθής. Το μέλλον θα είναι καλό αν είναι καλή η θέση σου στο παρόν.

Ο Ησίοδος  ( 8ος αι. π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ποιητής. Έδρασε λίγο μετά τον Όμηρο. Γεννήθηκε στην Άσκρη Βοιωτίας και είχε την αγροτική περιουσία του και το ποίμνιο του στο ιερό βουνό Ελικώνα, όπου σύμφωνα με τον μύθο κατοικούσαν οι Μούσες που όπως αναφέρει ο Ησίοδος στον πρώτο στίχο της Θεογονίας τις αποκαλούσαν Ελικωνιάδες Μούσες (Μουσάων Ἑλικωνιάδων ἀρχώμεθ᾽ ἀείδειν) αφού κατοικούσαν στο πανέμορφο, καταπράσινο, ιερό όρος του Ελικώνος. Ο ποιητής αναφέρει ότι χρωστά στις Μούσες το θείο δώρο της ποιητικής τέχνης. Στο έργο του υπάρχουν οι θεοί, οι μύθοι αλλά και ο άνθρωπος, οι εργασίες του, τα προβλήματα του. Τα γνωστά έργα του είναι η Θεογονία με 1022 στίχους και Έργα και Ημέραι με 828 στίχους.
 

Ησίοδος, Θεογονία.

Μουσάων Ἑλικωνιάδων ἀρχώμεθ᾽ ἀείδειν

Από τις Μούσες τις Ελικωνιάδες ν` αρχίσουμε το τραγούδι,

Που έχουν σπίτι τους το μεγάλο και θεϊκό βουνό του Ελικώνα.

Με πόδια αέρινα οι κοπελιές χορεύουν γύρω από την βιολετιά κρήνη

και το βωμό του μεγαλοδύναμου Κρονίδη Δία.

Πλένουν το σώμα στην κρήνη του Περμησσού ή του Ίππου

ή του ιερού Ολμειού και ξαναστήνουν ποθητούς χορούς στην κορυφή του Ελικώνα.

Τα πόδια τους κινούνται ζωηρά και όλο πιο γρήγορα. Χάνονται στο σύθαμπο τυλιγμένες με καλλικέλαδες φωνές να μπουν μέσα στη νύχτα υμνώντας τον αιγιδοφόρο Δία και την πότνια Αργεία Ήρα με τα χρυσά πέδιλα. Δοξολογούν ακόμα με ύμνους την Κόρη του Δία την γλαυκομάτα Αθηνά, τον Φοίβο Απόλλωνα, την τοξοβόλο Άρτεμη, τον Ποσειδώνα τον γεωσείστη που περικλείει όλη τη Γη, την τρυφερή και ευλαβική, σεβάσμια Θέτιδα, την Αφροδίτη με τις γυριστές βλεφαρίδες που ομορφαίνουν το πανέμορφο ελκυστικό βλέμμα της, την Ήβη με το χρυσό στεφάνι, την ωραία Διώνη, την Λητώ, τον Ιαπετό, τον πανούργο και ύπουλο Κρόνο, την πορφυρή Ηώ ( Αυγή), τον μέγα Ήλιο και τη λαμπρή, πάμφωτη Σελήνη, τη Γη, τον μέγα Ωκεανό και τη μαυρομέλανη νύχτα. Ακόμα υμνούν, δοξάζουν και χορεύουν για το αθάνατο ιερό γένος όλων των θεοτήτων.

Οι Μούσες αυτές, δίδαξαν εμένα, τον Ησίοδο τα λόγια και τη μουσική καθώς έβοσκα τ` αρνιά μου στους πρόποδες του ιερού βουνού Ελικώνα. Απ` αυτές, τις Ολύμπιες κόρες του αιγιδοφόρου Δία, πρωτάκουσα τα λόγια αυτά που γράφω τώρα. Τις άκουσα να λένε: « Βοσκοί της Γης ακούστε μας. Οι Μούσες σας μιλάνε. Δεν είναι η ζήση σας φαί, κρασί και ψέματα μεγάλα. Μπορείτε αν το θελήσετε λόγια καλά να πείτε και να τα τραγουδήσετε σε όλους να αρέσουν.».

Αυτά τα λόγια είπανε οι κοπελιές του Δία κι αμέσως σκήπτρο μου `δωσαν από βλαστάρι δάφνης. Με γνώση με γεμίσανε για όσα έχουν γίνει κι όσα ακόμα θα γενούν στο μέλλον των ανθρώπων. Μου δώσανε θεία φωνή αυτά να τραγουδάω. Όλες με παρακίνησαν ύμνους να λέω πάντα για όλους τους αθάνατους μακάριους θεούς μας, για την αθάνατη γενιά όλων των Ολυμπίων.

Για δρύες και για μάρμαρα δε θα μιλήσω τώρα μα για τις Μούσες τις θεές που τραγουδούν τον Δία και κτίζουν σκέψεις όμορφες στ` Ολύμπιο μυαλό του. Μιλάνε για το παρελθόν, μιλάνε για το τώρα, μιλάνε για τα μέλλοντα με μια φωνή οι Μούσες, αυτές οι όμορφες θεές του Δία ο θυγατέρες. Ρέουν σαν κελαϊδισμοί οι όμορφες φωνές τους, γεμίζουν τα ανάκτορα του βροντητή του Δία με μελωδίες όμορφες, γλυκοτραγουδισμένες που σαν το παρθενόκρινου σκορπούν τη μυρουδιά τους. Υμνούν με το τραγούδι τους τον Ουρανό, τη Γαία και τους θεούς που γέννησαν αυτοί οι δύο πρώτοι. Και πάλι επανέρχονται με όμορφα τραγούδια τον Δία τον πατέρα τους με ύμνους να πληρώσουν. Είναι ο πρώτος των θεών με δύναμη μεγίστη κι οι Μούσες καμαρώνουνε για τον καλό πατέρα.

50. Υμνούνε έπειτα μαζί οι θεϊκές οι Μούσας το γένος το ανθρώπινο. Υμνούν και το αθάνατο το γένος των Γιγάντων και τέρπεται ο κύρης τους ο Δίας να ακούει τις κόρες του να σέβονται τα γένη που ορίζει, αυτός ο πρώτος των θεών και άρχων των ανθρώπων.

Οι Ολύμπιες Μούσες, οι πάνσεπτες. Κόρες του αιγιδοφόρου Δία και της Μνημοσύνης.

Η μητέρα των Μουσών Μνημοσύνη κυβερνά τους λόφους του Ελευθήρα.

Ο Κρονίδης Δίας και η Μνημοσύνη ενώθηκαν ερωτικά κι αμέσως έπαψαν στον κόσμο οι στενοχώριες και οι έγνοιες.

Εννιά νύχτες, μακριά από τους άλλους θεούς, ο πάνσοφος Δίας ξάπλωνε με την Μνημοσύνη στην ιερή κλίνη της.

Ο χρόνος πέρασε, οι μήνες κυλούσαν, οι μέρες πλήθυναν, οι ώρες έτρεχαν. Συμπληρώθηκε η κύηση και η θεά Μνημοσύνη γέννησε εννιά κόρες με το ίδιο υψηλό φρόνημα, την ίδια θεϊκή νοημοσύνη. Έχουν στην καρδιά και στην ξέγνοιαστη ψυχή τους τη μουσική, τον χορό και το τραγούδι. Εκεί κοντά στις πανύψηλες, χιονισμένες κορυφές του Ολύμπου.

Έχουν παλάτια όμορφα και χώρους να χορεύουν. Να τραγουδάνε θέλουνε και συνεχώς ορχούνται. Εκεί κοντά τους διαβιούν ο Ίμερος κι οι Χάρες μέσα στην καλοπέραση και μες στα πανηγύρια.

Μελωδίες ψάλλουνε με θεϊκά τραγούδια. Τους νόμους και τις πρακτικές υμνούν των αθανάτων. Στον Όλυμπο ανέβηκαν με μύριες μελωδίες και με τραγούδια αθάνατα για των θεών τη χάρη. Αντιλαλούσε ολόγυρα το ιερό το όρος καθώς τα ρυθμικά χορευτικά τους βήματα ακουμπούσαν τη μελανή Γαία. Πήγαιναν οι πανέμορφες κόρες με χορούς και τραγούδια να βρουν τον πατέρα τους Δία, τον άρχοντα του ουρανού που έχει στην κατοχή του τον φλογερό κεραυνό και την τρομερή βροντή. Μ` αυτά τα όπλα, ο Ζευς, νίκησε τον πατέρα του Κρόνο. Έγινε εκείνος αρχηγός του κόσμου και όρισε νέους νόμους και δικαιώματα για θνητούς και αθανάτους.

Τραγουδούσαν τα κατορθώματα του πατέρα τους οι εννέα κόρες του, οι εννέα αθάνατες Μούσες: Κλειώ, Ευτέρπη, Θάλεια, Μελπομένη, Τερψιχόρη, Ερατώ, Πολύμνια, Ουρανία, Καλλιόπη που είναι η εξοχότερη απ` όλες, γιατί αυτή συντροφεύει για πάντα τους αξιοσέβαστους βασιλείς. Όποιον από τους θνητούς βασιλείς οι Μούσες τιμήσουν με την προσοχή και την αγάπη τους του δίνουν μόλις γεννηθεί το χάρισμα του λόγου. Γλυκά, δροσερά κελαρυστά λόγια του βάζουν στο στόμα και στη γλώσσα. Ο κόσμος τους προσέχει, τους αγαπά και τους εμπιστεύεται να τον κρίνουν δίκαια στις διαφορές που έχει με άλλους. Εκείνος αγορεύει χωρίς λάθη, γρήγορα και υπεύθυνα και προλαβαίνει τις ολέθριες φιλονικίες. Αυτοί οι εχέφρονες και προικισμένοι βασιλείς από τις Μούσες, προσφέρουν δικαιοσύνη στους αδικημένους πολίτες στην αγορά. Προσφέρουν στους αδικημένους λόγια θεϊκά, σοφά. Σαν φτάνει στην συγκέντρωση τον υποδέχονται σαν θεό και αμέσως εντυπωσιάζει με όλα όσα λέει. Αυτό το θείο δώρο το προσφέρουν οι Μούσες στους ανθρώπους. Άλλο ιερό, πολύτιμο δώρο που χαρίζουν οι Μούσες και ο τοξευτής Απόλλων, είναι η μουσική, το τραγούδι, η δεξιοτεχνία στην κιθάρα. Τους βασιλείς τους προικίζει ο Δίας και οι κόρες του οι Μούσες. Ευτυχής και μακάριος αυτός που αγαπούν οι Μούσες. Η φωνή του είναι φιλική και γλυκιά και ακόμα και τους πενθούντες παρηγορεί με το τραγούδι του.

100. Μόλις ο αοιδός, ο θεράπων των Μουσών, αρχίζει με το τραγούδι του να εξυμνεί τις δόξες και τα κατορθώματα των παλιών αλλά και των Ολύμπιων θεών, όλοι οι άνθρωποι που ακούνε μαγεύονται και ηρεμούν ξεχνώντας τα πάθη και τις στενοχώριες τους. Η επίδραση των θεϊκών Μουσών στους ανθρώπους είναι άμεση και θεραπευτική. Αλλάζει προς το καλύτερο τους θνητούς. Δόξα στις Μούσες, τις κόρες του Δία, που χαρίζουν στους ανθρώπους το γλυκό τους τραγούδι. Δόξα στις Μούσες που υμνούν όλους τους αθανάτους που γεννηθήκαν απ` τη Γή και τον Ουράνιο θόλο που λάμπει με μύρια αστέρια φωτισμένος. Δόξα σ` όλους που φτάσανε μέσα στη μαύρη νύχτα και σ` όλους που εξέθρεψε ο αλμυρός Πόντος.

Πείτε μας Μούσες μας καλές πως έγινε ο κόσμος, πως γεννηθήκαν οι θεοί, η Γαία και τ` αστέρια, ο Ουρανός, οι ποταμοί και ο γαλάζιος Πόντος. Πως οι θεοί μοιράσανε τα αξιώματα τους, πως διάλεξαν τον Όλυμπο να κτίσουν τα παλάτια, το ιερό αυτό βουνό με τα πολλά φαράγγια.

Πείτε μου Μούσες θεϊκές που ζείτε στα παλάτια, στα δώματα τα Ολύμπια. Πείτε μου για να μάθω τι έγινε στην πρωταρχή; Ποιο εγεννήθη πρώτο εκεί επάνω στην κορφή του χιονισμένου Ολύμπου.

-Στην πρωταρχή της πρωταρχής γεννήθηκε το Χάος κι έπειτα η ευρύστερνος η Γαία η μητέρα που κατοικούν θεοί, θνητοί κι όλα της γης τα όντα.

Και τα θαμπά τα Τάρταρα, μαυροσκοτεινιασμένα μέσα σε μια σκισμή της γης με τους μεγάλους δρόμους.

Ο Έρως έγινε μετά που είναι ο πιο ωραίος απ` όλους τους Ολύμπιους θεούς, τους αθανάτους. Ο Έρωτας σαν έρχεται όλους μας κυριεύει θνητούς μα και αθάνατους μας παραλύει όλους και κυβερνά στα στήθη μας την άμοιρη καρδιά μας. Τη φρόνιμη μας θέληση ο Έρως κυριεύει.

Από το Χάος έγινε το Έρεβος κι η Νύχτα, μαύρη και κατασκότεινη, μαυρομελανιασμένη.

Η Νύχτα με το Έρεβος σμίξανε με αγάπη και γέννησαν δύο παιδιά: Τη Μέρα και Αιθέρα.

Η Γαία, η μεγάλη Γη, τον Ουρανό γεννάει που είναι ίσος με αυτήν κι είναι γεμάτος άστρα. Ο Ουρανός φιλοξενεί όλους τους αθανάτους με μέγιστη ασφάλεια μέσα στα νέφαλα του.

Τα όρη, τα ψηλά βουνά με τις πολλές πτυχώσεις η Γαία η πλατύστερνος μετά στον κόσμο φέρνει, οι Νύμφες για να κατοικούν στην ομορφιά της φύσης μέσα σε δροσερούς δρυμούς και άπατα φαράγγια.

Γέννησε έπειτα η Γη το πέλαγος το μέγα, τ` ατρύγητο, το όμορφο με το ψηλό το κύμα. Τον Πόντο εγκαθίδρυσε χωρίς να τον γεννήσει.

Πλάγιασε με τον Ουρανό πολύ ερωτευμένη και γέννησε πολλούς θεούς, μακάριους, σπουδαίους. Γέννησε τον Ωκεανό με τις βαθιές τις δίνες, Κοίο και Υπεριονα, Ιαπετό και Κρείο, Θεία, Ρέα, Θέμιδα, Τηθύ και Μνημοσύνη, την Φοίβη την πανέμορφη με το χρυσό στεφάνι. Τελευταίος γεννήθηκε ο Κρόνος πιο ισχυρός από τ` αδέλφια του αλλά και δολοπλόκος, σκευωρός, ραδιούργος και μηχανορράφος. Με το που γεννήθηκε σκέφτηκε πώς να επικρατήσει του πατέρα του Ουρανού.

Ακολούθως το ζευγάρι Γαία και Ουρανός γέννησαν τους Κύκλωπες με την αδάμαστη καρδιά. Τον Βρόντη, τον Στερόπη και τον Άργη τον ισχυρογνώμονα. Οι Κύκλωπες πρόσφεραν στο Δία τα ανίκητα όπλα του, τον κεραυνό και τη βροντή. Ήταν όπως οι άλλοι θεοί αλλά είχαν ένα μόνο μάτι στο κέντρο του προσώπου ολοστρόγγυλο, σαν κύκλο, και έτσι τους είπαν Κύκλωπες. Ήταν ισχυροί, βίαιοι και κάτεχαν πολλά τεχνάσματα.

Ακόμα η Γαία και ο Ουρανός έφεραν στον κόσμο τρεις γιους, τον Κόττο, τον Βριάρεω και τον Γύγη . Ήταν τεράστιοι. Πανίσχυροι, ψωροπερήφανοι και αλαζόνες τόσο που οι άνθρωποι φοβόταν να πουν τα ονόματα τους.

150. Τους λέγανε Εκατόγχειρες γιατί από τους ώμους τους φύτρωναν εκατό χέρια και είχαν πενήντα κεφάλια ο κάθε ένας. Είχαν γιγάντιο ανάστημα και ήταν πανίσχυροι. Κανείς δεν τους πλησίαζε.

Όσα παιδιά γεννήθηκαν απ` την μεγάλη Γαία κι απ` τον γαλάζιο Ουρανό ήταν σκληρά, φοβερά, πανούργα αλλά και πανέξυπνα. Ο πατέρας τους Ουρανός τα μίσησε γιατί φοβήθηκε μην του πάρουν τον θρόνο του Κόσμου. Έτσι μόλις γεννούσε η Γαία ένα παιδί ο Ουρανός το εξαφάνιζε βαθιά στης Γης τα σπλάχνα και φως δεν έβλεπε ποτέ. Ήταν πολύ ικανοποιημένος μ` αυτό το αποτρόπαιο έργο του. Η μητέρα γη αναστέναζε συνεχώς στενοχωρημένη για την κακή τύχη των τέκνων της. Σκέφτηκε ένα τέχνασμα φριχτό για τον κακό πατέρα. Γέννησε στη στιγμή τη γενιά του λευκού αστραφτερού διαμαντιού και μ` αυτό ακόνισε τεράστιο δρεπάνι να το έχουν όπλο τα τέκνα της. Τους είπε:

« Παιδιά μου είστε άτυχα μ` αυτόν τον μαύρο κύρη γι` αυτό ακούστε με καλά και πράξτε όσα λέω. Πρέπει να τιμωρήσουμε την Ύβρη του πατέρα που θέλησε τόσο πολύ εσάς να αδικήσει.». Όλα τα τέκνα σκιάχτηκαν εκτός τον μέγα Κρόνο που είπε στη μητέρα του την Γαία τη σπουδαία:

170. «Μάνα σε μένα ανάθεσε τον κύρη να κτυπήσω. Μάθε, δεν θα τον λυπηθώ, και θα τον εξοντώσω που τόσο αυτός αδίκησε τα ίδια τα παιδιά του.». Η Γη χάρηκε που άκουσε αυτά τα λόγια από τον Κρόνο. Τον έβαλε σε κατάλληλη θέση ενέδρας και τον όπλισε με το κοφτερό δρεπάνι. Του δίδαξε το δόλιο της σχέδιο για την τιμωρία του πατέρα Ουρανού.

Κατέφθασε ο Ουρανός τη Νύχτα για να φέρει. Απλώθηκε ερωτικά σ` όλα της Γης τα μέρη, για να χορτάσει έρωτα το κάθε κύτταρο του. Τη Γαία την πλατύστερνη αγκάλιασε αμέσως. Ο Κρόνος παραφύλαγε στην τρομερή ενέδρα κι αμέσως με τ` αριστερό τον πιάνει από τους όρχεις και σύριζα τους έκοψε με το διαμαντοκόφτη που είχε στο δρεπάνι του εις το δεξί του χέρι.

180. Τα πέταξε πολύ μακριά μα έσταζε το αίμα και οι σταγόνες έπεφταν στη μάνα Γη απάνω. Απ` τις σταλαγματιές αυτές με αίμα και με σπέρμα η Γη γκαστρώθηκε ξανά και γέννησε κοπέλια. Τις Ερινύες γέννησε που δεν υποχωρούνε, γέννησε και τους Γίγαντες μ` αστραφτερά κοντάρια. Και τις Μελίες γέννησε τις ξακουσμένες Νύμφες. Οι όρχεις καταλήξανε στον Πόντο τον μεγάλο και στον αφρό στα κύματα πλανιόντουσαν επάνω. Χρόνο πολύ επέπλεαν μέχρι που ήρθε η ώρα και μέσα εκεί σαρκώθηκε η πιο ωραία κόρη η πολυσέβαστη θεά που λέγεται Αφροδίτη. Στα Κύθηρα πλησίασε και έπειτα στην Κύπρο. Κι όταν στη Γαία πάτησε ανθίσανε λουλούδια και πρασινάδες κύκλωσαν τα θεϊκά της πόδια. Μες στον αφρό γεννήθηκε γι αυτό και Αφροδίτη. Κυθέρεια την είπανε γιατί σ` αυτήν την νήσο που είναι ιερότατη έφτασε ο αφρός της. Την είπαν Κυπρογέννητη γιατί οι θεοί θελήσαν να περπατήσει και να βγει στα άγια χώματα της.

200. Φιλομειδή την είπανε για το μειδίαμα της καθώς η αφρογέννητη πετάχτηκε σαν κρίνο απ` τα αιδοία του πατρός του Ουρανού του θείου. Αμέσως την συνόδευαν ο Ίμερος κι ο Έρως και έτσι αυτή εντάχθηκε εις των θεών το γένος.

Για τον κόσμο που όριζε η Αφροδίτη η Μοίρα μοίρασε μερίδια στους ανθρώπους και στους θεούς: αγκαλιές, χαμόγελα, αγάπη, τέρψη, στοργή, αβρότητα αλλά και πονηριές, ξεγελάσματα και απάτες.

Ο μέγας Ουρανός κακολογώντας τα παιδιά που έφερε στον κόσμο, Τιτάνες τα ονόμασε.

Τιτάνες ονόμασε τα παιδιά που έφερε στον κόσμο γιατί με ασέβεια έτειναν τα χέρια τους μόλις γεννήθηκαν για να πράξουν άνομες πράξεις για τις οποίες θα τιμωρηθούν σκληρά στο μέλλον. Η Νύχτα γέννησε τον αποτροπιαστικό, αηδιαστικό, στυγερό Μόρο και τη κατάμαυρη Κήρα. Ακόμα η Νύχτα γέννησε τον Θάνατο, τον Ύπνο και την αδάμαστη γενιά των φοβερών ονείρων. Η Νύχτα ακόμα γέννησε τον Μώμο τον γελοίο, θεό της χλεύης και του σκώμματος, της μαύρης ειρωνείας. Η Νύχτα τον εγέννησε μόνη της, δίχως άντρα.

215. Τις Εσπερίδες γέννησε ακόμα η μαύρη Νύχτα που τάχτηκαν για να φυλούν στ` Ωκεανού την άκρη τα δέντρα με χρυσούς καρπούς. Καρπούς των Εσπερίδων. Τις Κήρες γέννησε μετά και έπειτα τις Μοίρες που είναι πάντα ανίκητες σε όλες τους τις μάχες. Κλωθώ, Λάχεση, Άτροπος ήταν τα ονόματα τους και γράφανε το ριζικό, τη μοίρα και το μέλλον του κάθε άνθρωπου στη γη ορίζανε την τύχη για το καλό και το κακό αυτές αποφασίζαν.

220. Ακόμα και για τους θεούς αυτές δίνανε κρίση και δεν μπορούσε πια κανείς να τις αναχαιτίσει πριν επιβάλουν τρομερή, μεγάλη τιμωρία για όλους όσους έσφαλλαν και αδικοπραγούσαν.

Οι Μούσες τραγουδούν για το Χάος, τον Έρωτα και τη Γαία Μητέρα.

Η Νύκτα η ολέθρια την Νέμεση γεννάει που

τους ανθρώπους τιμωρεί για τις κακές τους πράξεις.

Γέννησε την Φιλότητα , γέννησε την Απάτη,

225 τα θολωμένα γηρατειά, την Έριδα επίσης

που έχει δυνατή καρδιά και όλοι την φοβούνται.

Αυτή η Έρις γέννησε τον αλγεινό τον Πόνο, τη Λήθη, τον Λιμό,

τα άλγη που φέρνουν κλάματα, τις Μάχες, τους Πολέμους, γέννησε

και τους Σκοτωμούς και τις Ανδροφονίες, τους Τσακωμούς, τα Ψέματα,

τα Λόγια που πονάνε, γέννησε τον αντίλογο που και αυτός λαβώνει.

230. Γέννησε ακόμη την Ανομία και την Άτη που έχουν μεταξύ τους άμιλλα.

Παιδί κι αυτός της Έριδας ο φοβερός ο Όρκος που

τους ανθρώπους τυραννά αν ψεύτικα ομνύουν.

Τον Νηρέα που δε γνωρίζει το ψέμα και πάντα είναι με το μέρος της Αλήθειας,

γέννησε ο Πόντος. Ο Νηρεύς είναι μεγαλύτερος απ` όλα τα παιδιά του Πόντου γι` αυτό και τον ονομάζουν 235 γέροντα γιατί έχει ήπιο χαρακτήρα, δεν κάνει λάθος ποτέ και γνωρίζει άριστα τους Νόμους. Τους ερμηνεύει με δίκαιο και άδολο τρόπο.

Ακολούθως ο Πόντος γέννησε τον Θαύμαντα το μέγα και τον θαρραλέο Φόρκη.

Ο Πόντος έσμιξε ερωτικά με την Γαία, με την Κητώ την ομορφοπρόσωπη και

Την Ευρυβίη που έχει καρδιά αδαμάντινη.

240. Ο Νηρέας με την καλλίκομη Δωρίδα την κόρη του Ωκεανού, που είναι ο τελειότερος Ποταμός, γέννησε πολλά πανέμορφα κορίτσια:

Πρωθώ, Ευκράντη, Σαώ, Αμφιτρίτη, Ευδώρη, Θέτις, Γαλήνη, Γλαύκη,
Κυμοθόη, γοργή Σπειώ, θελκτική Θαλίη, Πασιθέη, Ερατώ, Ευνίκη με τα χέρια τα ροδαλά, Μελίτη γεμάτη χάρη, Ευλιμένη, Αγαυή, Δωτώ, Πρωτώ, Φέρουσα, Δυναμένη, Νησαίη, Ακταίη, Πρωτομέδεια,
250 Δωρίς, Πανόπη, η ευειδής Γαλάτεια, Ιπποθόη η ερωτική, η Ιππονόη με τα χέρια τα ρόδινα, Κυμοδόκη που ενεργεί κατευναστικά στις τρικυμίες και στους δυνατούς ανέμους, Κυματολήγη, Αμφιτρίτη με τους ωραίους αστραγάλους, Κυμώ, Ηιόνη, η καλλιστέφανος Αλιμήδη, η χαμογελαστή Γλαυκονόμη, Ποντοπόρεια, Λειαγόρη, Ευαγόρη, Λαομέδεια, Πουλυνόη, Αυτονόη, Λυσιάνασσα, Ευάρνη με τη θεία μορφή και το επιβλητικό παράστημα, Ψαμάθη η χαριτωμένη, Μενίππη η θεϊκή, Νησώ, Ευπόμπη, Θεμιστώ, Προνόη, η Νημερτής που απ᾽ τον αθάνατο πατέρα της την εξυπνάδα έχει πάρει.
Αυτές γεννήθηκαν από τον άμωμο Νηρέα
258. κόρες πενήντα που ξέρουν άψογες δουλειές να κάνουν.

Οι πηγές και ο δρόμος του βαθύρροου Ωκεανού.

265. Ο Θαύμας έσμιξε με την Ηλέκτρα την κόρη του Ωκεανού με τις βαθιές ροές.

Απ` αυτό το ζευγάρι γεννήθηκαν η Ίριδα η γρήγορη, οι Άρπυιες Ωκυπέτη και Αελλώ με τα ωραία μαλλιά, που τρέχουν σαν τον άνεμο και σαν τα πουλιά.

270. Το ζευγάρι Φόρκης και Κητώ απέκτησε τις Γραίες με τις όμορφες παρειές, που τις έλεγαν Γραίες γιατί γεννήθηκαν ασπρομαλούσες. Τα ονόματα τους ήταν Πεμφρηδώ με κομψό πέπλο και Ενυώ με κροκάτο πέπλο. Γέννησε ακόμα τις Γοργόνες που διαβιούν στο τέλος του ονομαστού Ωκεανού κοντά στη Νύκτα και στις γλυκόλαλες, οξύφωνες Εσπερίδες. Τα ονόματα των Γοργόνων είναι Σθενώ, Ευρυάλη και Μέδουσα. Αυτή, η Γοργόνα Μέδουσα ολέθριο τέλος είχε αφού δεν ήταν αθάνατη όπως οι αδελφές της. Ο Κυανοχαίτης (ο Ποσειδών με τα βαθιά γαλάζια μαλλιά) ξελόγιασε την όμορφη νεαρή Γοργόνα Μέδουσα και πλάγιασε μαζί της σε απαλό, μαλακό λιβάδι γεμάτο με λουλούδια της Άνοιξης.

280.Όταν ο Περσεύς αποκεφάλισε τη Μέδουσα ξεπετάχτηκαν από το άψυχο σώμα της ο Χρυσάωρ ο μέγας που τον ονόμασαν έτσι γιατί σαν πετάχτηκε από το σώμα της Μέδουσας κρατούσε χρυσό σπαθί και το άλογο που το ονόμασαν Πήγασο γιατί γεννήθηκε δίπλα στις Πηγές του Ωκεανού. Ο Πήγασος, ο φτερωτός, πέταξε αφήνοντας τη Γη που είναι μητέρα των προβάτων, και έφτασε ψηλά στους αθάνατους θεούς. Κατοίκησε στου Δία τα παλάτια κουβαλώντας τα σύνεργα του πρώτου των θεών: Την Αστραπή και τη Βροντή.

Ο Χρυσάωρ έσμιξε με την Καλλιρόη την κόρη του ξακουσμένου Ωκεανού που γέννησε το Γηρυόνη με τα τρία κεφάλια. Τον τρικέφαλο Γηρυόνη σκότωσε ο Ηρακλής

290. εκεί στην Ερύθεια που την περιβάλλουν τα νερά, έβοσκαν τα βόδια του Γηρυόνη τα στριφτοπόδαρα. Ο Ηρακλής σκότωσε τον Όρθο και το βοσκό Ευρυτίωνα. Την ίδια μέρα ο ήρωας οδήγησε τα ευρυμέτωπα βόδια στην Τίρυνθα την ιερή, αφού διάβηκε του Ωκεανού το δρόμο.

Ακόμα η Καλλιρόη γέννησε μέσα σε βαθιά σπηλιά, ένα τέρας ακαταμάχητο που δεν έμοιαζε ούτε στους ανθρώπους ούτε στους αθάνατους θεούς. Γέννησε την Έχιδνα με τη αδάμαστη καρδιά που ήταν μισή Νύμφη πανέμορφη με μάτια σπινθυροβόλα, όμορφα που έλαμπαν. Το άλλο της μισό ήταν φίδι δεινό και μεγάλο, ωμοφάγο

300. γεμάτο πλουμίδια και σχέδια. Ζούσε στης ιερής Γαίας τα βάθη σε μεγάλη, βαθιά σπηλιά που της έδωσαν οι θεοί, μακριά από ανθρώπους και θεούς.

Η Μητέρα όλων των τεράτων.

Περί τεράτων, κτηνών, θηρίων.
 

304. Η άλλη Έχιδνα ζούσε στους Αρίμους ,μέσα στη Γη και ήταν φοβερή και ολέθρια. Ήταν αθάνατη Νύμφη, αγέραστη σε όλες τις μέρες της. Συνευρέθηκε ερωτικά μαζί της ο Τυφών, αυτός ο δεινός, ο υβριστής, ο παράνομος. Από την ένωση αυτή γεννήθηκαν κρατερόκαρδα τέκνα: Πρώτο γέννησε τον Όρθο τον ακαταμάχητο σκύλο του Γηρυόνη, 310, δεύτερον τον χαλκόφωνο, ωμοφάγο, ανηλεή και ανίκητο σκύλο του Άδη με τα πενήντα κεφάλια, τον Κέρβερο.

Τρίτη γεννήθηκε η Λερναία Ύδρα που μόνο το κακό σκέφτεται και πράττει. Η λευκοχέρα Ήρα, που μισούσε τον Ηρακλή, ανέθρεψε και προστάτευε τη Λερναία Ύδρα. Όμως ο γιος του Δία, ο Αμφιτρυωνιάδης Ηρακλής κατάφερε να ξεκάνει αυτό το φοβερό τέρας με τα χάλκινα ανηλεή όπλα του. Τον βοήθησε ο φίλος του Άρη, Ιόλαος και η θεά Αθηνά η στρατοκρατούσα, που πάντα του συμπαραστεκόταν. Τέταρτη γέννησε τη Χίμαιρα που πνέει φωτιά ακατανίκητη, 320 πανίσχυρη, δεινή, μεγάλη, ταχύτατη με τρία κεφάλια: Ένα λιονταρίσιο με αστραποβόλα, λαμπερά μάτια, ένα αίγας και ένα φιδίσιο, δράκοντος πανίσχυρου.
[Μπροστά ήταν λιοντάρι πίσω φίδι, στη μέση αίγα. Εξέπνεε πύρινη λαίλαπα που όλα τα κατακαίει]. Ο Πήγασος ο φτερωτός και ο έξοχος Βελλεροφόντης σκότωσαν αυτό το τέρας το μιξογενές, την αποτροπαϊκή Χίμαιρα από τη Μικτή Γενιά.

Ακόμα η Έχιδνα γέννησε την ολέθρια Σφίγγα τη μεγάλη πληγή των Καδμείων αφού έσμιξε με τον Όρθο.

Επίσης γέννησε το Λιοντάρι της Νεμέας που ήταν φόβος και τρόμος για τους ανθρώπους στην περιοχή. Το ανίκητο Λιοντάρι ανέθρεψε και προστάτευε η Ήρα η σύζυγος του μέγιστου Δία.

330. Ολέθριες καταστροφές έκανε στις γενιές των ανθρώπων στους τόπους Απέσαντα και Τρητό Νεμέας. Το νίκησε ο ισχυρός Ηρακλης.

Η Κητώ με τον Φόρκη πλάγιασε ερωτικά και απ` αυτήν την ένωση γεννήθηκε το φίδι του φόβου και του τρόμου μέσα στα έγκατα της Γαίας της σκοτεινής. Αυτό το δεινό τέρας φυλούσε άγρυπνο τα Μήλα τα Χρυσά ( των Εσπερίδων). Η φύτρα του δράκοντα αυτού κατάγεται από τη γενιά της Κητούς και του Φόρκη.

Ποτάμιοι θεοί και Νύμφες.

Το θεϊκό ζευγάρι Τηθύς και Ωκεανός γέννησαν τους ποταμούς με τις βαθιές δίνες: Νείλο, Αλφειό, Ηριδανό,

Στρυμόνα, Μαίανδρο, τον καλλίρροον Ίστρο, 340, τον Φάση, Ρήσο, τον Αχελώο με τις ασημένιες δίνες, Νέσσο, Ροδίο, Αλιάκμονα, Επτάπορο, Γρανικό, Αίσηπο, τον θείο Σιμόεντα, Έρμο, τον καλλίρροον Κάικο, Πηνειό, τον μέγα Σαγγάριο, Λάδωνα, Παρθένιο, Εύηνο, Αλδήσκο, τον θείο Σκάμανδρο.

Το ίδιο ζευγάρι Τηθύς και Ωκεανός γέννησε τη γενιά την ιερή των Νυμφών που με τον Απόλλωνα και τους θεούς ποταμούς, ωριμάζουν τους έφηβους και γίνονται άντρες πάνω στη Γη.

Αυτή η ιερή γενιά των Νυμφών έχει από τον ίδιο το Δία την καταγωγή και έχουν τα ονόματα: Πειθώ, Αδμήτη, Ιάνθη, Ηλέκτρα,

350. Δωρίδα, Πρυμνώ, Ουρανία που έχει τη μορφή θεάς, Ιππώ, Κλυμένη, Ροδειά, Καλλιρόη, Ζευξώ, Κλυτίη, Ιδυία, Πασιθόη, Πληξαύρη, Γαλαξαύρη, η γοητευτική, ελκυστική, ερωτική Διώνη, Μηλόβοση, Θοή, η όμορφη Πολυδώρη, η Κερκηίς με την όμορφη κορμοστασιά, η βοϊδομάτα, η Πλουτώ, η Περσηίς, η Ιάνειρα, η Ακάστη, η Ξάνθη, η ερωτική Πετραίη, η Μενεσθώ, η Ευρώπη,
η Μήτις, η Ευρυνόμη, η Τελεστώ με τον κροκάτο πέπλο, η Χρυσηίς, η Ασία, η ποθητή η Καλυψώ, 360. η Ευδώρη, η Τύχη, η Αμφιρώ, η Ωκυρόη και η Στύγα που ξεχωρίζει και υπερέχει απ` όλες τις άλλες. Όλες αυτές ήταν οι πρώτες κόρες του Ωκεανού και της Τιθύος αφού υπήρχαν και πολλές ακόμα που γεννήθηκαν μετά. Τρεις χιλιάδες είναι οι Ωκεανίδες συνολικά, όλες με όμορφα πόδια. Είναι φωτεινές θεών κόρες. Υπάρχουν παντού στη γη αλλά και στα βάθη των πελάγων. Όμως και ποταμοί , υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί γιοι του Ωκεανού και της πανίερης Τιθύος που κυλούν με ισχυρή βοή σαν όμορφο τραγούδι .

Είναι αδύνατο να βρεθεί θνητός που να γνωρίζει τα άπειρα ονόματα τους, 370, αλλά θα τα γνωρίζουν σίγουρα οι άνθρωποι που κατοικούν γύρω απ` αυτούς τους θεϊκούς ποταμούς.

Η Θεία ενέδωσε και υπέκυψε στον έρωτα του Υπερίονα και γέννησε τον μέγα Ήλιο και τη λαμπρή Σελήνη. Γέννησε και την Ηώ που φέρνει το φως στους θνητούς ανθρώπους αλλά και στους αθάνατους θεούς που ορίζουν τα διάπλατα ουράνια.

Και η Ευρυβίη θεά θεαινών, αφού έσμιξε με τον Κρείο ερωτικά, γέννησε
τον Αστραίο, τον Μέγα Πάλλαντα, και τον Πέρση που ήταν ανώτερος όλων σε γνώσεις και εμπειρίες. Και στον Αστραίο γέννησε η Ηώ τους καρτερόψυχους ανέμους,
τον Ζέφυρο που φέρνει ξαστεριά και τον Βοριά που τόσο γρήγορα τρέχει.

380. Γέννησε και τον Νότο αφού αυτή η μέγιστη θεά ενώθηκε ερωτικά με τον θεό Αστραίο.

1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικής. Ιστορικός Τέχνης.

 

Καλλιόπη | Ζωγραφιά: Κωστής Καζαμιάκης
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι Μούσες τραγουδούν για το Χάος, τον Έρωτα και τη Γαία Μητέρα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας