Ησίοδος, Έργα και Ημέραι, 83 – 105.
83.Μετά την ολοκλήρωση όλων των ακατανίκητων δολερών επεμβάσεων στην Πανδώρα, ο πατέρας Ζευς ανέθεσε στον ξακουσμένο Αργειφόντη, αγγελιοφόρο, φτερωτό Ερμή να προσφέρει την Πανδώρα ως θεού δώρο στον Επιμηθέα ο οποίος δεν συλλογίστηκε όσα του είχε προαναγγείλει ο συνετός αδελφός του Προμηθέας. Του είχε πει να μη δεχτεί καμιά προσφορά από τον Δία, κανένα δώρο. Αν κάτι τέτοιο γίνει να μην κρατήσει το δώρο αλλά να το επιστρέψει γιατί μεγάλο κακό θα βρει τους θνητούς.
Ο Επιμηθέας δέχθηκε με χαρά και ενθουσιασμό την Πανδώρα . Μετά ήλθαν οι συμφορές και τότε κατάλαβε τα λόγια του Προμηθέα.
90 Πριν την έλευση της Πανδώρας οι γενιές των θνητών ανθρώπων ήταν μόνο άνδρες και διαβιούσαν χωρίς βάσανα, συμφορές, κόπους και βαριές αρρώστιες. Τους απασχολούσε μόνο η εύρεση τροφής όπως κάνουν τα ζώα.
Γρήγορα γερνούσαν και πέθαιναν.
Η Πανδώρα αφαίρεσε το μέγα πώμα του πίθου. Αμέσως πετάχτηκαν και διασκορπίστηκαν όλα όσα περιείχε αυτό το θεϊκό πιθάρι και μέσα έμεινε μόνη η Ελπίδα. Μόνη και έρημη μέσα στο άρρηκτο, άθραυστο παλάτι της. Η Πανδώρα τοποθέτησε με βιάση το πώμα στη θέση του και έτσι δεν πρόλαβε η Ελπίδα να φύγει και αυτή. Η πράξη αυτή έγινε με απόφαση του νεφεληγερέτη, αιγιδοφόρου Δία.
100. Μύρια βάσανα βρήκαν τους ανθρώπους. Γέμισε η Γαία και η θάλασσα με συμφορές. Οι άνθρωποι περνούν και υπομένουν άλλες ασθένειες τη μέρα κι άλλες τη νύκτα. Όλα τα δέχονται άφωνοι αφού ο νουνεχής Ζευς τους πήρε τη φωνή.
105. Έτσι κανείς δεν παραβλέπει τα σχέδια του Διός.
Σημειώσεις και Ησιόδειο λεξικό
Στίχος 83. δόλον ἀμήχανον
ἀ-μήχανος, <μηχανή. Αυτός που έχει έλλειψη μέσων ή πόρων, που βρίσκεται σε αδιέξοδο, στενόχωρος ως προς κάτι, μη γνωρίζοντας τί να πράξει, ανίκανος να πράξει, απραγματοποίητος, δύσκολος, αδύνατος, ακατανίκητος.
85. ταχὺν ἄγγελον. Ταχύ αγγελιοφόρο. Εννοεί τον Ερμή.
96. ἀρρήκτοισι δόμοισιν. Άθραυστη, άρρηκτος κατοικία.
ἄρ-ρηκτος, <ῥήγνυμι. Άθραυστος, αυτός που δεν σπάζει, ακάματος, ακούραστος.
δόμος, ὁ <δέμω, Λατινικά domus. Οικία, σπίτι, μέρος του σπιτιού, δωμάτιο, θάλαμος, αίθουσα, κατοικία ενός θεού, ναός, ιερό, σειρά από πέτρες ή τούβλα στην οικοδόμηση, στο χτίσιμο.
Μόνο η Ελπίδα απέμεινε στον πίθο ( κουτί) της Πανδώρας.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Πανδώρα ήταν η πρώτη γυναίκα που δημιουργήθηκε και πλάστηκε από τον Ήφαιστο με εντολή του Διός. Της δόθηκε σύμφωνα με ορισμένες αρχαίες πηγές, ένας πίθος ή ένα κουτί, το περίφημο κουτί της Πανδώρας, που περιείχε όλα τα κακά του κόσμου, με την εντολή να μην το ανοίξει. Ωστόσο, η περιέργειά της την οδήγησε να το ανοίξει, απελευθερώνοντας έτσι ασθένειες, πολέμους, θάνατο και άλλα δεινά για την ανθρωπότητα. Μόνο η Ελπίδα παρέμεινε μέσα στο κουτί, προσφέροντας παρηγοριά στους ανθρώπους.
Μέσα στη συμφορά που φέρνει η περιέργεια της Πανδώρας ανοίγοντας το κουτί που της έδωσαν οι θεοί, απομένει κάτι: Η Ελπίδα. Και όπως έλεγαν οι Λατίνοι σ` ένα ρητό τους: Dum spiro spero. Όσο ζω ελπίζω.
Ησίοδος (8ος αι. π.Χ.) – «Έργα και Ημέραι». Ο Ησίοδος είναι η κύρια αρχαία πηγή του μύθου της Πανδώρας. Αναφέρει ότι όταν η Πανδώρα άνοιξε το πιθάρι, όλα τα κακά εξαπλώθηκαν στον κόσμο, αλλά η Ελπίδα (Ἐλπίς) έμεινε μέσα.
Φρήντριχ Νίτσε: Η ελπίδα είναι χείριστο κακό, γιατί παρατείνει τα βάσανα των ανθρώπων.
Charles Austin Beard: Όταν το σκοτάδι είναι βαθύ, μπορείς να δεις τ’ αστέρια.
Γεώργιος Δροσίνης: Η αληθινή ευτυχία βρίσκεται στις αναμνήσεις και στις ελπίδες.
Ναπολέων Βοναπάρτης: Ένας ηγέτης είναι έμπορος ελπίδας.
Φραντς Κάφκα: Υπάρχει άπειρη ελπίδα στο σύμπαν, αλλά όχι για εμάς.
Φρεντερίκ Μπεγκμπεντέ: Δεν είναι η Φύση, αλλά η Ελπίδα που απεχθάνεται το κενό.
1*. Αρχιτέκτων. Ιστορικός Αρχιτεκτονικός. Ιστορικός Τέχνης.
2*. Στους αγαπημένους Ιωάννα – Μαρίνα, Ειρήνη, Κωνσταντίνο, Νίκο, Μπάμπη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας